Eräuutisia, Kamppeet, Tuotevinkki, Uncategorized @fi

ShotHunt Standard -kuulosuojaimet

Olen jo muutaman vuoden miettinyt, että olisiko semmosia huomaamattomia ja näppäriä kuulosuojaimia tarjolla. Jahihommissa ainakin itellä kuppivärkit alakaa päivän mittaan ahistamaan. Aloin tutkimaan asiaa ennen jahtikautta ja eihän siinä pitkään mennykkään, kun löysin internetin syövereistä ShotHunt -kuulosuojaimet. Malliksi valikoitui Standard eli kuulevat kuulosuojaimet. Jahtikelit on nyt jo hyvin talviset ja kettuakin on tullut jo huhuiltua, joten koko syksyn kestänyt testikausi on ollut kattava.

Kätevä kotelo, jossa kuulokkeet kulkevat mukana.

Haluan olla kuulolla

Hevihommia on tullu harrastettua jo kohta 30 vuotta. Ne on aina hoituneet normaaleilla korvatulpilla, joita ilman kuulo olis varmasti jo melkoisen huono. Joka tapauksessa ensimmäinen tinnityspelko sattui erään artistin konsertissa, jonka jälkeen korvat soi n. viikon verran melkoisen pahasti. Hoitokeinona pidin korvissa tulppia parisen viikkoa. En tiedä auttoiko, mutta joka tapauksessa huokaisin helpotuksesta, koska tinnitys meni ohi. Tästä mentiin tovin verran ja muuan vuosi taappäin oli ensimmäinen jahtisesonki, jolloin vasemmassa korvassa oli oikeastaan koko syksyn lievää piippausta. Olin jo aikalailla luopunut toivosta, mutta onneksi keväämmällä totesin vaivan loppuneen. Jossain välissä tutkittiin myös kuuloa, mutta en muista miksi, ja kyllä siellä vasemmassa korvassa selvä notkahduksen paikka on olemassa. Kyseisen kauden jälkeen hommasin kuulevat kuppikuulosuojaimet, mutta niiden käyttö normaalissa kanakoirajahdissa jäi hepposeksi. Periaatteessa käytin ja käytän niitä vain passihommissa ja ketun huhuilussa. Pääasia kuitenkin, että olen oikiasti herännyt asiaan ja haluan suojella ainoaa kuuloa, joka minulla on. Täytyy myös mainita, että tämä kesä oli ensimmäinen laatuaan, etten kuullut heinäsirkan siritystä.

Olen aika ajoin yrittänyt nettiä tutkia, josko olisi saatavilla näppäriä kuulevia kuulosuojaimia samaan tyyliin, kuten muusikoiden langattomat monitorointisysteemit. Niistä minulla ei kuitenkaan ole kokemusta, koska soittohommissa luotan normitulppiin, mutta niiden koko ja toimivuus on aina herättänyt huomiota. Orkesterin bassomies nimittäin käyttää kyseisiä vehkeitä ja päässä ne sillä pysyy, vaikka tukka heiluu lavalla tunnin verran. Toki niissä on letkut kiinni, jotka menee motukkaan, jolla voi säätää äänenvoimakkuutta. Semmoinen ei toki käy laatuun jahtihommissa, mutta onhan niitä varmasti korvamonitoreita langattominakin saatavilla. Nimenomaan semmoiset langattomat vehkeethän ne jahtiinkin olis vallan pätevät. Aika ajoin tutkiessa männä vuosina jotain on tullut vastaankin, mutta olen pitäytynyt jostain syystä kuppiversioissa.

ShotHunt Standard

Ennen jahtikautta tosiaan eksyin Pulsarin sivuille ja sieltä löytyi ShotHunt -tuotesarja. Tälle syksyä ei olekkaan tullut mitään vehjettä tai tuotetta laiteltua, mutta ainahan sitä jotain uutta pitäisi olla alkavan kauden kunniaksi. Nopean selvittelyn tuloksena tarjolla oli 3 erilaista vaihtehtoa. PBS -mallissa on kolme eri valintaa äänenvoimakkuuden säädölle ja se on suunniteltu erityisesti ammuntaa harrastaville. Standard tarjoaa portaattoman säädön, mikä on itselle erityisen tärkeää. Sitten on tarjolla vielä Langaton -vaihtoehto, jossa on vastaanotto esim. VHF radiolle. Semmoista minä en tarvi, joten Standard oli minulle oikea valinta. Täältä löydät tarkemmat infot ShotHunt -tuoteperheestä (PDF).

Ensituntuma

Paketin saavuttua huomion kiinnitti erittäin huoliteltu pakkaus ja vakuuttavan oloinen tuote. Termi lienee ”unwrapping” tai vastaava, kun ihmiset näitä tuotepaketteja aukoo. Täytyy myöntää, että olo oli innostunut. Mukana tuli asiaan kuuluvasti patterit ja kolmessa koossa vaahtomuovisia sovittimia sekä näppärä vetoketjullinen säilytysaski, joka osottautu mainioksi käytössä. Valihin S -koon vaahtomuovit, vaikka paljon tulppia käyttäneenä korvakäytävät on päässet laajenemaan. Patterin laittaminen haki alkuun paikkaansa, mutta kun huomasin hahlot kelkassa, johon patteri tulee, niin sen jälkeen ovat menneet heti oikein päin. Tämän lisäksi mukana tulevan puhdistusharjan päässä on pieni magneetti, jonka avulla patterit saa myös näppärästi paikalleen. Harjaa tosin muutoin en ole vielä tarvinnut. Vaahtomuovit puristellen läjään, tarkistus L (left) ja R (right) -merkinöistä ja suojaimet korviin. Ensituntuma oli huomaamaton ja tämä mainio adjektiivi on varmaankin paras kuvaamaan näitä kuulosuojaimia.

Syksyn mittainen jahtikokemus

Käytin suojaimia aina ratatreeneistä ja kyyhkyjahdista lähtien koko kauden sateisista syyspäivistä aina talvisiin pakkaskeleihin. Aikaisemmin kuppien käyttö rajoittui aikalailla vain passihommiin, joten olin siinä mielessä uuden äärellä. Nämä kun oli päässä täysiä päiviä. Äänenvoimakkuuden säätö haki paikkaansa alkuun, jotta kuuli vaikkapa kaverin puheen sekä tilanteiden äänet sillä itselle oikealla tasolla, mutta sekin löytyi pian. Portaattomaan säätöön kuitenkin kaipaisin jotain merkintöjä, jolla saisi sen oman optimin talteen. Toki pienet tussimerkinnät on käyneet mielessä. Kun suojaimia laittaa päähän, niin sormet helposti osuvat äänensäätöön ja tilanne muuttuu. Toki tilanne korjautuu nopeasti, kun säädön näppituntuma on muodostunut. Joskus myös päälle laitettaessa kuuluu pientä kiertoääntä eli vinkunaa, mutta tämä on yleensä sen merkki, että säädöt ovat menneet täysille toisessa suojaimessa. Säätöä siis pienemmälle alkuun ja suojaimet sitten korviin.

Äänien suuntaus on hyvä toisin kuin niissä kuppimalleissa, mitä itse olen käyttänyt. Tämä on erityisen tärkeää itselle ketun huhuilussa, jotta pystyy poimimaan esim. mahdolliset haukut ketun lähestyessä heti oikeasta suunnasta. Joitakin tilanteita toki tuli, jossa en ollut varma esim. tilanteesta pärähtäneen linnun suunnasta hetimiten verrattuna paljaaseen korvaan, mutta pääsääntöisesti kyllä. Pipon kanssa käytettäessä oli aluksi pientä haastetta, koskapa tykkään korvaa peittävistä pipoista ja tällöinhän pipon reuna hieroo suojaimia. Ratkaisuna tähän oli laittaa suojaimet syvemmälle, jolloin reuna ei päässyt hinkkaamaan suojaimen mikrofonia.

Patterien kesto on todella hyvä. Pakkanen tuntui toki syövän kestoa, mikä on luonnollista. Varsinkin, jos suojaimet olivat liivin taskussa rasiassaan vaikkapa päivän pari tai unohdin rasian autoon pakkasöiksi, mutta onneksi suojaimet kyllä ilmottavat äänimerkillä, milloin on patterien vaihdon aika. Säilytyksessä ollessaan patterikelkka on pidettävä auki. Muutoin suojaimet ovat päällä. Pari kertaa tottakait unohtuivat pidemmäksikkin aikaa päälle.

Kokonaisuutena käyttökokemus on ollut erittäin hyvä. Suojaimia on ollut helppo käyttää koko päivä kelistä riippumatta. Ne eivät paina korvissa ja itsellä myöskin unohtuu, että ne ovat korvissa. Käyttö on siis huomaamatonta, kuten aiemmin totesinkin. Monissa tilanteissa, jos suojaimet eivät olleet päässä, oli helppoa sujauttaa äkkiä vaikkapa vasen eli havelikon puoleinen korvaan koiran seisoessa ja mennä sitten tilanteeseen. Jatkossa tulen myös hommaamaan suojaimille ehdottomasti turvanarun, jolloin ne voivat roikkua kaulassa ja ovat sitä myötä nopeammin valmiina. Seisojahommissa tosin kiireen kanssa ei tarvi painia, mutta tällöin jää kuitenkin kotelon aukaisu pois laittovaiheesta. Pari kertaa rähmänäpit tietenkin on tiputtaneetkin suojat kuhveikkoon, joten naru on apuna sitten näissäkin etintätilanteissa. On tottakait myös mainittava, että suojaimet ovat olleet käytössä myös erittäin kosteassa säässä. Kuluneesta syksystä kun jäi mieleen tulvivat mettäojat. Luvattu 100 pinnan vedenpitävyys on pitänyt kutinsa. Mainittava on myös, että näiden kanssa ei ole pelkoa, että haittaavat ampumista verrattuna kuppiversioihin.

Kuulokkeet istuvat korviin hienosti.

Ja se pääasia eli kuulon suojaaminen. Suojaimet lupaavat 32 desibeliä kovien äänten vaimennusta ja näin ne myös tekevät. Laukaukset vaimenee, kuten pitää ja korvat on turvassa. Desibelejä en toki mitannut, mutta kovat äänet vaimenee, kuten pitää. Missään vaiheessa ei ole ollut tinnityksen oireta tai muutakaan kuuloa häirihtevää oiretta ammunnan jälkeen.

Pysyväksi osaksi varustusta

Jos laitetaan summaten, niin ainoa miinuspuoli suojaimissa on korkea hinta. Jos normikupit saa suurin piirtein parin sadan euron hintaan, niin ero toki melkoinen. Näiden käyttökokemusten perusteella ja omaa kuuloa ajatellen hinta on kuitenkin ymmärrettävä. Menetettyä kuuloa kun ei saa takaisin. Piän vehkeitä myös pitkän ajan sijoituksena ja sijoituksena omaan terveyteen. Jos suojaimet pysyvät vain tallessa ja kestoa kertyy vaikkapa kymmenen vuotta, niin johan ovat itsensä takaisin maksaneet. Jos muuta varustusta ajattelen, niin vähän häävimpi mehtyypuku maksaa saman verran eikä käytössä olevien kenkienkään hinta kaukasi jää.

Syksyn käyttökokemuksen perusteella suojaimista on tullut pysyvä osa omaa varustusta. Suojainrasia on koko ajan mukana liivin taskussa ja jos ei ole, niin tällöin tulee olo, että jotain puuttuu. Itse asiassa aion testata suojaimia myös seuraavalla keikkareissulla. Tässä vois olla myös mainio valinta muusikolle, joka ei halua korvamonitoreita, mutta haluaa luopua normaaleista korvatulpista.

Yhteistyössä Pulsarsuomi

3 kommenttia “ShotHunt Standard -kuulosuojaimet

  1. Marko sanoo:

    Yleensä suurin haaste vahvistavissa suojaimissa on tuulen aiheuttaman äänen suodatus tai sen turha vahvistaminen. Miten toimii näissä? Onko täysin hiljaisuudessa taustakohinaa jos vahvistus on isolla?

    1. Antti sanoo:

      Tässä sisätiloissa koneella kirjottaessa kuulottimien ollessa täysillä on hyvin pientä white noisea. Tuuli toki aiheuttaa kohinoita, mutta kun vertaan omiin sordinoihin, niin vähemmän.

  2. Jarno sanoo:

    Kiitos testiraportista!
    Itsellä ollut Sordiinot käytössä toistakymmentä vuotta ja elämää tinniyksen kanssa hieman kauemmin. Kyllä kaduttaa, kun nuorena tuli metsällä paukuteltua ilman suojaimia. Toki ysärillä kuulevat suojaimet oli jotain ihan utopiaa.
    Suosittelen kyllä kaikkia kiinnittämään huomion suojaimiin. Nämä nappimalliset voisi olla itselle se seuraava askel.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *