Liha muhi tarkalleen 3 päivää marinaatissa ja nyt on perjantai 19.6.2015 – perinteisen rosvopaistin päivä. Aamutoimet ja kuoppa valmiiksi. Rannassa on vanha kuoppa, jonka olen vuorannut kivillä. Suoritan tarkistuksen kivien kunnosta ja vaihdan uusiin, jos näyttää haprakkaalta. Tämän jälkeen hiekkaa liiterin takaa kärryyn ja notskin tekoon. Vuosien kokemus on osoittanut, että hiillos kannattaa tehdä koivuhalosta. Siitä tuntuu tulevan mukavammat lämmöt ja sitkiämpi hiillos. Pari tuntia halon polttoa ja hiillos on valmis.

Nyt otetaan tarvikkeet esille:

  • Marinoitu paisti
  • Perunoita, porkkanoita, sipulia tms. isoina lohkoina maun mukaan.
  • Vahvaa alumiinifoliota. Normikin käy
  • Lenomasahtia eli sanomalehtiä
  • Rautaverkkoa tai rautalankaa tms.

Riipase pari slaissia foliota pöydälle ja aseta paisti sen päälle. Asettele perunat, porkkanat ja sipulit paistin ympärille maun mukaan. Pyörittele tiukka paketti. Laita vielä 1-2 kertaa foliota. Yleensä laitan 3 kerrosta. Tämän jälkeen ota sanomalehtiä (vanhan mallin Kalevaa mielellään…) ja samat 3 kerrosta ympärille. Nyt meillä on nätti paketti. Seuraavaksi tehdään tällä kertaa rautaverkosta kanto/nostoripa paistille.

Hullu paisko paistin järveen

Nyt paisti lähtee kohti kuoppaa. Upottelen ensin järvessä niin, että sanomalehti on läpimärkää. Stailaan hiilet mukavaksi pediksi ja ei muuta kö paisti päälle. Sitten äkkiä hiekkaa kunnolla. Hiekan laiton jälkeen on tärkeää, että mistään ei nouse savukiehkuroita. Jos nousee, niin paisti kyrvähtää. Hiekan määrässä olen huomannut semmosen hyvän säännön, että paistin päälle apaut 10-15 senttiä hiekkaa. Myös nostorivan on hyvä olla näkyvissä, jotta paisti saadaan helposti ulos kuopasta.

Sitten vaan nuotio paistin päälle ja oottelemaan. Tällä kertaa 7 tuntia oottelua ja homma on valmis. Ai mites maku? No luu jäi jäljelle. Kyllä sekin olis sessuille kelvannut, mutta tällä kertaa saivat maistella vähän lammasta.

Notski paistin päällä
Okariina seuraa paistinyssäkän aukaisua.
Okariina seuraa paistinyssäkän aukaisua.
Valmis! Mukavan hiiltynyttä juuresta. Eli ts. himpun verran liian vähän hiekkaa oli tällä kertaa paistin päällä.
Valmis! Mukavan hiiltynyttä juuresta. Eli ts. himpun verran liian vähän hiekkaa oli tällä kertaa paistin päällä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän