Kamppeet, Tuotevinkki

Talvitestissä Helsport Lofoten -teltta ja Rago Winter -makuupussi

Pakkasen kiristellessä 10 asteen tienoolla oli aika suorittaa talvinen testi Helsport Lofoten Superlight 3 -teltalle ja samalla Rago Winter -makuupusseille. Keli sattui siinäkin mielessä nyt kohalleen, että tuuli oli sangen navakka ja lunta pyyhki vaakasuoraan pitkin naamataulua. Syksyllä teltta pääsi jo tositoimiin maastossa, mutta talvinen telttailu on itselle harvinaisempaa touhua. Makuupusseista on kokemusta useammasta ja hyllystä löytyykin eri keleille säkkejä, joten vertailukohtaa löytyy.

Lofoten Superlight 3 -teltta

Teltta itse asiassa saapui meille jo kesällä ajatellen syksyn jahtireissuja. Ensisijaiset kriteerit olivat tilava eteinen ja tilava nukkumatila. Jos koirat ei möngi viereen, niin voivat sitten fiilistellä kamppeiden kanssa eteisessä. Tämän lisäksi kiinnitin huomiota painoon ja sen takia silmiin pisti nimenomaan Helsportin Lofoten Superlight -teltta. Painoa teltalla on vaivaiset 2 kiloa ja se menee pieneen tilaan, joten ei tunnu missään. Tämän lisäksi vaakakupissa painoi tottakait vedenkesto, kiinnikkeet, renksut ja vetoketjut.

Kokemuksia Helsport -tuotteista on ennestäänkin ja ne ovat pelkästään positiivisia. Meillä on jo kymmenen vuotta ollut Helsportin Varanger Lavvo, jossa on tilaa jopa 8:lle hengelle. Teltta on ollut käytössä lähinnä alkukaudesta Ruotsin jahdeissa. Mutta tarvitsimme rinnalle pienemmän kamppeen, koska Lavvon paino asettuu sinne 5 kilon huiteille ja rinkkaan köytettynä se on jo melkoisen iso säkki sekä turhan painava.

Telttapaikka tampattu.

Pystytys

Lars Monsenin seikkailuja seuranneena päätin kokeilla tampata telttapaikan suksien avulla. Lumi on nyt tällä melkoisen höttöä ja sitä on se 40-50 cm. Tamppaus onnistui ihan hyvin, joskaan kovin tiiviiksi lumi ei painunut. Parempi ratkaisu olisi ollut lapio tällä kertaa. Syksyllä pystytys sujui varsin mallikkaasti. Onhan kiilat helppo puskia maahan, kun telttapaikka on valittu hyvin. Nyt kiilojen laittaminen höttölumeen aiheuttikin hieman päänvaivaa, mutta hoitui lopulta riittävän hyvin, kun ensin oli puita, suksia ja sauvaa hyväksikäyttäen vedetty koko komeus kireälle. Toki tätä ennen täytyi laittaa rungot kohilleen, jotka menikin paikalle kivuttomasti, kuten syksylläkin. Aina jonkin verran runkoputket ruukaa vastustella, mutta Lofotenin kohdalla ne liukuivat paikalleen mallikkaasti. Kun itse teltta oli tukevasti pystyssä, oli aika siirtyä sisätiloihin puuhastelemaan.

Seuraavaksi sisäteltan kimppuun.

Syksyn opit oli muistissa ja teltan sisällä on maaginen punainen lanka. Sama merkintä löytyy myös Footprintistä eli aluskankaasta ja sisäteltasta. Sieltä olikin helppo lähteä rakentamaan ensin pohja ja sitten sisäteltta paikalleen. Molemmat laitetaan paikalleen muovisilla koukuilla, joita varten telttaan on ommeltu joustavia nyörejä juuri oikeisiin kohtiin. Pakkasessa meikäläisen jäätyvillä sormillakin homma sujui hyvin. Lavvossa touhu on kuitenkin helpompaa, koska siinä on käytössä joka paikassa muoviset klipsit. Purettaessa oikea tekniikka löytyi nopeasti. Muovikoukku on helppo vääntää sivulle, jolloin se luiskahtaa pois. Jos yrittää väkisin vetää narua pois silmukasta, napsahtelee jossakin vaiheessa ikävästi kynsille. Toki täytyy myös muistaa, että pitempiaikaisessa käytössä ei turhaan kannata ottaa sisätelttaa pois, jos se ei ole erityisen märkä tms. Jos vaikkapa teltan paikkaa vaihtaa seuraavaksi illaksi, niin siellähän se kulkee mukana. Kun koko komeus oli kasassa, kiinnitin tietenkin huomiota myös vetoketjujen toimivuuteen ja homma pelasi liukkaasti. Vielä täytyy myös mainita heijastimet kiinnitysnaruissa. Varmasti erittäin kätevä ominaisuus, kun haakuroi pimeällä ohtavalossa teltalle.

Näkymä oviaukolta sisään ennen footprinttiä ja sisätelttaa.
Valmis paketti.

Mukavuutta

Sisätelttaan mahtuu pari henkilöä leveästi ja eteisessä on tilaa tavaroille mainiosti. Tällä kertaa testissä ei kovin runsaasti törkyä ollut, mutta tilan kyllä näkee. Eteinen eli absidi (mistä lie saanut noin kummallisen nimen) toimi nyt keittiönä, kun valmistimme touhun kunniaksi vielä yhdet jouluiset glögit. Absidin ovi on iso ja siitä voi kääriä myös etusen ylös kokonaan, jolloin siitä saa oikein mukavan oleskelupaikan vaikkapa tulien äärelle tai jos haluaa ihastella auringon laskua teltan varjosta. Summaten Lofoten 3 on mainio kokonaisuus, josta varmasti riittää iloa ehkäpä vaikka lopun ikää, kunhan muistaa pitää teltan kunnossa. Teltan mukana tuli tietenkin myös lisätarvikkeita eli ylimääräinen runkoputki, nyörejä ja paikkaustarviketta, kuten asiaan kuuluu.

Sisäteltan kiinnityskoukut ja narut.
Teltassa on aina tunnelmaa.

Sateen kesto

Nyt talvisissa olosuhteissa teltan sateen keston testaus on toki hankalaa, mutta kerrotaan toki myös nämä ominaisuudet, jotka ovat tietenkin myös tärkeitä telttaa valittaessa. Huomattavaa on, että teltoissa vesipilarien arvot ovat hyvin erit verrattuna esim. Gore-tex -kankaiden vastaaviin. Lofotenin arvo on 2000 mm. Teltan ulkokangas on ommeltu erittäin ohuesta langasta ja päällystetty molemmin puolin silikoonilla. Tästä johtuu hyvä sateenkesto, mutta myös Lofotenin keveys. Ei kannata harhautua, jos vertaa vesipilaria vaatteisiin. Teltta pingotetaan tiukalle, jolloin siihen kohdistuva sade valuu pois, kuten sateenvarjosta. Kannattaa muistaa myös pingottaa teltta kireälle, ettei esim. sisäteltta pääse ulkoteltan kanssa kosketuksiin. Näihin kohtiin nimittäin alkaa helposti kertyä vettä ja aikansa liottuaan teltta kastuu.

Alusta eli footprint

Footprintin vesipilari on 3000 mm. Helsport käyttää alustojen testaamiseen ns. Atkinson But Test:iä eli vapaasti suomennettuna Atkinsonin persaustestiä. Tämä tarkoittaa sitä, että 80 kiloisen miehen tulee pystyä istumaan 8 tuntia alustan päällä, ennen kuin vesi tulee läpi. Varsin konkreettinen huomio ja ero, kun verrataan telttojen vesipilariarvoja vaatteisiin.

Rago Winter -makuupussit

Makuupusseissa itselle kaikkein tärkein on koko. Olen joskus nukkunut ns. kortsumallisessa pussissa, mutta siitä ei millään muotoa tullut minun suosikki. Tilaa pitää olla hartioille, pituus pitää olla reilu ja pussissa pitää pystyä vaihtamaan asentoa helposti. Tämän lisäksi tykkään, että paketti menee pieneen kasaan ja on sitä kautta helpompi kuljettaa mukana. Paino on myös sangen ratkaiseva tekijä. Jos vaikkapa viikon reissussa on mukana kahden kilon sijasta yhden kilon painava pussi, niin se tuntuu jo lähtiessä henkisesti mukavalta. Pussi täytyy tietenkin valita sitten vallitsevan kelin mukaan, vaikkakin tuppaan aina ottamaan mukaan sen lämpimimmän pussin. Lämmin ei luita riko ja ainahan pussia voi käyttää myös peittona. Joskin lämpöisessä kämpässä talvipussi on jo peittonakin liikaa.

Alustat ja pussit oottamassa nukkujia.

Makuupussien merkinnät

Näistäkin tuli joskus otettua selvää ja näistä myös jokainen makuupussin ostaja yleensä ottaa selvää, joten tässäpä lyhykäisesti EN-13537 -standardin mukaiset ns. comfort -merkinnät:

  • Comfort – mukava nukkumislämpötila keskivertonaiselle
  • Limit – lämpötila keskivertomiehelle, joka ei palele helposti
  • Extreme – tässä lämpötilassa käyttö on taistelua hypotermiaa vastaan

Ohjeena valinnassa lämpötiloista kannattaa katsoa nimenomaan comfort ja limit -lämpötiloja ja muistaa myös, että yksilöllisiä eroja on. Pussia valittaessa ei saa missään nimessä tuijottaa extreme -lämpötilaa. Lisää tietoa aiheesta tarjoaa mm. Luontoon.fi: https://www.luontoon.fi/retkeilynabc/varusteet/makuupussit.

Rago Winter

Rago Winter -pussi on ns. kolmen vuodenajan makuupussi. Tällainen makuupussi on mielestäni semmoinen varma perusvalinta, jos haluaa pussin, jota voi Suomessa käyttää melkein ympäri vuoden, lukuunottamatta karskeimpia pakkasia. Malleja on tarjolla miesten versiosta normimalli ja pidempi eli long. Lady pussin mitat ovat 175/75. Pituus siis 175 cm ja leveys 75 cm. Rago Winter normaali on puolestaan 185/78 ja long -version mitat ovat 200/80. Naisten Lady -versiossa kokovalintaa ei ole tarjolla. Arvoina tässä pussissa on comfort -10, limit -17 ja extreme -38. Täytteenä 90/10 ankan untuva arvolla 650, joka luokitellaan erittäin hyväksi eli kuohkeaksi untuvaksi. Pusseja on saatavilla toki myös keinotäytteillä eikä pelkästään untuvalla ja siihen kannattaa kiinnittää huomiota valintaa tehdessä. Untuvapussien ehdottomat plussat on pienempi paino, kestävyys ja monikäyttöisyys. Untuvasäkkiä voi käyttää kelillä kuin kelillä. Miinuksena on tottakait keinotäytteisiin verrattuna hinta eli laatu maksaa. Rago -pussissa on myös pinnoitus eli jos esim. teltan kosteus on saavuttanut kastepisteen ja katosta tippasee vettä, niin pussi hylkii vettä. Erittäin hyvä ominaisuus. On myös syytä muistaa pitää säkki kuivana. Märäksi päästyään kuivatus on pitkä prosessi ja lämpöarvot tiessään.

Kömmitäämpä pussiin

Teltta makasi siis lumipatjan päällä. Pohjakangas ja sisäteltta, jonka päällä sitten ilmatäytteiset makuualustat. En nyt muista makuualustojen lämpöarvoja, mutta muistelen, että ovat sitä normaalia keskikastia. Makuualustan päälle sitten pussi ja eikun sisälle. Oma Long -versio tuntuu tilavalta, vetoketju toimii liukkaasti, vaikka tökkää aina välillä vetoketjun suojakankaaseen eli lämpölistaan, kuten kaikissa omissa makuupusseissa, kun pussi on mutkalla. Jätin päälle merinovillaisen alusasun. Pussi tuntuu heti lämpimältä ja kohmeiset sormet sulaa toimintakuntoiseksi nopeasti. Tunteiroisen makoilun kohdalla toisessa pakarassa tuntuu hieman maasta hohkaavaa kylmyyttä, mutta kun kädellä testaa, niin lämminhän siellä on. Asennon vaihto sujuu helposti, joskin makuualusta on liian liukas ja tampattu lumi aika reilusti epätasainen. Pussin suun saa kiristettyä mukavan tiukalle. Tykkäänkin nukkua makuupussissa juuri niin, että pussin suu on kirstetty siten, että nenä, suu ja silmät on kosketuksessa ulkoilman kanssa. Muu kroppa saa sitten nauttia pussin sisällä majailevasta lämmöstä.

Sanna ja Rago Winter Lady.

Sannan kokemukset ja tuntemukset Lady -pussissa olivat vastaavat. Ragossa täyttyy mielestäni kaikki hyvän makuupussin piirteet. Se on kevyt, lämmin, menee pieneen pakettiin ja vetoketju pelaa. Voin helppoon kuvitella, että tämän pussin kanssa mennään useat seuraavat vuodet jahdin merkeissä ja kesäisillä vaellusreissuilla.

Helsport

Kuten aikaisemmin totesin, kokemusta Helsportin tuotteista meillä on Varangerin myötä kertynyt. Nyt täytyy todeta Lofoten Superlight -teltan ja Rago Winter -makuupussien myötä, että Helsportin tuotteet ovat toimivia ja laadukkaita. Norjassa kamppeilla on ääriolosuhteitten takia varmastikin yksinkertaisesti pakko olla juurikin nuo kriteerit täyttäviä, jotta ihmiset voivat niihin luottaa. Näitten kamppeitten varaan onkin hyvä alkaa suunnittelemaan seuraavaa jahtireissua.

Lisätietoja teltasta: Helsport Lofoten Superlight
Lisätietoja Rago Winter makuupusseista: Rago Winter Lady ja Rago Winter

Yhteistyössä Brav Finland.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *