Eräuutisia, Kamppeet, Metsästys, Tuotevinkki

Testissä AmmoX supistajat

En ole aiemmin liiemmälti perehtynyt supistajiin ja markkinoilla oleviin valikoimiin, mutta olen joitakin sujuvasti käyttänyt. Suomalaisen AmmoXin tultua markkinoille heräsi kuitenkin suuri mielenkiinto. Sen lisäksi, että tarjolla on iso valikoima supistajia, niin tarjolla on myös tehdasvalmisteisia panoksia, latauspaketteja, reseptejä ja kattava määrä laadukasta testausta. Erityisesti mielenkiinnon herätti supistajat, joissa on yksinkertaisen nerokas idea supistuksen, vakautuksen ja suujarrun avulla vähentää rekyyliä ja ennenkaikkea parantaa haulikuviota.

Yleistä supistajista

Yleistä tietoa haulikoiden supistajista lienee turha alkaa purkamaan, mutta sanotaan sen verran, että on olemassa haulipiippuja, joissa on ns. kiinteät supistajat ja piippuja, joihin supistimen voi vaihtaa. Yleisimmin tätä nykyä varmaankin käytössä hauliruiskuja, joihin supistimet voi vaihtaa. Supistuksen tarkoitus on säätää hauliparven hajontaa. Supistuksen pääluokkia on 5. Supistajasta löytyy yleensä merkintä sen koosta ja tämä merkintä on yksinkertainen lovi tai useampi useimmiten supistajan suuosassa. Jos loveja on 5, niin kyseessä on ns. sylinteri eli supistusta ei ole ollenkaan. Sitten vastaavasti, jos loveja on 1, niin kyseessä on täyssuppari. Muut menevät tähän väliin: 2 = parannettu sylinteri, 3 = puolisuppari, 4 = täysvartti. Merkintöjä on laidasta laitaan. Joissakin käytetään tähtiä viidestä (sylinteri) yhteen (täys) ja joissakin numeroita 0, 1/4, 1/2, 3/4 ja 1/1.

AmmoX supistajat

Ammox -supistajat ovat suomalaisen jahtikaveriporukan keksintö, Suomessa valmistettuja ja niillä voi ampua kaikkia markkinoilla olevia haulimateriaaleja. Supistajat työstetään kovasta työkaluteräksestä ja pinnoitetaan Ceracote -nimisellä tökötillä. Supistajia on tällä hetkellä saatavissa useisiin eri haulikkomerkkeihin ja supistajia on kahta eri mallia. Modulaarinen kolmiosainen MCS (Modular Choke System) supistaja, joka koostuu perussupistajasta, vakautusosasta/suujarrusta ja toisiosupistajasta. Toisiosupistajalle lienee parempi sana on myös AmmoXin käyttämä kalibrointisupistaja eli sitä on saatavilla useita eri kokoja ja vaihtamalla voidaan sitten vaikuttaa haulikuvioon. Myös perusosassa voi olla jo eri kokoista supistusta.

Toinen malli on CC, jossa tämä kaikki on rakennettu yhteen kokonaiseen metallikappaleeseen. Supistajassa on integroituna perussupistajaosa, vakautusosa/suujarru sekä kalibrointi. Tämä onkin lähempänä ns. normaalia supparia eli sen kuin vaihtaa normisupistajan tilalle haluamallaan supistuksella varustetun CC -supistajan. Kutakin supistajaa on saatavilla haulikon mallista riippuen neljää eri kokoa ja niiden tunnistaminen tapahtuu värillä. Molempien supistajien kohdalla erityisesti AmmoXin omat panokset ja lataukset ovat olleet kehityksessä keihäänkärkenä, mutta se ei missään nimessä poista sitä faktaa, että supistajat soveltuvat normipanoksille täysin normaalisti.

Miksi ihmeessä kehitellä taas uusi supistaja niitä pursuaville markkinoille? Tutustuttani AmmoX testimateriaaliin ja kirjoitettuun dataan tälle on todella hyvä syy. Haulipanoksessa haulet ovat panoksen sisällä muovikupissa, jota ainakin täällä kansankielessä sanotaan välitulupaksi. Haulikupin tarkoitus on suojata piippuja suoralta kosketukselta itse hauleihin. Haulikupissa on 4 liparetta, joiden tarkoitus on aueta ja jarruttaa kuppia tultuaan ulos piipusta, jotta se ei vaikuttaisi haulien lentorataan. Käytännön testit ovat kuitenkin osoittaneet, että näin ei hyvinkään usein ole, vaan haulikuppi jatkaa matkaa haulien mukana ja ei aukea kunnolla. Jos vaikka vain 1 tai 2 liparetta aukeaa, niin ne pääsevät pyöriessään vaikuttamaan itse haulikönttiin aiheuttaen hajahaulia ja yksinkertaisesti huonompaa kuviota.

Ammoxin kehittämä vakautusosa/suujarru tarttuu nimenomaan tähän ongelmaan. Vakautusosa hidastaa haulikuppia ja haulikasa irtoaa ehjänä, kun kuppi avautuu. Paine pääsee purkautumaan osaan lisättyjen reikien läpi, mikä puolestaan vähentää rekyyliä. Rekyylin vähenemisestä en löytänyt testattua dataa, mutta olen todennut tämän käytännössä. Pitäähän sen haulikon toki potkastakkin, mutta rekyylin väheneminen vakauttaa toimintaa. Onhan se helpompi seurata ammuttavaa kohdetta laukauksen jälkeen ja päästää tarvittaessa paikko ilmaan, jos ensimmäisen laakin jälkeen piippu ei osota mihin sattuu.

AmmoX panokset

Supistajien lisäksi on siis tarjolla tehdasvalmisteisia volframi(tungsten) panoksia, joiden avulla päästään haulikolle aikalailla epätyypillisiin ampumamatkoihin. Selvennökseksi tässä vaiheessa, että volframi ja tungsten ovat sama asia. Englannin kielessä käytettään useimmiten sanaa tungsten. AmmoX panosten kehittely on alkanut jo 2000 -luvun alussa. Volframi on materiaalina lyijyyn verrattuna aikalailla tymäkämpää tavaraa. Lyijyn tiheys on 11,3, kun taas volframin vastaava lukema on 19,2. Panoksen kehittely on johtanut siihen, että pienemmällä latauksella ja haulikoolla on saatu haulikon tehokas ampumatka normaalista 30 metristä aina 60 metriin. Yleensä more is more, joten tuntuu hämmentävältä. Mainittakoon myös, että volframi on erittäin kovaa materiaalia, eikä sovellu ihan joka havelikkoon, vaan ainoastaan teräshaulikelpoisiin värkkeihin. Tämän takia panokseen on myös kehitetty erikosvalmisteinen välituluppa, jotta haulit ei pääse naarmimaan piippua ruvelle. Pureutumatta sen enempää nippelitietoon, käy tutustumassa patiin täällä. Erityisesti mielessä on heti talviset haulikolla suoritettavat ketun pillitykset ja kyttipyynti. Silloin on putkessa oltava tehoa, peittoa ja kantomatkaa aina sinne 60 metriin.

Käytännön testi ja kuviot

Syksyn panoslasti saapui sopivasti pari päivää sitten, joten on aika siirtää teoria empiiriseksi tiedoksi. Testiä varten valikoin 6 eri patruunaa, Beretan oman täyssupparin, AmmoX CC täyssupparin sekä puolikkaan ja Beretta Parallelo haulikon. Patit ammuttiin 35 metriin ja tämän lisäksi AmmoX 60 metriin. Harmittavasti omaan Paralleloon kahta AmmoX supparia ei mahdu kerralla. Yleensähän rinnakkaispiippusessa piippujen väli on hieman tiukempi, kuin päällekkäisissä, joten arvasinkin tätä uumailla. Vertailukuvissa on rinnakkain täyssupistajilla ammutut kuviot, joiden analysoinnin jälkeen kävin vielä ampumassa 3 BP kutia AmmoXin puolikkaalla.

Mirage Xpert Game 32g nr 6.
Kuvio molemmilla erinomainen. Yleisilme Ammox suppeampi. Molemmilla kuvioilla riistanmentäviä aukkoja on vaikeaa löytää. Löytyipä uusi tuttavuus omaan haulikkoon. Näitä kuteja täytyy hankkia hyllyyn.

 

Mirage Dispersante 34g nr 6.
Testasimpa huvin vuoksi myös ns. tissiperspirantin eli dispersanten. Kuten panoksen nimikin kertoo, niin hajontaa on haettu hauliparveen. 35 metrin matkalta hajonta on täyssupparillakin jo semmoinen, että kuviosta luikertelee läpi esim. kyyhky helposti. Ammox kuvio on hajonnasta ja alavoittoisesta osumasta huolimatta tasaisempi ja haulia on 75 cm ympyrässä 24 kappaletta enemmän. Dispersante on todellisen lähimatkan kuti. Voisin kuvitella riekkosenssin 10-15 metriin. Eli ensimmäiseen putkeen hajontaa ja toiseen jotain muuta, mutta näin pitkälle matkalle on melkeimpä sama kuin heittää kivellä.

 

Baschieri & Pellagri Tricolor 36g nr 4.
Molemmilla miellyttävä kuvio, mutta Ammox vie pidemmän korren suppeammalla kuviolla. Tästä johtuen haulien määrä ympyrässä onkin 124, kun taas vastaavasti Beretan supistajalla määrä on 99. Joka tapauksessa yksi lempipanoksista ja jatkossa vain paranee, jos kuti sattuu lähtemään Ammoxin supistajasta.

 

Baschieri & Pellagri Dual Schock copper 32g nr 6 + 4.
Uutuus omalle kohdalle tälle vuodelle ja kerrassaan erinomainen sellainen. Panoksessa on kahden koon haulia, joilla pyritään takaamaan parempaa kuviota ja shokkivaikutusta pidemmällekkin matkalle. Kupari on sallittu vesilintuhommissa, joten tästähän tuli kerralla suosikki tulevaan jahtiin. Täytynee vielä testata upotukset, koska kupari on jonkin verran kevyempää materiaalia kuin esim. lyijy. Joka tapauksessa kuvion puolesta ei ole hätää. Molemmilla kuvio on hyvä. Ammox suoltaa tämän kudin huomattavan suppeana verrattuna Beretan supistajaan, mutta haulia on kohteessa mukavasti. Ammox laaki on hieman alavoittoinen. Tämä panos sopii kuvista päätellen Ammox puolisupistajalle hieman paremmin.

Verrokkina sama panos puolisuppialla.

 

 

 

 

 

Baschieri & Pellagri Baby Magnum 42g nr 5.
Lempipaukku jo pidemmältä kokemukselta, joten oli mukava päästä vertaamaan tuloksia. Kuvioissa hieman aukkoja ja laakit alavoittoisia, etenkin Ammox:lla ammuttuna, mutta ei anneta sen häiritä. Laskettuna Beretan taulussa on 10 haulta enemmän eli ei isompaa eroa. Kyseinen paukku on edelleen luottamuksen arvoinen.

Verokkina sama panos puolisuppialla. Tässä kuvassa haulia täyssuppiaan AmmoX kuvaan on 22 kappaletta enemmän.

 

 

 

 

 

 

 

Bornaghi CH6 36g no 4.
Viime vuonna pääsin ekaa kertaa kyseiseen panokseen käsiksi ja siitä jäi mukava tuntuma, joskaan kuviota en testannut. Tänä vuonna tilasinkin useamman paketin ko. paukkua kaappiin ja onneksi myös kuvio antaa ymmärtää, että johan näitä kelpaa suhia. Edelleen sama trendi jatkuu ja Ammox ampuu suppeamman kuvion ja hajahaulia ei näy niin runsaasti kuvion reunoilla verrattuna Beretan suppariin, mikä on tottakait positiivinen asia. Silmämääräisesti molemmissa papereissa on haulta ihan mukavasti. Ei ehkä testin paras kuvio, mutta jatkoon joka tapauksessa.

Verokkina sama panos puolisuppialla. Myös tässä verrattaen suppea kuvio. Joka tapauksessa laakin osuessa kohalleen tulos on selvä.

 

 

 

 

 

 

 

AmmoX TSS Extra Long Range 28g 2.2mm.
60 metriin ammuttu kuvio AmmoX täyssupistajalla. Haulia 75cm kuvion sisällä 194 kappaletta.

 

Tulokset

Testin jälkeen voin todeta, että AmmoX supistajalla näillä panoksilla ja täyssupistajalla kuvio on pääsääntöisesti hieman tiukempi ja hajahaulien määrä paperissa on pienempi.  Muutama laaki puolisuppealla ihan odotetusti osoittaa, että kuvio aukeaa enemmän, kuten pitääkin. Rekyylissä tuntuu hieman eroa, joskin kuvioiden ammunnassa sitä ei kovin hyvin huomannu, koska laaki lähtee tuelta puristettuna laukauksena. Mutta summarum otan tulevan kauden jahdeissa Ammox -supistajan edottomasti käyttöön.

Toki testasin myös Ammox -patruunan ja tempaisin kuvion 60 metriin. Upotusta sain tavalliseen lautaan n. 5mm tuolle matkalle. Kuvio on mielestäni hyvä ottaen huomioon pitkän ampumamatkan. Laskin kuvion sisälle yhteensä 194 haulta. Näille panoksille omassa käytössä kohde on kettu tai supi, joten tuohon matkaan kohteessa on osumia riittävästi varsinkin, kun tietää volframin ominaisuudet ja painumaa on sen verran runsaasti, että haulet tunkeutuvat konehuoneeseen aivan varmasti.

Muistakaa ampua omalla haulikollanne kuviot. Vain siten selviee, mitkä panokset ja supistukset millekin panokselle toimii juurikin siinä sinun omassa värkissä! Testin jälkeen voin todeta myös, että kaikesta hyvästä huolimatta valitettavasti ei Ammox -supistajatkaan voi poistaa korttoa – aina ei voi osua.

Käy tutustumassa tuotteisiin osoitteessa ammox.fi. Testattua dataa ja vihjeitä uuelleen lataukseen löydät osoitteesta ammoxdata.com.

Yhteistyössä AmmoX

3 kommenttia “Testissä AmmoX supistajat

  1. Mikko Komulainen sanoo:

    Ääntähän ns. suujarru lisää tuntuvasti. Oisko teillä mahollista testata korvamonitoreja? Kuulevat kuulosuojaimet metillä on niin hiostavat ja hankalat. Aattelin monitoreihin sijoittaa, mut ei o mitään kokemusta värkeistä.

  2. Mauri Rintala sanoo:

    Epätietoinen kysyy, mahdollisesta tiedosta kiitollinen. Voitteko kuvailla mittojen kera, mitenkä jarruttava porttaus on AMMOX supistajan vakautusosan sisäpuolelle toteutettu?

    1. Antti sanoo:

      Otappa yhteys Ammoxin ukkoihin, niin saat hyvät vastaukset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *