Koirat, Pentue 2019, Suoherran kennel

Pentujen kanssa Niestassa – Suoherran Saga voitti!

NIESTA on Lapin mannermaiset kanakoirat ry:n järjestämä nuorten luokan (9-24 kk) koirien epävirallinen metsämestaruuskilpailu mannermaisille kanakoirille. Niestalla on jo yli 20-vuotinen historia. Kilpailusta on viime vuosina tullut erittäin suosittu ja se on kyllä hieno asia. Tänäkin vuonna kilpailuun ilmoittautuneita oli yli 80, joista 60 mahtui mukaan. Ilmoittaumisen alkaessa kisa oli täynnä hetkessä.

Kilpailussa nuorten koirien luontaisia metsästysominaisuuksia puntaroidaan metsämaastossa. Koirat starttaavat kaer-kokeeseen ja ne arvostellaan nuorten luokassa. Parhaiten onnistuneet jatkavat semifinaaliin ja lopulta finaaliin. Muutamia kertoja on tullut kisassa jo käytyä ja se on kyllä kaiken kaikkiaan mahtavahenkinen tapahtuma. Meidän Sukka voitti kisan vuonna 2016.

Tänä vuonna oli oikein mielenkiintoista lähteä Savukoskelle, koska kisaan saatiin mukaan Suoherralaisia viisi kappaletta, nyt oli siis muutakin jännitettävää kuin vain oma koira.

Kaer-kokeessa tulokseen yltivät hienosti Suoherran Saajo ja Juha Luokkanen NUO1 sekä Saga ja Synkkä tuloksella NUO2. Sololla ja Simolla ei hienosta hausta huolimatta lykästänyt lintujen kanssa. Näillä tuloksilla semifinaaliin pääsivät Saajo, Saga ja Synkkä.

Juha Luokkanen ja Suoherran Saajo NUO1

Kaer -kokeessa lauantaina Synkän meno oli vauhdikasta ja laajaa, jouduin rajoittamaan hakua melko paljon pillillä. Epäonnekkaasti kävelin itse heti eka erän alussa teeripoikueen ylös, koiran ollessa vasta eka luovilla. Tähän teeriparven jälkitilanteeseen kertyi sitten tyhjä seisonta. Samassa erässä paikattiin karkottuneille teerille riistatyöllä, jossa en ehtinyt avanssia antamaan. Muissa erissä ei Synkälle tilanteita tullut.

Sanna ja Suoherran Shawnee NUO2

Maanantaina aamulla semifinaaleissa Synkkä ja Saga tekivät molemmat mainiot riistatyöt teerelle etenemisellä, molemmat hakivat hyvin ja näyttö riitti lopulliseen finaaliin. Saajolle tuli semifinaalissa saldoksi törmäys jo pölläytettyyn riekkoon taimikossa.

Finaaliin pääsi mukaa neljä koiraa. Saga sai finaaliin hienon alun, heti eka erän alkuun teki riistatyön. Synkkä jatkoi heti Sagan jälkeen. Muutamia vauhdikkaita luoveja kuumilla linnun käryillä, sitten ohjasin koiran suolle. Siellä se selvästi merkkaili muutaman kerran linnun käryjä ja katosi näkyvistä. Lähdimme etsimään koiraa, emmekä sitä löytäneet. Luultavasti etsimme väärältä puolelta suota, koska jonkin ajan kuluttua tuli pari riekkoa toiselta puolelta suota, koiraa emme tosin edelleenkään nähneet. Pillitin koiraa luokse ja ilmeisesti tässä vaiheessa Synkkä eksyi jälkijoukkoihin, minkä jälkeen se harhaantui ilmeisesti takaisin sinne, mistä lintuja oli löytynyt ja riekkoja nousi sitten ilmaan lisää. Vasta tässä vaiheessa näin itse koiran ja sain sen sitten lopulta kiinni. Luultavasti se oli löytänyt riekot ja seisoi niitä, mutta koiran etsintä kesti sen verran kauan, että nuorukaisen hermo petti. Synkän näytöt jäivät finaalissa tähän synkkään hetkeen.

Saga jatkoi finaalissa hyvää hakua. Yksi töpinki sille sattui myötätuulessa, jossa se ajautui riekkoparveen. Kolmannessa erässä kisa käytännössä ratkesi Sagan riekkoparvelle tekemään riistatyöhön, jota koko jälkijoukko sai seurata aitiopaikalta hakkuuaukolla. Saga oli finaalin ainoa koira, joka onnistui tekemään riistatöitä. Kyllä oli hienoa olla katsomassa Sagan ja Tommin taivalta!

Kiitos Lamakan väelle jälleen mahtavasta kisasta ja paljon onnea vielä Tommille ja Sagalle. Hieno reissu Niestassa nuorten koirien kanssa. Suoherran S-pentue vaikuttaa olevan selvästi oikein mukava mettäkoirapentue: ne ovat riistaintoisia ja hakevia koiria, sellaisilla lintuja löydetään.

Ismo Rosenberg ja Suoherran Simo NUO0. Kovasti kehui tuomari nuoren miehen hakuotteitta.
Hannu Liedes ja Suoherran Solo NUO0. Myös Solon haku oli hienoa, vaikka lintujen kanssa ei tuuri ollutkaan mukana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *