Koirat, Terveys

Hauisjänteen repeämä

Oka alkoi keventämään etujalkaansa syksyllä 2015 Lapin reissun aikoihin. Siellä sattui myös yksi vahinko Okalle. Se juoksi kovalla vauhdilla kivikon yli, jalka lipsahti ja teki voltit. Mielestämme jalka alkoi oireilemaan tämän kaatumisen jälkeen.

Lapista kotiuduttuamme Oka oli levossa useamman viikon, mutta ontuminen ei loppunut. Koira ikäänkuin heitti jalkaa sivulta eteen. Sari-sisko oli sitä mieltä, että liekkö jotain jänneongelmaa ja porukalla sitten asiaa tutkailtiin. Meiltä löytyy kotoa Care of the Racing Greyhound -kirja (raamatuksiksin haukuttu), josta löytyy melkolailla kaikki urheilevien koirien vaivat, ohjeet diagnoosin tekemiseen ja hoito-ohjeet.

“Care of the Racing and Retired Greyhound” Textbook
The “Care” textbook has won international recognition as the ultimate resource on virtually every aspect of greyhound health and care. The AGC published the first edition in 1994. The second edition, which contains extensive new information on caring for aging retired greyhounds, was published in 2007.

Written by distinguished veterinary experts Drs. Linda Blythe, Morrie Craig, James Gannon and Desmond Fegan, the textbook covers everything from greyhound anatomy and physiology to techniques for detecting injuries, procedures for muscle and skeleton examinations, and the use of common drugs and medications.

Kirjasta löytyi myös haiusjännevamma. Okan oireet täsmäsivät prikulleen.

Terve jalka: taaksepäin jalkaa taitettaessa selkä kyynärkulma

Terve jalka: taaksepäin jalkaa taitettaessa selkeä kyynärkulma

Hauisjännevamma, kyynärpään ja olkapään väliin ei tule kulmaa

Hauisjännevamma: kyynär ei taitu selkeään kulmaan kuten kuuluisi

Se, että ongelma paikannettiin, ei kyllä juuri lohduttanut. Jännevammat ylipäätänsä ovat erityisen hankalia vammoja hoitaa ja liikkuvan koiran ura on vaakalaudalla jännevamman osuessa kohdalle. Okalle saatiin aika ortopedille Seinäjoelle, tähän kesti kuitenkin toista kuukautta vaivan ilmaantumisesta. Seinäjoelle päästyämme Oka ei enää juurikaan kipuillut jalkaansa, eikä edes ontunut. Jalkaa taivutettassa vamma oli kuitenkin havaittavissa ja ortopedi totesikin, että hauisjänne on revennyt, mutta koska kipuja ei enää tunnu olevan, niin toimenpiteisiin ei tässä vaiheessa ole tarvetta. Neuvoi lisäämään liikuntaa pikkuhiljaa. Jalassa tulisi olemaan liikeratahäiriö lopun ikää: heittäisi jalkaansa varsinkin laukassa oikealta. Tämän kanssa koira kuitenkin pärjää ja sitä voi juoksuttaa. Hauisjänne-vaivat ovat kuulemma melko yleisiä seisojilla.

Talvi menikin hyvin, mutta aika-ajoin Oka volahti kesken menon ja jalka oli aina jonkun aikaa kipeä. Nämä kipuilut alkoivat taas keväällä lisääntymään. Jalka saattoi olla ontumisen suhteen täysin oireeton, mutta yhtäkkiä koira kiljaisi ja ontuminen taas alkoi. Kesällä ontuminen oli käytännössä jatkuvaa. Asiaa taas selviteltiin ja kuultiin kokemuksia jänteen katkaisusta. Suomesta löytyy monia seisojia, joilta jänne on katkaistu ja ovat pärjänneet metilläkin ihan mallikkaasti operaation jälkeen. Okalle varattiin Oulun eläinklinikalle Lakovaaran Ilkalle. Jänteen kiinnityskohdista löytyi röntgenkuvissa kalkkeutumia ja tähystysleikkauksessa selvisi, että Okan kivut aiheutti revennyt ja pahasti tulehtunut jänne, joka ei enää pysynyt oikealla paikallaan. Jänne sattumalta ikäänkuin hyppää pois uomaltaan ja tästä aiheutuu aina hetkittäinen kovempi kipu.

Jänne katkaistiin syyskuun alussa ja tulehdukseen tuli antibioottikuuri. Hoito-ohjeeksi saatiin kuukausi kävelyä remmissä, fyssarin ohjeiden mukaista jumppaa jalkaan ja tämän jälkeen liikkeen lisäämistä pikkuhiljaa. Oka oli Satu-kaverin luona kaupunkilomalla Oulussa kuukauden meidän ”syyskiireiden” takia ja sai siellä huolellisen hoidon. Ontuminen loppui heti leikkauksen jälkeisenä päivänä. Operaatio suoritettiin tähystysleikkauksena, jossa jänteeseen päästiin käsiksi kahden pienen reiän kautta. Koiralle laitettiin operaation jälkeen vain kolme tikkiä.

Back On Track -loimi on ollut Okalla jatkuvassa päivittäisessä käytössä. Back On Track -takit on valmistettu funktionaalisesta kankaasta, jolla on lämpöä heijastava ominaisuus. Tämä puolestaan vilkastuttaa verenkiertoa ja vähentää myös tulehdusta. Back On Track -loimen erityisominaisuuksista voit lukea lisää Back On Trackin -sivuilta.

Nyt on Oka käynyt jo lyhyitä lenkkejä metilläkin. Meno tuntuu maistuvan. Liikeratahäiriö jalassa on kuitenkin havaittavissa. Maltilla juoksutettuna kuitenkin pystyy hommaansa ja saa tehdä sitä mistä tykkää.

 

3 kommenttia “Hauisjänteen repeämä

  1. Susanna sanoo:

    Hei! Aiheesta löytyi netistä tästä aiheesta todella vähän juttua. Olisi kiva kuulla miten tämä on vaikuttanut vuosien varrella Okan arkeen ja onko oireilua/kipua ollut paljon, millaisilla tilanteissa? ja kuinka tämä on otettu huomioon liikunnan määrässä. Meillä koira loukkasi itseä mökillä ja kuvauksien jälkeen mitään murtumia ei löytynyt. Kävimme eilen ortopedillä ja hauisjännehän siellä oli meidän Remulla etutassussa poikki tai osaksi poikki, ei osannut lääkäri sanoa. Olisi kiva kuulla lisää toipumisesta? Liikkumattomuus tulee olemaan haaste nyt kolmen-neljän viikon ajan, lääkärin arvion mukaan ja sitten fysioterapiaan ja kuntoutusta. Aktivoitteko muilla keinoin koiraa, kun liikuntaa ei voinut harrastaa. Meillä kyseessä neljä vuotias aktiivinen uros koira.

  2. Sanna sanoo:

    Katkaistiinko teillä jänne kokonaan? Vai jäätiinkö odottamaan miten paranee/toipuu? Okallahan tosiaan yritettiin ensin, että vaurioituneelle jänteelle ei tehty mitään, mutta ei parantunut koskaan hyväksi ja jatkuvasti kipeytyi. Tämän takia päädyttiin katkaisemaan jänne kokonaan. Toipui katkaisun jälkeen hyvin ja on kestänyt kohtuullista käyttöä aivan hyvin. Liikeratahäiriö on olemassa, mutta se ei tunnu koiraa haittaavan. Edelleen hyvässä juoksukunnossa ja kivuton. Jos liikuntaa tulee yllättäen tosi paljon, tällöin saattaa vähän kipeytyä. Kohtuullista liikuntaa ja metsästystä kestää kyllä ja ei ole kipeä, operaatiosta kuitenkin jo neljä vuotta ja koiralla ikää jo 8-vuotta.

  3. Susanna sanoo:

    Eläinlääkäri ei osannut sata varmasti sanoa, että onko jänne poikki vai onko vielä osaksi kiinni. Suositeltiin 3 viikon lepoa ja sitte fysioterapiaa ja vesi kuntoutusta. Jännä nähdä miten menee, surkiaahan se on pitää aktiivista koiraa levossa, mutta jospa se auttaisi. Kipulääkkeitä vielä ohjeen mukaan muutama päivä. Hyvä tietää tuosta jänteen katkaisusta, ei tuosta puhuttukkaan lääkärissä, muutenkaan ei paljon infoa tullut asiasta. Ja ihana kuulla, että Oka on voinut elää hyvää elämää jänteestä huolimatta! ☺️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *