Tänä syksynä meidän molempien erävarusteet kaipasivat päivitystä. Pläräsimme kesällä potentiaalisten valmistajien kataloogeja ja kävimme myös muutamissa liikkeissä testaamassa mahdollisia tulevia varusteita. Selasimme myös alan lehtien kokeiluja/testejä ja kiinnitimme tarkoituksella huomiota eri medioissa oleviin mainoksiin. Näiden avustuksella päätimme hankkia Sasta:n asusteet.

Kriteerit

Olemme käytännön ihmisiä ja käytämme myös käytännöllisiä vaatteita. Tämä tarkoittaa sitä, että kun vaateparren hankkii, tulee sen toimia niin arjessa kuin haastavimmissakin olosuhteissa, kaikenlaisia sääolosuhteita unohtamatta. Voi olla esimerkiksi niin, että käytämme mehtyyvaatteita myös arjen askareissa eikä pelkästään samoillessa. Metsästykseen tarkoitettujen vaatteiden nimittäin täytyy yksinkertaisesti olla niin hyviä, että niitä kelpaa pitää missä tahansa tilanteessa – vaikkapa tietokoneella töitä tehdessä.

Urheilemme paljon – pääsääntöisesti päivittäin. Tämän johdosta ja toki myös monen muun asian vaikutuksesta olemme keskivertoja kropaltaan. Haluamme vaatteita, jotka toimivat vartalon jatkeena tai sen osana. Vaatteesta ei saa olla haittaa ja sen pitää tukea tai olla huomaamaton. Eli ts. kun vaate on päällä, se istuu.

Vesi mainitaan lähes poikkeuksetta, kun puhutaan metsästysvaatteista. On vaatteita, jotka tyhjentävät metsän vedestä, on vaatteita, jotka tuntuvat kuin kävelisi saunassa ja on vaatteita, jotka vain toimivat. Pitääkö vaattessa olla kalvo ja mikä kalvo? Me olemme päätyneet siihen, että jos haluaa olla kastumatta, niin pitää käyttää sadevaatteita ja olla paikallaan. Vastaan ei ole vielä tullut vaatetta, joka pitää sateen, mutta ei hiostu sisältä päin tai vastaavasti toisin päin. Tästä huolimatta kokemukset GORE-TEX:stä ovat olleet positiivisia, joten ajattelimme, että sen ”pääasun” tulee olla GORE-TEX:iä, mutta rinnalle on ostettava ehdottomasti myös vaatteita, joissa ei ole Goren kaltaista kalvoa. Yksi tärkeä kriteeri on se, että vaikka vaate kastuu, sen täytyy kuivaa nuotiolla tms. nopeasti ja vaikka vaate on kostea tai märkä sen tulee silti toimia eikä liimautua kantajaansa.

Pohdimme myös mahdollisen erävaatteen alkuperää. Kuka sen on suunnitellut, toteuttanut ja missä se on tehty? Pidämme kotimaisesta ja pyrimme käyttämään kotimaista myös esim. ruoassa. Me emme kuitenkaan ole Suomi -hipstereitä tai vannoutuneita kotimaan tavaran kuluttajia, mutta aina se on tänä päivänä melkoisen positiivista, jos tuote vaan on suomalainen. Ei tällä kansakunnalla ainakaan uutisten mukaan kovin hyvin tällä hetkellä pyyhi ja tekee mieli suosia kotimaista – on aina tehnyt.

Suosimme kerrospukeutumista. Ensin laitetaan alusvaatteet, sitten kerrasto. Mieluusti merinovillaa – vaikka merinovillan tuottamisesta on luettu vaikka mitä kauhutarinoita. Tosin laadukkaiden merinovillavaatteiden valmistajat ovat kaiketi järjestäin jo sitoutuneet eettisesti hyviin villan keräystapoihin. Sen jälkeen tarvitaan kevyet vaatteet alkuvuoden mehtyyseen. Muistelisin, että viimeiseti 5-10 vuotta sorsajahdin aloituksessa 20.8. on ollut poikkeuksetta se 20 astetta lämmintä. Ei ehkä ihan Gore -keli… Sitten tarvitaan se perussetti, jolla mennään syksyn alettua pitkälle kevääseen. Se puku, joka on aina päällä, mutta alle sitten tukitaan tilanteen mukaan kampetta. Tämän asun tulee toimia niin 10 asteen alkusyksyssä kuin 20 asteen pakkasessakin.

Kaiken tämän päälle vaatteiden tulee olla hiljaisia käytössä. Kahiseva vaate ei oikein sovi metsästykseen.

Mitä me tarvitaan?

Lueteltujen kriteerien pohjalta tarvitsemme siis kevyen metsästysasun tai erikseen kevyet mettähousut ja paidan tai esim. fleecen. Lisäksi tarvitaan varsinainen metsästyspuku, joka on päällä lähes ympärivuoden. Sorsa, kanalintu, jänis jne. Kaikenkelin puku siis.

Antin kamppeet

Kuten jo alussa todettua, tänä vuonna päädyimme Sasta:n -tuotteisiin. Antin kataloogiin päätyi seuraavaa:

Vuonti -housut

Aloitetaan kevyestä vaatetuksesta. Housuiksi valikoitui Sasta:n Vuonti -housut, joissa on Nikwax viimeistely. Erittäin kevyet, ilmavat ja myös joustavat, johtuen polvissa olevista stretch -kankaista. Lisäksi reisien sivuilla vetoketjuilla toimivat tuuletusaukot. Lahkeensuissa myös säätömahdollisuus, mikä on tärkeää. Etutaskut tilavat ja oikeassa reidessä myös iso tasku.

Vuonti-housut
Vuonti-housut

Aloitin jahdin Vuonti -housuilla. Käytännössä sorsastusta kotimaassa ja riekon pyyntiä Ruotsin tuntureilla. Ruotsissa housut olivat päällä koko ajan. Ainoastaan yöunilla mentiin ilman. Sorsastuksessa housuihin ei liiemmälti kohdistunut rasitusta, mutta Ruotsin pajupuskat antoivat vastusta oikein kunnolla. Vaikka Ruotsin aloituspäivä oli lähes helteinen, ei housuissa tullut kuuma. Kävelyä minimissään 10 km per päivä, risukkoa, purojen/jokien ylityksiä, tunturikoivikkoa, pajupuskaa jne. Erittäin mukavat ja käytännölliset päällä. Jos housut kastuivat, niin ne myös kuivivat nopeasti auringon ansiosta tai sitten iltasemmalla nuotion ääressä. Oikeastaan ainoa miinus näillä housuilla on stretch -kankaan hamppuuntuminen, mutta se lienee lähinnä visuaalinen haitta. Tähän asti myös stretch -kangas on selvinnyt repeytymättä. Kaikki, jotka ovat riekon perässä Ruotsin hopeapajukossa juosseet, tietää, että siellä on kyllä risuja, mihin housut tarttuu tämän tästä. Housut sopivat myös normiarkeen eli todellinen kaikentilanteen ja paikan vaate. Tykkään. Housut kuitenkin saisivat olla numeroa pienemmät eli numeroa 48. Sastan valmistamat housut tuntuvat olevan hieman isompaa kaliiberiä, kuin monen muun vastaavan tuotteen valmistajan.

Routa -fleece

Fleece on minulle erityisesti arkivaate, mutta myös metsästysvaate. Tällä hetkellä kirjoittaessa tätä juttua päälläni on Routa. Päällä se oli myös Ruotsin jahdeissa sekä kotimaisissa sorsajahdeissa. Hevimiehenä annan heti plussaa nimestä. Ellen väärin muista, oli nykyinen kitarani yksi esikuva tai alkupiste Amfisoundin Routa -mallistolle. Yksinkertaisesti erittäin mukava ja istuva vaate. Lämmin, muttei liian lämmin eli vaate soveltuu lähes keliin kuin keliin. Mainittakoon, että 20 asteen lämpötila liikkuessa oli ehkä jo hieman liikaa, mutta se nyt on toki liikaa mille tahansa fleecelle. Isot taskut, jämerät vetoketjut ja hihansuissa mukavat joustavat kaulukset sekä minulle aina niin tärkeä korkea kaulus. Tykkään suojata kaulaa tuulelta ja viimalta. Kerrassaan mainio vaate.

Neva – puku

Metsästyspuku herättää tunteita ja porinoita, minne tahansa meneekin. Metsästäjät tykkäävät keskustella mehtyyvaatteista – ainakin tämmöinen tuntuma minulla on. En oikeastaan muista yhtään KAER -koetta tai saksanseisojiin liittyvää tapahtumaa, joissa vaatteista ei olisi puhetta. Lisäksi myös kavereiden keskuudessa puhetta riittää. Kamppeita kehutaan ja noidutaan.

Neva
Neva

Neva -puvussa on kaikki mukavasti kohdallaan. Taskuja löytyy. Vaate on valmistettu harjatusta 2-kerros  GORE-TEX -kankaasta ja on hiljainen. Aikaisemmat kokemukset Sasta:n puvuista ovat olleet isoja eli puvut ovat tuntuneet kokeillessa päällä hieman isohkoilta omaan makuun. Nevaa testatessa tätä tuntumaa ei ollut vaan puku istuu näpevästi, mutta on silti ilmava. Housujen kohdalla olisin voinut ehkä valita numeroa pienemmän. Mainittakoon myös, että takki on kokoa M. Normaalisti käytän L -koon vaatteita.

Myös aikaisemmin Gore -asuja käyttäneenä tiedän, että eihän se kuitenkaan hengitä, kuten vaate, jossa ei kalvoa ole. Tämä pätee osittain myös Neva -pukuun. Takki tuntuu hengittävän erittäin mukavasti. Sen alla ei ole ollut hiostavaa oloa. Silti ehkä kaipaisin kainaloihin avattavia tuuletusaukkoja. Korkea kaulus ja kiristettävät joustavat hihansuut saavat minulta erityistä plussaa. Taskut ovat tilavat. Rintataskujen vetoketjut aukeavat alhaalta ylös, mikä tuntui aluksi hieman erikoiselta. Käytännössä siihen kuitenkin tottui helposti. Olen useasti miettinyt, että tässä on takana jokin käytännön juttu esim. vesisade tms., mutta en ole vielä keksinyt yksiselitteistä vastausta. Joka tapauksessa tämäkin käy. Ehkä olen juurtunut aikaisempien asujen osalta ylhäältä alas aukeavaan vetoketjuun.

Neva-trousers_SASTA_2Housujen osalta vesisateessa ja n. 5 asteen lämpötilassa pientä hiostumisen tunnetta oli havaittavissa sisäpuolella, mutta ei haittaavasti. Pienen nuotion vieressä seisoskelu kuitenkin poisti hiostumisen tunteen verrattaen nopeasti. Minulla on myös kokemuksia eri valmistajan Gore housuista, jotka ovat kyseisellä kelillä lähellä saunan tunnetta, jolloin kuljinkin metsässä usein sepalus auki..:) Housuihin tästä huolimatta lisäisin samanlaiset vetoketjut reiden sivuille, kuin Vuonti -housissa. Lisäksi lahkeiden kiristysmekanismi arveluttaa pitkässä juoksussa, koska lahkeet kiristetään tarranauhoilla. Vuonti -housuissa lahkeiden kiristys tuntuu tällä hetkellä kestävämmltä ratkaisulta. Mutta tämän näyttää aika. Loppusyksystä olen jo paljon viisaampi.

Asu istuu kokonaisuudessaan päälle erittäin mukavasti. Niin sorsapassi, kuin rantojen porkkaus sekä jyrkkien tuntureiden kävely ja puskassa porkkaaminen luonnistuu vallan mainiosti. Kylmä vinkka ei pure ja tihkuilevan tunkeva vesisade pysyy ulkopuolella. Tähän astisista Gore kokemuksista Neva on yksinkertaisesti paras. Tämän asun osalta olen kuitenkin viisaampi lokakuun lopussa. Silloin asulle on kertynyt n. 30-40 metsästyspäivää.

Ahma camo -maski

Ahma_Camo-mask_AW1415_SASTASovitettuna maski istuu mukavasti ja suojaa kasvoja vähintäänkin riittävästi. Katse ei tökkää vaatteen reunukseen, vaan maski päässä näkee ympärilleen todella hyvin. Mikään ei ole ärsyttävämpää, kuin esim. kettujahdissa joudut koko ajan korjaamaan maskia, jottei näkökenttä vaikkapa vasemmalle mene pimentoon. Tässä maskissa ei moisia ongelmia ole. Kiristysmahdollisuus niskan takana istuttaa maskin jämerästi paikoilleen. Pienenä miinuksena mainittakoon pillireiän puuttuminen suun ja nenän edessä olevasta verkosta. Tämä ei toki käytännön miehelle ole ongelma, vaan pieni tarvittava reikä syntyy käden käänteessä. Lisäksi vaate on hiljainen omiin korviin, vaikka ne ovat vaatteen peittämät ja metsän äänet pääseevät kantautumaan korviin estoitta.

Solid WS -hanskat

Sopivat, kuin se kuuluisa hanska käteen. Hanskoissa oman kriteeristön ykkönen on se, haittaako hanska ampumista eli saako hanska kädessä aseen liipasimeen kunnon tuntumaa. On pelkästään bonusta, jos hanska kestää vettä tai tuulta tms. Jos kelit menevät kylmäksi, niin silloin hanskojen päälle laitetaan kunnon tumput. Minun sormet nimittäin paleltuvat erittäin helposti. Kiitos tästä lankeaa nuoruusvuosien hiihtotaistoille, joissa onnistuin jäädyttämään sormeni useammin kuin kerran.

Solid -hanskat istuvat jämerästi. Otin hanskat käyttöön Ruotsin reissun viimeisenä päivänä, koska taivaalta tuli vettä enemmän tai vähemmän. Hanskat pysyivät mukavan kuivina ja lämpöäkin piisasi tuulesta huolimatta. Ilman hanskoja sormet olisivat olleet vähintäänkin kohmeessa. Nyt moisia ongelmia ei ollut. Ensituntuma hanskoihin on erittäin positiivinen. Mielenkiinnolla odotan ensimmäisiä kanalintujahteja tai sorsajahteja, jolloin liikkeelle lähdetään syyspakkasessa.

Sannan kamppeet

Vuonti W housut

Vuonti_W_trousers_SASTA_col69Vuonti housuista minulla (Sanna) on samanlaiset kokemukset kuin Antillakin. Kerrassaan mainiot jokapaikan housut ja ihanteelliset housut juuri lämpimille keleille. Rutiineista poiketen housujen väri on tällä kertaa ruskan punainen väri (Tibetan). Tämäkin väri tuntuu kyllä sulautuvan maastoon mukavasti. Yleensä housukokoni on 36 ja myös näissä housuissa nimenomainen koko istui hyvin. Naisille housujen istuvuus on tärkeä seikka ja nämä housut kyllä täyttävät tämän tehtävän: niissä on mukava kulkea, ne eivät purista tai ahista ja näyttävät päälläkin hyvältä.

Mella fleece

Olen käyttänyt aiemmin monenlaisia fleecejä ja ne ovat sellaisia jokapaikan lämmikkeitä ja yleensä jos vain on sopiva niin ajaa kyllä asiansa. Nyt sain kuitenkin vasta tietää millainen on kunnon fleece. Mella fleece on joustavaa materiaalia ja kertakaikkisen mahtava päällä. Takissa on riittävästi pituutta, että se yltää lämmittämään myös takamusta ja joustavan materiaalin ansiosta istuu päälle kuin yksi ihokerta lisää. Ihmettelen, että miksihän minulla ei ole aiemmin ollut näin mukavaa takkia. Tällä hetkellä se yksi lempivaatteistani, sattuu päälle aina kun vähänkin viluttaa. Tämä fleece on myös juuri sopivan paksuinen: ei liian paksu, eikä liian ohut, vaan juuri oikean paksuinen, jotta sitä voi käyttää kerrospukeutumisessa ja pelkkänä päällimmäisenä ulkokerrostakkina tarvittaessa.
Hetken mietin takin hupun käytännöllisyyttä. Lähinnä sitä, että onko hupusta haittaa, kun fleeceä käyttää välivaatteena takin alla, puristaako tai ahistaako huppu? Näin ei kuitenkaan ollut. Huppu oli juuri oikean kokoinen, ihana korkea kaulus ja lämmin huppu tarvittaessa päähän. Käyttäessäni fleeceä Kauris-takin alla, se istui sen alle täydellisesti ja hupun pystyi helposti nostaamaan pään lämmikkeeksi nuotiolla.

Kauris Camo takki ja Saiga Camo housut

Kauris_Camojacket_SASTAMinulla ei ole ennen ollut camo-kuosisia vaatteita. En ole oikein tykännyt niistä ja yksiväriset vihreät vaatteet ovat näyttäneet silmääni tyylikkäämmiltä. Tyylikkyys on tärkeä seikka näin naisnäkulmasta… 🙂 Nyt kuitenkin jotenkin ihastuin Sastan Camo-kuosiin, se alkoikin näyttämään mukavalta ja houkuttelevalta. Saattaa Camo-kuosista olla toki metsästyksellistäkin apua. Kuosina toimii Gore® Optifade® Ground Forest Concealment -maastokuosi, joka on Sastan mukaan ensimmäinen tieteellisesti kehitetty suojautumismenetelmä. Se perustuu eläinten erilaiseen näkökykyyn ja tekee puvusta lähes näkymättömän eläimen silmin. Nämä housut ja takki olivat ensimmäiset naisille suunnitellut kunnolliset camo-kuosiset vaatteet, joihin olen törmännyt ja edelleenkin camo-kuosista huolimatta asu näyttää tyylikkäälle. 6-vuotias tyttönikin sanoi, että äiti näyttää nyt ihan oikealle metsästäjälle… 🙂

Olen pienehkö ja hoikahko nainen, mutta en kuitenkaan mikään rimppakinttu. Yleensä käytän kokoa 36 ja tätä kokoa valitsin myös tämän asun. Se on siinä kinttaalla, että onko puku hiukan reilu. Housut vaativat vyön ehdottomasti, muuten menee kävely housujen nosteluksi. Pikkusen reilusta koosta on kuitenkin se etu, että kun kelit menevät kylmemmäksi, housujen alle on helppo pukea välikerrasto ja passimetästystä varten se kolmaskin välikerros tarvittaessa ilman että monet aluvaatekerrat haittaisivat liikkumista tai homma menisi jäykistelyksi. Jos käyttäisin asua vain lintumetällä syys/lokakuussa olisin valinnut yhden koon pienemmän numeron, tällöin housut istuisivat napakammin.

Koko puku myytävänä mm. Retkitukku.fi:ssä.

Saiga_Camotrousers_col90_SASTAKokonaisuudessaa puku istuu hyvin ja näyttää mukavasti naiselliselta, tähän vaikuttaa varmasti myös takin naisellinen leikkaus. Taskuja on riittävästi ja ne ovat riittävän isoja ja niihin pääsee helposti ja nopeasti. Goretex -materiaali on tähän asti tuntunut toimivalta, pitänyt tuulen ja sateen kuten asiaan kuuluu ja ison plussan saa loistava säädettävä huppu. Kangas ei ole yhtään jäykkä tai kuminen (joskus olen sellaiseenkin gore-kankaaseen törmännyt), vaan erittäin hengittävä, pehmeä ja äänetön. Pinnasta kastuneet lahkeet kuivuivat hetkessä nuotiolla ja sateessakin asussa oli kuiva ja lämmin olo.

Hanskojen ja camo-maskin osalta olen Antin kanssa samaa mieltä. Tosin hanskat ovat minulla koko S, ovat naisen käteen reilut, lämpimiksi ja muuten mukaviksi todettu kyllä, mutta jos olisin älynnyt niin olisin ottanut jopa pari numeroa pienemmät hanskat, jotta istuisivat napakammin.

Lisää Sastan tuotteita Sastan sivuilta.

Tsekkaa myös Scandinavian Outdoorin uudet Sastat ja tarjoukset tästä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän