Kausi on jälleen edennyt siihen pisteeseen, että oli aika matkata Muotkan Ruoktuun perinteiselle syyslomareissulle koko perheen voimin. Luvassa oli riekostelua lähialueilla ja laatuaikaa hyvien ystävien kanssa. Lupia oli tällä kertaa saatavissa syksyn myynnin alettua hyvin ja koko porukka saikin hankittua lupia Karigasniemen, Muotkan, Kaamasen ja Kaldoaivin alueelle.

KAER -kokeet

Reissu alkoi meidän osalta kokeilla. Hopi starttasi avoimessa luokassa Karigasniemen maastoihin heti matkustuspäivän jälkeen lauantaina. Syksyn kokeista on taskussa pari AVO2 -tulosta, joten joskos se nyt kirkastuisi ykköseksi? Koepäivä meni hyvin, vaikkakin lintuja ei liiaksi ryhmä löytänyt. Päivän päätteeksi lopputuloksena AVO2. Mainittakoon, että pari viikkoa myöhemmin Tornion peltokokeissa Hopi sitten näytti kyntensä ja onnistui fasaaneilla hienosti. Tuloksena AVO1 ja ensi vuonna Hopi starttaa VOI -luokassa.

Jahtiin

Kokeiden jälkeen olikin luvassa jahtia ympäri ämpäri Lapin kairaa. Välissä toki myös lapslikkapäiviä. Periaate on se, että aina yksi jää muksujen kanssa touhuilemaan päiväksi, kun muut suuntaavat jahtiin. Riekkoja löytyi viikon aikana vallan mainiosti. Joinakin päivinä tilanteita oli pari, kun taas toisena päivänä niitä saattoi olla liki 20. Silmille pantavaa oli kuitenkin, että jos vaikka vierekkäin oli pari vaaraa, niin toinen vaara saattoi olla tyystin tyhjä, mutta viereisestä lintua sitten löytyikin, vaikka maastoltaan, kasvistoltaan, marjapitoisuudelta ja puustolta vaarat olivat samankaltaisia. Puhuisin kuitenkin varsin mainiosta riekkovuodesta, kun ottaa mukaan kokemukset Näkkälästä kuukausi takaperin, jolloin oli myös äksöniä jokaisena päivänä vähintäänkin riittävästi.

Sukka ja härmän hämyinen koivikko.

Olosuhteet

Alkuviikosta maa oli mustana. Riekkojen kesäinen höyhenpuku oli paraikaa vaihtumassa talviseen malliin ja suurimmalla osalla olikin jo melkein täydellinen lumipuku. Tällöin alavilla mailla katajapuskat olivat hotspotteja. Jos riekko erehtyi aukeammalle, niin valkoinen lumipallo kyllä pisti silmään jo kauempaakin. Koirat olivatkin toisinaan täysin näköseisonnalla. Maa sai keskellä viikkoa Muotkan alueella muutaman sentin lumikerroksen. Muilla alueilla oli vain härmää. Joka tapauksessa tämä lienee sai aikaan sen, että loppuviikosta riekot lymyilivät joko vaarojen rinteillä tai huipun tuntumassa. Kaikille koirille tuli riistatöitä riittämiin ja pudotuksiakin saatiin aikaiseksi.

Tarinoita

Jos oli päivät riekostellessa makeita, niin iltaisin oli myös makiaa suuhun laitettavaa. Viikon menyyhin kuului mm. riekonrintaa kanttarellikastikkeessa, riekkopitsaa ja hirven ulkofilettä. Päästiinpä myös taas herkuttelemaan Suomen parhaalla poronkäristyksellä, kun Hans pisti pöydän koreaksi. Kaupan päälle tietenkin hersyviä tarinoita päivien tapahtumista ja ratkiriemukkaita tarinoita Muotkan isäntä Hansin toimesta. Yhtenä päivänä lasten kanssa poikettiin saamelaismuseo Siidassa. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka.

Videolla Hopin ja Antin yksi onnistunut riekonpyyntipäivä.

 

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän