Metsästys

Projektina metsästysliivi

Markkinoilta löytyy melkoinen määrä erilaisia metsästysliivejä ja varsinkin amerikan markkinoilla tarjonta on laaja. Siinä missä jenkkiversiot ovat suomalaiselle linnustajalle vallan mainioita kamppeita, niin eurooppalaiset taas soveltuvat enemmän semmoisiksi pikareissujen liiveiksi. Kokemusta on kertynyt tässä vuosien mittaan erilaisista vaihtoehdoista, mutta mikään niistä ei ole ollut se ”the liivi”, joten siitäpä sitten viime syksyn loppusalla kimposi idea, että pitääpä tehdä oma.

Liivin ominaisuudet

Projektin lopputuotteena olisi markkinoille luvassa suomalaista designia oleva metsästysliivi, joka tulee soveltumaan käytännössä mihin metsästykseen tahansa, mutta lähtökohta numero yksi on tietysti omat tarpeet. Tarkoituksena on tehdä metsästysliivi, jolla voi metsästää täyden päivän niin, että mukana on itselle tärkeät tavarat: nokipannu, kirves, eväät, panokset, ensiapupakkaus, kompassi, koiratutka, kartta, rävelöpäki (travel pack) eli mm. tulitikut ja muu pikkunen tavara, kuksa, juomat, koiran lämpöliivi, koiran hihna, koiran mahdolliset päivän snäkit sekä tietenkin hyvässä lykyssä päivän mittaan eräksi saatu riista. Listaa kun kahtoo, niin johan luulisi myös vaikkapa teltan ja makuupussin menevän johonkin mutkaan, että voisi olla ihan yökunnissakin. Ja tottakait liivin tulisi olla soveltuva ympärivuotiseen käyttöön.

Jos edellä lueteltiin käyttöön liittyviä ominaisuuksia, niin materiaalien/teknisten ratkaisujen suhteen oli heti selvää, että tuotteen pitää kestää. Se ei missään nimessä saa olla mikään kertakäyttötavara. Kankaiden pitää olla lujia ja ommelten kestettävä vuosien käyttöä eli puhutaan kunnon eräkamppeesta.

Lähtökohtana on kokemukset amerikan Browning ja Cabela´s -liiveistä sekä muutamista Suomen markkinoilla olevista liiveistä. Näistä käytetään kansainvälisillä markkinoilla nimiä Upland Vest tai Upland Bird Vest. Varsinkin Atlantin toilla puolla liivien käyttö kanalinnustajien (esim. fasaanit, viiriäiset) parissa on erittäin suosittua. Saaliin saa helposti mukaan liivin takana olevaan verenkestävään riistapussiin. Jenkkimallien kuosit ovat aina huomiovärillisiä johtuen ilmeisesti paikallisesta lainsäädännöstä. Huomiväri on tottakait hyvä ja jossakin vaiheessa myös tulevaan tuotteeseen sopiva väri, mutta omaan makuun sopisi tottakait enemmän kotoisa mehtyyväritys. Kaikille liiveille on yhtenäistä yleensä panoksille ommellut paikat, isot taskut edessä, taskut rinnuksilla, erilaiset juomapullojen paikat, D-lenkit ripustamista varten jossakin kohtaa liiviä, mahdolliset kiristykset jne. Näitä kaikkia ominaisuuksia miettien ja omia kokemuksia sekä tarpeita peilaten on muodostunut sitten se lopullinen tuotteen hahmotelma, joka itse asiassa on edennyt jo ensimmäiseen prototyyppiin.

Finnish design

Tässä kohtaa puskista vaatealalle hyppäävän sormi onkin jo hieman suussa. Kaikenlaisia kankaita löytyy ja tuoteidea on valmiina, mutta miten ihmeessä tämän rojektin nyt saisi eteenpäin. Vaatesuunnittelija siis piti löytää ja voin kertoa, että se ei ollut mikään helppo nakki. Onneksi sinnikkyys palkittiin ja ammattitaitoinen osaaja löytyi. Ammattilaisen mukana sitten alkoi ratketa kaikki muukin eli sarjoitukset, malliompelut, kaavoitukset ja itse materiaalit. Onhan nuo toki ennen olleet termeinä tuttuja, mutta nyt ne vasta konkretisoituivat kunnolla. Homma on siis lähtenyt hienosti liikenteeseen ja edennyt itse asiassa jo siihen vaiheeseen, että tuotteen toinen prototyyppi on valmisteilla. Toisen proton jälkeen käytännössä homma lähtee tehtaalle, joka ei vielä ole kiveen hakattu, mutta euroopassa sen suhteen pysytään. Eli jo nyt voidaan ainakin sanoa, että tuote on taatusti Suomalaista disainia, vaikka tästä kertovaa lappua lopullisessa tuotteessa tuskin on. Se nimittäin tietenkin maksaa.

Tuote markkinoille

Nyt kun omassa blogissa ollaan, niin tottahan toki tuotetta pitää markkinoida. Tällä hetkellä verkkokauppa on työn alla ja julkaistaan blogin yhteyteen näillä näkymin loppukesästä/alkusyksystä. Siitä sitten alkaakin ennakkomyynti ja saa himpun verran tietoa, minkälainen markkinarako löytyy. Samalla tottakait lykätään tekstit, tuotetiedot, kuvat ja videot linjoille. Jos kaikki menee putkeen, niin lopullinen tuote on sitten asiakkaan kädessä elo/syyskuun vaihteessa eli just soppeliin aikaan kotoista kanalintujahtia ajatellen!

Nähtäväksi jää, kelpaako liivi sitten muillekkin halukkaille. Tuossa Sannan kanssa porisimmakin, että ompahan sitten ainakin meillä hyvät liivit, mutta aika hintavat, jos kauppa ei otakkaan minkäänlaista tuulta alleen 😀 No toki on tiedossa, että kyllä tälle ainakin muutama tilaaja jo on. Kyllä sitä näkyy kuitenkin yrittäjän verta löytyvän omastakin kropasta, joten eikö vuan kokeilemaan.

9 kommenttia “Projektina metsästysliivi

 1. Topi Tolonen sanoo:

  Terve,

  Innolla odotan metsästysliiviä. Useamman vuoden jo etsinyt hyvää liiviä seisojan kanssa kulkemiseen mutta ei ole vielä sitä the liiviä löytynyt.

  Jos yhtään vaan näyttää hyvältä kamppeelta ja hinta on kohdallaan niin varmasti tilaan tuotteen.

  -Topi

  1. Antti sanoo:

   Heinäkuun aikana tulee esittelyt, videot ja kuvat. Toivottavasti löytyy kaikki tarvittavat ominaisuuet.

 2. Jouni sanoo:

  Onneksi on jäänyt manitsematta minkä vuoden heinäkuussa tulee esittelyt, videot ja kuvat, muuten olisikin jo myöhässä vuonna 2021.

  1. Sanna sanoo:

   Sanoppa muuta… mutta eiköhän tuo verkkokauppa saada lähiaikoina auki. Projekti etenee tälle syksyä kyllä.

 3. Samuli sanoo:

  Kuvia ja videoita ootellaan.. ja isoja kokoja !

  1. Antti sanoo:

   Kokoja kyllä löytyy. Lähiviikkoina tulee lisätietoa…

   1. Ville Koikkalainen sanoo:

    Tere,
    Vilkasin kokotaulukkoa ja itelle ei oo siunaantunu kovinkaan paljon pituutta mutta rinnanympärys on noin 115cm (pituutta vain 169). Meneeköhän tuo XL koko mekoksi näin persjalkasella?
    -ville-

    1. Antti sanoo:

     XL on varmasti liian iso. Lähtisin kokeilemaan L -kokoa.

 4. Juhopekka Tossavainen sanoo:

  Vaikutti kyllä hyvältä kamppeelta ja itsekkin jo monta liiviä kokeillut.
  Kokoa vähän vain arvoin ja xl kokoon päädyin niin menee takinkin päälle.
  Omat mitat 181cm ja rinnan ympärys 116cm, painoa 95kg ja hartiatkin löytyy.
  Innolla odotan liivin saapumista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *