Riistakolmiolaskennat ovat tällä hetkellä jo hyvällä mallilla ja tuloksia on nähtävillä. Miltä näyttää Pudasjärvellä lintutilanne? Tämä kysymys on esitetty myös meillä tänä alkavana syksynä useita kertoja. Kolmioiden tuloksissa on orastavaa nousua, mutta oma perstuntuma sanoo, että moniin vuosiin ei näin hyvin ole poikiaat onnistuneet.

Kontaktit raivausporukoihin ja hillamiehiin ovat antaneet erittäin positiivisen kuvan Pudasjärven lintutilanteesta. Itsekkin hillassa törmäsin kahteen poikiaaseen. Tämän lisäksi lenkeillä, pyörälenkeillä ja muuten vaan on nähty useita isoja poikiaita. Kerrottakoon mm. erään aamuna omassa rannassa järvenrantapuskassa oli teerikatras, jossa oli 10 jo isoa poikasta. Hiljattain lenkillä UKK -reitillä törmättiin riekkokatraaseen, jossa oli n. 15 poikasta. Empä muista moista nähneeni näillä seuduilla kuin 90 -luvulla. Teitten varsilla on näkynyt tiipertäjiä useamman kerran. Mennään ajassa 3-4 vuotta taaksepäin, kun viimeksi näin kanalintupoikiaan tien reunalla.

Hillaa oli paljon ja vanhan sanonnan mukaan, jos hillaa on paljon, on myös kanalintuja paljon. Myös tienvarsianalyysiä käytetään usein hillaviisauden tapaan tunnusmerkkinä. Pääosin kaikki tuttujen havainnot ovat kertoneet, että poikaset olivat vielä 2-3 viikkoa sitten todella pieniä. Tämän voi olettaa helposti johtuvan pitkästä keväästä. Pitkä kevät myös aiheutti immeisten porinoissa positiivista säpinää. Kerrankin on kunnon vanhan liiton kevät eli normaali kevät. Se ei voi olla vaikuttamatta positiivisesti. Hallan visiiteistä en ole paikallisilla nurkilla kuullut, enkä myöskään piiskaavista rae- tai saekuuroista. Ja toisakseen, ei lintutilanne ainakaan huonommaksi voi mennä.

Tämän vuoden riistakolmioiden raportit löytyvät täältä: https://www.riistakolmiot.fi/raportit/kesalaskenta-2017/. Tarkastellessa Pudasjärven rhy:tä voidaan todeta, että on tapahtunut erittäin pientä kokonaiskasvua verrattuna viime vuoteen. Tällä hetkellä ainostaan mehto on miinuksella. Olen itsekkin nyt parina vuonna päässyt riistakolmiota laskemaan. Viime vuonna Pudasjärven itäosissa sijaitsevasta kolmiosta ei löytynyt yhtään poikiasta ja tänä vuonna niitä löytyi kaksi. Laskenta tapahtui 5.8. Teeren poikaset olivat todella pieniä ja niiden päälle piti kävellä ennen kuin liikettä tapahtui. Koppelolla poikaset olivat hieman isompia, mutta pieniä kuitenkin. Sama lähes päällekävely toistui myös koppelopoikiaan tapauksessa. Lintuja löytyi yhteensä 14, kun viime vuonna niitä löytyi 20. Kolmiota on laskettu kohta kymmenen vuotta ja taitaa pojilla olla ennätyslukemina 27. Näin voitaneen todeta, että pitkällä keskiarvolla kolmiot antavat varsin luotettavaa tietoa, jos peilataan ko. kolmion tuloksia kokonaisuuteen. Onhan kolmioita laskettu jo kymmeni vuosia. Lintuhavaintojen alueelliset erot ovat usein varsin huomattavia. Jostakin löytyy poikiasta tämän tästä, kun taas n. 10 kilometrin päässä vastaavan näköisellä alueella on varsin tyhjää. Siinä piileekin yksi riistakolmioiden heikkous. Pudasjärven kokoisella alueella aktiivisia kolmioita melkoisen harvassa. Voit tutustua riistakolmiohin kartalla osoitteessa https://oma.riistakolmiot.fi/. Uskoisin, että kattavaa käsitystä niiden avulla ei kokonaislintutilanteesta kyllä saa. Myös monet keskustelut kolmioiden sijainnista alueen kasvillisuuteen nähden varsinkin kanakoiraharrastajien keskuudessa aiheuttavat pientä hymähtelyä: monesti tähän aikaan poikiaat ovat erittäin kosteilla ja vitikkoisilla alueilla, kun taas kolmion sivut juoksevat monesti hieman parempaa kangasta tai mehtäautotien reunaa. Samaan hengenvetoon tänä vuonna täytyy todeta tuo ns. myöhäinen eli normaali kevät. Poikaset ovat niin pieniä, että niiden päälle tosiaan täytyi kävellä ennenkuin tapahtui mitään. Kun kolmiota lasketaan siten, että 3 ihmistä kevelee 20 metrin välein, niin tällä päätelmällä voi poikue jäädä ihan hyvin ukkojenkin väliin. Muista tekijöistä toki täytyy mainita luonnolliset kannanvaihtelut, mutta myös petopyynti. Yhdellä paikallisella alueella tiedän petopyynnin olleen todella tehokasta ja hillastajien raportit ko. alueelta ovat kertoneet erittäin positiivisesta kannan noususta.

Kolmioiden laskentaan perustuvaan metsästyksen rajoituksiin käytettävää laskentaperiaatetta tai algoritmiä en tunne, mutta parranpärinää johtopäätökset aiheuttavat aina. Paljon on keskusteltu eri ihmisten kanssa keinoista, joilla hommaa voitaisiin parantaa. Tämän vuoden kolmiolaskennan jälkeen nuotiolla parannettiin maailmaa ja vuodesta toiseen keskustellaan samoista asioista. Tässäpä listauksena ne asiat, jotka ovat aina päällimmäisenä:

  • Riistakolmioiden laskentaa tulisi myöhäistää
  • Laskentaa voisi verrokkina suorittaa myös kanakoirilla esim. siten, että ensin kävellään ja seuraavana päivänä mennäänkin koirilla tai sitten niin, että kolmion voisi kävellä useampaan kertaan ilman koiraa ja ilmoittaa jokaisen tuloksen
  • Paikalliset metsästysseurat tulisi velvoittaa perustamaan/laskemaan ainakin yksi kolmio alueelleen
  • Kolmioita tulisi olla enemmän
  • Kolmioiden paikkaa olisi syytä tarkastella. Metsätalous on monilla alueilla muuttanut alkuperäisen kolmion alueen biotooppia huomattavasti. Toisaalta taas tämän voidaan ajatella nimenomaan kuuluvan asiaan.
  • Valtionmaiden alueet ovat laajat ja kolmioita on harvassa. Ehkä tähän pitäisi saada nuorille mettämiehille jotain porkkanaa, että kampaa saataisiin tiheämmäksi.
  • Laskennan tuloksista johtuvat mahdolliset ajalliset rajoitukset aiheuttavat suuren metsästyspaineen. Määrän rajoitus olisi huomattavasti inhimillisempi. Normaalimehtääjä käy kerran toteamassa, että lintuja ei ole, joten olkoot.
  • Pyyntiraportit pakollisiksi ainakin valtion maille mahdollisesti myös GPS paikannuksella. Näiden osalta valuminen julkiseksi pitäisi estää. Mehtämies ei halua paljastaa mahdollisia salaisia pyyntipaikkojaan. Raporttien avulla voitaisiin peilata metsästystä kolmiolaskentaan.

Omana johtopäätöksenä kolmiolaskentaryhmämme totesi, että ensi vuodelle perustetaan ns. riekkokolmio, joka kulkee semmoisilla alueilla, mistä riekkoa löytyy vuodesta toiseen. Siitä noin puolet kulkee kostealla, suon reunoissa, taimikkoviidakoissa ja rytiköissä. Myös kolmannen kolmion perustaminen eri puolelle Pudasjärveä on ollut puheissa.

Tämän pohdinnan myötä toivotamme kuumia piippuja kaikille tulevaan jahtiin!

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän