Kamppeet, Metsästys

Testissä Ultracom R10

Koirien kiinnipitoajan päätyttyä alkoi myös uuden Ultracom R10 tutkan käytännön testaus. En ottanut selvää tutkasta etukäteen, jotta pääsisin ns. puhtaalta pöydältä liikenteeseen. Parin viikon tiiviiseen testaukseen mahtui koirien treenausta kotimaisemissa ja kolmen päivän maalinnun aloitusjahti Ruotsiin.

Käyttöönotto

Tutkan saapuessa piti tietenkin ennen varsinaista käyttöä tutustua ja asentaa laite valmiiksi. Pannan mukana tuli latauslaite akku sekä laturi, joten ensimmäiseksi ne lataukseen. Latauksen valmistuttua, akku pantaan kiinni ja panta päälle ja pihalle. Pannan käynnistys tapahtui taittamalla pantaa siten, että akkukotelossa oleva on/off -merkintä kohtaa elektroniikkakotelossa olevan vastaavan merkinnän. Pannan saa pois päältä vastaavasti, mutta tällöin pidetään merkintöjä vastakkain muutama sekunti.

Pannan käynnistäminen on helppoa ja käynnistymisen merkkivalo näkyy hyvin.

R10 on varustettu SIM -kortilla jo valmiiksi, joten siitä ei tarvinnut välittää. Puhelimessa minulla olikin jo Ultracom -sovellus valmiina, joten sieltä vain uutta laitetta lisäämään. Lisäys onnistui Hae palvelusta -toiminnolla, joka kysyy laitteen ID -tunnuksen. ID löytyi käyttöoppaan ensimmäiseltä sivulta. Hetimiten sovellukseen ilmestyikin R10 sekä piste kartalle, joten sehän oli näppärää. Jos luurissa ei ole Ultracom -sovellusta valmiina, pitää se ladata kännykän käyttöjärjestelmästä riippuen joko Google Play -kaupasta tai App Storesta ja rekisteröidä käyttöön. Kaiken kaikkiaan erittäin helppo käyttöönotto.

Tutkan ominaisuudet

R10 pohjautuu GSM teknologiaan ja sisältää globaalin SIM -kortin jo valmiiksi ja se toimii melkein joka maassa ilman ekstrakustannuksia 2 vuotta. Saman verran laitteella on myös takuuta. Oman kortin voi toki asentaa, jos näin haluaa. Akkuteknologia paranee yleisestikkin koko ajan, joten käyttöaikaa on luvassa jopa 65 tuntia yhdellä latauksella. Panta itsessään on kevyt ja täysin vesi/pölytiivis.

Seisontahälytys.

Seisovan koiran kanssa mentäessä se eniten käytetyin yksittäinen toiminto on seisontahälytys, mutta panta tarjoaa erittäin kattavan listan toimintoja mm. tarkka haukkulaskuri, haukkuaika, haukkuhälytys ja selkeä-ääninen kuuntelu -toiminto. Lisäksi saatavilla on kaikki muutkin Ultracom toiminnot, kuten erimerkiksi 3 pääkäyttäjää, seuranta ja aluehälytys . Pannan huomiovalo on selkeä ja näkyy varmasti hämärähommissakin mukavasti. Kantavuudesta ei GSM pohjaisella tutkalla tarvitse välittää, jos vain kenttiä löytyy.

Ultracom -sovellus

Sovellus oli ennen nimellä UP, mutta joitakin kuukausia sitten luuri automaattisesti päivitti softan uuteen versioon, joka on nyt nimeltään Ultracom. Päivitys toi mukanaan kasan helppokäyttöisyyttä ja selkeyttä. Toiminnot löytyvät helposti ja polut niihin tallentuvat nopeasti mieleen. Ainoa poikkeava toiminto on laitteen muokkaaminen eli esimerkiksi pääkäyttäjän lisääminen tai kutsun lähettäminen kaverille. Tällöin valitaan laitteet, jotka listautuvat allekkain näyttöön. Päästäkseen muokkaamaan laitetta, kosketetaan haluttua laitetietoa pidempään ja valikko aukeaa. Paketin mukana tulee myös lisenssi karttasovellukseen yhdeksi vuodeksi ja sovelluksestahan löytyy useiden eri maitten kartat valmiina mm. Suomi, Ruotsi ja Norja.

Seisojahommiin

Kuten jo mainittua, itselle tärkein yksittäinen toiminto on seisontahälytys. Varsinkin nyt Hopin ollessa 2-vuotias on tiedotuksen opettaminen viimeistään ajankohtainen ja tämä toiminto on sitä myötä se käytetyin. Hälytyksen voi asettaa portaattomasti 15-250 sekunnin väliltä. Luurista toki täytyy sallia ilmoitukset Ultracom -ohjelmistolle asetuksien kautta. Itse olen asettanut värinän ilmoituksille, joten seisontahälyn tullessa luuri alkaa väristä taskussa. Värinän keston muokkaukselle en löytänyt paikkaa, mutta yleensä painan taskussa luurin sulku -nappia, jotta värinä lakkaa, kun olen sen huomannut. Kun sitten värinä taskussa alkaa, on helppo kaivaa luuri esille ja tsekata kartasta, missä se koira tököttää. Sen jälkeen pientä hiiparointia, jotta koiran saisi näkösälle ja odottelemaan, josko se vaikka itse sieltä tiedottamaan tulee tai mahdollisesti kääntelee päätään, jotta siitä voisi pienellä vihellyksellä saada sen irtoamaan.

Panta on kevyt ja antenni lyhyt ja näin ollen miellyttävä varmasti koirallekin.

Juoksutusten alettua tutkan pääsikin sitten kunnon käytäntöön. Paikannusvälin voi asettaa tietyin väliajoin 5, 10, 20 sekuntia ja siitä ylöspäin aina 10 minuuttiin. Varsinkin nuoren koiran kohdalla, jonka hausta tai tempauksista ei ole niin taikaa, 5 sekuntia on vallan hyvä. Vanhemmalla ja hakuun jo rutinoituneella koiralla laitan väliksi vaikka 20 sekuntia. Jos luovilta ei ala koiraa kuulumaan, niin seisonnallahan se pääsääntöisesti silloin on. Tutka löytää satelliitit ja GSM -verkon nopeasti, kun sen laittaa päälle, joten ei muutaku tutka koiralle kaulaan ja lompsimaan. Ensimmäisten reissujen jälkeen tuli huomattua, että hommahan pelaa. Tutkasta ei tarvi välittää ja kartat huilaa. Seisontahälytys toki pitää muistaa asettaa aina, kun tutkan käyttää kiinni. Akun kesto on mainio. Ensimmäisen viikon päivittäisten reissujen jälkeen sovellus ilmoitti ensimmäisen kerran, että akun kesto on alle 25%. Seisontahälyjä tuli mukavaan tahtiin. Koira löysi lintuja hyvin ja niitä myös tänä vuonna näyttää mukavasti olevan.

Ruotsiin

Perinteisesti olemme aloittaneet kanalintujahdin Ruotsista. Siellä jahti alkaa jo 25.8. Ennen matkaa vaihdoin ohjelman asetuksista päälle Ruotsin kartat ja kelasin varmuudeksi kartat jo luurin muistiin alueelta, jonne olimme menossa. Paikan päällä oli kuitenkin sen verran kenttää, että softakin pääsi töihin ja lataamaan karttoja puuttuvilta alueilta. Suomen karttoihin tottunut monesti kummastelee Ruotsin vastaavien heikkoa laatua, mutta nyt karttoihin oli tullut mainio päivitys. Zoomatessa tarpeeksi syvälle karttoihin tuli maastot näkyville erinomaisesti ja kulkureittiä pystyi suuntailemaan tarkasti. Panta nakutti paikkatietoa kartalle, kuten pitää ja homma toimi yhtä vaivattomasti kuin Suomessakin.

Hyvin usein puhelin näytti ruksia kenttien kohdalta DNA -liittymälle, mutta tutkassa kenttiä oli koko reissun ajan. Ainakaan mitään virheilmoitusta tiedon kulun ongelmista ei näytölle tullut. Puhelimen akun kulutus säilyi maltillisena sen ollessa taskussa ja kiinni. Värinät silloin tällöin kertoivat koiran seisonnasta ja tällöin otin sen esiin mahdollista tiedotusta varten, mikäli koira ei ollut näkösällä. Jos sovellusta käytti runsaasti, niin lähtöjään 90% virta oli päivän päättyessä yleensä siellä 25% tietämillä. Jos koirien toimia pitää seurata jatkuvalla syötöllä, niin varmasti puhelin ilman krumeluureja ja erityisesti koirahommiin tarkoitettuna on paikallaan.

Kokemukset

Kaiken kaikkiaan R10 on erittäin helppo ottaa käyttöön. Asennus on vaivatonta, kun mukana on jo asenettu GSM kortti. Käytännössä vain akku paikalleeen, laitteen lisäys ohjelmistoon ja menoksi. Tutka on kevyt ja näin ollen varmasti koiralle kaulassa varsin huomaamaton. Akun kestosta pelkkää plussaa. Ultracom kännykkäsovellus on jo vanha tuttu ja erittäin hyväksi todettu. Sen avulla edelleenkin tulee pidettyä runsaasti karttasulkeisia uusia mehtyypaikkoja ja reissuja suunnitellessa.

Panta on saatavilla esimerkiksi Koiratarvike.fi:stä.

Mikäli haluat lukea juttua Avius -pannasta, löydät sen täältä: https://www.suoherra.fi/tutkan-kaytto-kanakoirametsastyksessa-testissa-ultracom-avius/

Yhteistyössä: https://ultracom.fi/

2 kommenttia “Testissä Ultracom R10

  1. Perttu Finne sanoo:

    Morjens Antti,

    Kiitos testeistä – mielenkiintoista luettavaa!

    Mulla olis tutkapanta valinnassa, kun saapui seisojan pentu perheeseen.

    Olen lukenut sekä Avius että R10 testit ja molemmat tuntuvat pelittävän mukavasti. Nyt, kun sulla on käyttökokemuksia molemmista, niin kumpaanko olet enemmän kallellaan …. vhf- vai gsm toimiseen? Onko tullut seisojan kanssa tilanteita, että vhf -kantavuus ei olisi ollut riittävä?

    Onko Aviuksen ja R10 välillä muita merkittäviä käyttöominaisuuksiin liittyviä eroja, jotka vaikuttavat valintaan vhf/gsm toiminnallisuuden lisäksi. Entä kilpaileviin tuotteisiin?

    T. Pf

    1. Antti sanoo:

      Molemmat on toiminu mainiosti. Kantavuusongelmia ei ole ollut seisojien kanssa. Avius on käytössä, kun lähemmä semmosille alueille, jossa katveita on eli tunturissa. Eli oikiastaan sen mukaan valintaa voi pähkäillä. Käyttöominaisuudet on samat molemissa ja kartat loistavat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *