Pentue 2019

Talvipuuhastelua ja pentulauman odotusta

Joulu tuli ja meni ja vuoden vaihde siinä samassa. Koirien kanssa on alkutalvi hiihdelty pitkin korpia ja mettälinnuilla tuntuu menevän aika mukavasti. Melkolailla joka reissulla johonkin lintukontaktiin on päästy. Mettoja näkyy ilahduttavasti, isompi teeritokkia ja riekkoja on siellä sun täällä. Senpä takia jo tässä vaiheessa alkaa syksykin siintämään silmissä. Mitähän reissuja sitä sinne keksitäänkään, monenlaista varmasti.

Jahtihommat ovat olleet kirjaimellisesti pakkasella. Parina iltana elohopean painaessa alle 20 asteen piti tottakait käyä kettua yrittämässä, kun sen verta komeaa, jopa verta tihkuvaa kuutamoa oli tarjolla. Siinä puoli tuntua huhutessa aina muistaa, miksi näin kylmällä ei kannata vaivautua. Vanttuissa on rautakanget ja hammasta pitää purra varpaitten sulaessa, kun kotiin pääsee. Ei ollu apua joulupukin tuomista akulla varustetuista lämpöpohjallisista.

Pari kertaa on päästy myös kettuajon tunnelmaan. Porukan amerikan mallinen ajukki on tahkonnu hurjalla prosentilla koko kauden. Harmittavasti omaan passiin ei kepuli ole eksynyt. Eräällä jahtikerralla saivat eräksi harvinaisen ja kerrassaan komean ristiketun.

Jänishommiin ei ole kerennyt myöskään kuin pari kertaa. Helmikuussa toki vielä pitää perinteinen lähipuskapommi käydä seisojien kanssa. Umpihangessa suksien suoritettujen tiedustelureissujen perusteella jänistä olisi ryteikössä tarjolla runsaasti.

Alkuvuosi kuluu melkolailla kotinurkissa. Hopi astutettiin vuoden vaihteessa ruotsalaisella käyttövaliouroksella Jazzamarken’s Frippe. Vietimme siis Hopin lemmen lomaa Ruotsissa vuoden vaihteessa ja reissu näyttää tuottaneen tulosta ja meille syntyy pentuja maaliskuun alussa.

SE JCH Jazzamarken’s Frippe

Frippe asuu Ruotsissa Östersundissa kahden muun seisojauroksen kaverina, toinen niistä on reilun vuoden ikäinen uros Lihkko Frippen aiemmasta suhteesta norjalaisen Øvstebua’s Adm Ronja:n kanssa. Mukavan oloinen nuori mies oli Lihkko.

Kuva: Annika Bergqvist

Astutus sujui helposti parina päivänä. Frippe on kaikin puolin mieleinen uros: rauhallinen, hiljainen, tyyni ja varmaotteinen kaveri. Se on meidän makuumme sopivan kokoinen, ketterän ja helpon näköisesti liikkuva koira. Sillä ei ole ollut mitään loukkaantumisia tai terveyshuolia. Toiveissa on saada tästä yhdistelmästä varhaiskypsiä, mukavasti liikkuvia yläpäisesti hakevia koiria, joilla on erinomainen riistainto ja kestävyys, yhteistyötä unohtamatta. Frippellä on myös erinomaiset nouto-ja jälkityöominaisuudet. Sen kanssa metsästetään tunturissa ja metsässä.

Kolme sukupolvea, vasemmalta Frippen isä SE UCH 
Bullerbergets Gg Chippen, keskellä Frippe ja oikealla Frippen poika Øvstebua’s Crf Lihkko
Kuva: Agneta Sandström

Hopi on ottanut tiineysajan tyynesti, ruoka maistuu yhtä ahneesti kuin ennenkin ja tähän mennessä ei ole juurikaan mitään poikkeuksellista huomattu olemuksessakaan, ehkäpä ei kehtaa Sukan kanssa niin paljon kisuta kuin normaalisti. Toivotaan, että loppukin sujuu yhtä mallikkaasti ja maaliskuun alussa syntyy lauma virkeitä koiranpentuja.

Kotiin meille jää narttu, joskaan kiveen ei ole vielä hakattu, jos valinta vaihtuu vielä urokseksi. Muillekkin tuleville pennuille on jo koti odottamassa, joten uusia varauksia emme tässä vaiheessa enää ota.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *