Koirat

Eränkävijöitä kuvaamassa

Eränkävijät voitti hiljattain parhaan TV-ohjelman Kultaisen Venlan. Me olemme olleet ohjelman teossa matkassa ihan alusta asti, eli vuodesta 2015. Kaikki lähti liikenteeseen kutsusta koekuvauksiin. Hetken emmittyä, päätimme kokeilla. Eihän tämmöistä tilaisuutta tule varmaan koskaan vastaan.

Eräohjelman kuvaaminen ei ole varmasti sieltä helpoimmasta päästä. Ohjelman idea perustuu siihen, että pyritään kuvaamaan metsästystä ja kalastusta mahdollisimman aidosti ja oikeissa tilanteissa. Vaikka kuvauspäiville on tehty tuotantosuunnitelma yhdessä päähenkilöiden, käsikirjoittajan ja tuottajan keskustelujen pohjalta, niin hyvin usein päivän päätteeksi on todettu, että päivä ei taaskaan mennyt kuten oli etukäteen mietitty. Kuvauksissa on nimittäin mukana luonto, joka sanelee oman käsikirjoituksensa. Mukana on yleensä kaksi kuvaajaa ja käytössä on action -kameroita, videokameroita, järjestelmäkameroita ja tietenkin ainakin yksi drone ilmakuvauksia varten. Kuvaus voi olla päivän mittainen sessio tai sitten useampia päiviä kestävä kokonaisuus. Kamera laulaa aamusta pitkälle iltaan.

Jossain Ruotsin maalla Eränkävijöitä tekemässä.

Jokainen mettäkanalintuja metsästänyt voinee kuvitella, että haastetta piisaa, kun pyrkimyksenä on yhden päivän aikana saada kuvattua ihan oikeita tilanteitakin. Isoin haaste on siinä, että jos koira linnun löytää, pitäisi päästä lähestymään koiraa neljän ihmisen voimin säikyttämättä lintua. Lisäksi tilanteessa pitäisi vielä äänettömästi pystyä ohjeistamaan kameramiehiä, jotta saisivat mahdollisesti seisovan koirankin kameralle ja  jopa siivittävän linnun. Joskus tässä onnistutaan, monesti ei. Varsinkin loppusyksystä arkojen lintujen lähestyminen on haasteellinen tehtävä yhdellekin ihmiselle. Tunturissa riekkojen kanssa tämä on hivenen helpompaa kuin metsässä.

Eränkävijät ohjelman suola on erilaiset kuvakulmat mahdollisimman monipuolinen erikoiskameroiden käyttö. Tämä tarkoittaa sitä, että iso osa päivästä menee siihen, että tilanteita ja tapahtumia pyritään kuvaamaan ilmasta, maasta, action kameroilla jne. Jahtipäivänä tällaisestä päivästä muodostuu näin puolittainen, kovin pitkästi ei ehditä yhden päivän aikana kulkea. Kuvauspäivään sisältyy myös erinäinen määrä haastatteluita ja mahdollisten tilanteiden kertausta kameralle. Myös koirilta kysytään kärsivällisyyttä.

Kuvattua materiaalia tulee yhdessä päivässä runsaasti. Siitä sitten tuotantoporukka puristelee yhteen jaksoon sen vajaan kymmenminuuttisen pläjäyksen. Useilla eri kameroilla kuvattu kymmenien tuntien mittainen materiaali pitää puristaa siis melkoiseen pieneen lopputulokseen. Voi vaan kuvitella, että perkaaminen norjalaisella kalatehtaalla on paljon lupposampaa touhua. Runsaan materiaalin sekaan sopii tottakait kaikenlaista, mutta onneksi myös niitä onnistumisia ja ennen kaikkea aitoja tilanteita.

Kuvauksia on tehty monissa eri kohteissa, mutta ne ovat olleet sellaisia paikkoja, jonne jahtireissumme suuntautuisivat joka tapauksessa. Suunnitelmat myös elävät ennen varsinaista h-hetkeä. Voihan olla, että esimerkiksi kelien puolesta kuvaaminen ei onnistu. Jahdissa on oltu kameroiden kanssa pariin otteeseen Ruotsissa, muutamia kertoja Lapissa, mutta eniten kuvauksia on tehty kotipaikkakunnallamme Pudasjärvellä.

Usein kysytään hauskoja sattumuksia kuvausreissuilta ja onhan niitä. Erityisesti mieleen nousee ensimmäisellä kaudella hiottu ajatus, jossa yritimme demonstroida tilannetta riistalinnun näkökulmasta. Niinpä toisen kameramiehen itse aikoinaan rakentama drone pääsi viimeiselle matkalleen varustettuna GoPro kameralla. Antti Asettui passiin ja “lintu” lähti swingaamaan kohti jahtimiestä. Ensimmäisen laakin jäädessä hieman taakse, osui toinen kohteeseen ja drone suistui väkkäränä tonttiin. Melkoisesta naurunremakasta selvittyämme lähimme katsomaan lopputulosta. Pahaksi onneksi dronen rupelleihin suunnatun hauliparven yksi ainut hauli oli harhautunut kohti kameraa ja linnun näkökulma jäi haaveeksi.

Eränkävijöiden katsojaluvat ovat olleet kovia heti ensimmäisestä kaudesta asti, eränkävijöitä ja eränkäynnistä haaveilevia Suomessa siis piisaa. Kultaisen Venlan voitto vahvisti, että eräharrastuksillamme on vahva pohja ja eränkäynti ja Suomen luonto elää vahvasti suomalaisten sydämissä. Eränkävijät on myös innoittanut monia naisia ja tyttöjä aloittamaan metsästysharrastuksen, tämä on erityisen hieno asia.

Riviin järjesty, valokuvaa varten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.