Metsästys

Lundhags waterproof

Lundhags lanseerasi tälle kesälle uuden vedenkestävän malliston. Aikaisemminhan Lundhags ei ole vedenkestäviä kuorivaatteita valmistanutkaan. Mielenkiinto heräsi välittömästi ja sopivasti hilla-ajan kynnyksellä pääsimme testaamaan Lo ja Laka -uutuuksia. Syksymmällä on tulossa vielä Ocke -niminen puku, joka on kolmikon raskassarjalainen. Lon ja Lakan testauksen myötä olenkin ladannut kovat odotusarvot Ockea kohtaan. Siitä nimittäin voipi kuoritua erinomainen puku metsästyskäyttöön.

Vastuullista suorituskykyä

Malliston perusajatus on jakaa tuotteet kolmeen eri kategoriaan, joita ovat aktiivikäyttö, arkikäyttö ja ammattikäyttö. Kuorivaatteissa on käytetty 3-kerrosrakennetta, jota käyttävät monet muutkin valmistajat. Toki itse materiaali on Lundhagsin kehittämä. Kaikki 3 vaatteen pääkomponenttia eli vuori, kalvo ja pintamateriaali on laminoitu yhteen, myös saumat on erikseen teipattu. Jos tätä verrataan 2-kerrosrakenteeseen, saadaan kulutuskestävämpi rakenne ja hien/höyryjen siirtyminen nopeammin kalvolle. Monesti 2-kerros vaatteissa on erillinen verkko tms. vuori, jolloin höyryjen siirtyminen on luonnollisesti hitaampaa. Kaikki käytetyt materiaalit ovat kierrätettyjä ja fluorivapaita. Kehitystyö on suoritettu yhteistyössä ammattilaisten kanssa. Mukana on ollut eräoppaiden kenttätestejä, laboratoriokokeita ja äärimmäisissä olosuhteissa suoritettuja testejä.

Mittaustietoa

Lundhagsin uusi kuorimateriaali vaikuttaa mittaustulosten muodossa hyvältä. Lo:n osalta vesipilari tai vedenpitävyys on 20000 mm ja hengittävyys puolestaan 25000g/m2/24h. Laka:n osalta molemmat arvot ovat 10000. Arvojen kohalla on myös kerrottu, että ko. arvot ovat minimissään tuota luokkaa. Jos tarkennetaan, mitä nämä tarkottaa, niin vesipilarin osalta Lo:n materiaali kestää 20 metrin vesipatsaan paineen, ennenkuin vesi alkaa tulla läpi. Hengittävyysarvossa lukema tarkoittaa sitä määrää vesihöyryä, jonka kangas päästää läpi vuorokauden aikana neliömetrin kokoiselta alueelta. Arvoja peilatessa on helppo oivaltaa, miksi Lo menee aktiiviseen kategoriaan ja Laka puolestaan arkikäyttöön. Mainittakoon myös, että Ocke:n arvot ovat 20000 mm ja 15000g/m2/24.

Lo – kevyt, hengittävä ja vedenpitävä

Kun sain käsiini Lo -puvun heti aluksi hämmästytti asun keveys. Miten tämmöinen nyrkin kokoiseen läjään menevä takki voi pitää veden poissa ja samalla myös hengittää niin hyvin, että sillä voi tempaista vaikkapa kunnon juoksulenkkiä. Päälle puettuna ensimmäinen mielleyhtymä on keveys. Takissa on yksi etutasku, istuva huppu, jämäkkä vetoketju ja hihansuissa tarrakiinnitteiset kiristimet. Jonkin verran mietin, että miksei kiristystä ollut myös vyötäröllä, mutta käytössä asia on unohtunut, koska takin alaosassa itsessään on joustava resori.

Housuissa on nauhakiristykset vyötäröllä ja lahkeen suussa. Lahkeissa on vielä lisäksi nepparikiinnitys, jolla vetoketjun sulkimen saa piiloon. Lahkeissa ylimääräinen nauha on pujotettu lahkeen sisällä olevaan kangasputkeen. Eipähän pyöri siten haitolla. Molemmissa lahkeissa on alhaalta melkein ylös asti pitkät vetoketjut, jotka toimivat molempiin suuntiin. Tuuletus on siis helppo järjestää ja pukeminen raskaankin vaatetuksen päälle on näppärää. Esittelymateriaalissa mainittiin Lo:n kohalla keveys ja pakattavuus. Nämä ominaisuudet on helppo allekirjoittaa.

Ulos ja lenkille

Ensimmäinen kunnon testi oli ajankohtainen normaalilla vesisateella lämmön ollessa kuitenkin 17 asteen luokkaa. Lähdin koirien kanssa läskeilemään mettäautotielle. Mietin koko reissun ajan, että milloinhan tässä paahtuu asun sisään, kun lämpö alkoi nousta ja hiki virrata, mutta sitä ei tapahtunut missään vaiheessa. Hengittävyys siis tuntui toimivan hienosti ja höyryt siirtyi asusta ulos, kuten pitää. Ilman lokasuojia varustettu pyörä lennätti rapaa selkään ja etumukseen melkoisesti. Lenkin jälkeen pienet ravistelut ja lika lähti pois todella helposti. Materiaali myös siis hylkii likaa tehokkaasti. Reissun jälkeen nostin asun tuulettumaan sisälle. Piakkoin puku olikin kuivaa tavaraa ja rapaisesta reissusta ei juurikaan ollut merkkejä.

Housujen lahe ensimmäisen pyörälenkin jälkeen.
Takki sisältä ensimmäisen lenkin jälkeen. Ei merkkejä kastumisesta. Vaatteissa on myös selkeät ja infopitoiset tuotelaput.

Toinen lenkki oli sitten maastoon suuntautunut tunnin juoksulenkki koirien kanssa tottakait. Kelinä oli taas samanmoinen lämpötila ja ilmassa oli sateen tuntua. Tuntemukset lenkin aikana ja jälkeen olivat yhtä positiiviset, kuten pyörälläkin. Kertaakaan en esim. miettinyt, että pitäisi hieman aukoa vetoketjuja tuuletuksen takia. Hieman materiaalin kahina alussa pisti korvaan, mutta se unohtui lenkin tiimellyksessä.

Kolmantena oli sitten se ultimatum -testi eli reippaaseen aamunkosteaan mehtään suuntautunut hillaretki satojen lentävien kavereiden kanssa. Jo ensimmäiset kymmenet metrit kastelivat vaatteen pinnan oikeastaan täysin ja sitä samaa veden lotrausta jatkui parisen tuntia. Asun sisällä oli koko parituntisen reissun sama miellyttävän kuiva olo, kuin lenkeilläkin. Vesi ei koskaan päässyt vaatteen pintaa syvemmälle ja olo ei missään vaiheessa ollut tukala, vaikka hillassahan se hiki on herkässä. Lämpötila oli aloittaessa n. 13 asteen luokkaa ja takasi tulleessa kivunnut sinne 16-17 asteeseen. Ja tärkeä huomio hillanpoimijalle tai metsässä liikkujalle ylipäätään tähän aikaan on se, että sääsket eivät päässeet ujuttamaan kärsäänsä kankaan läpi eli säästyin ikäviltä pistoilta. Housujen osalta täytyy mainita, että koska materiaali itsessään on sen verran kevyttä, niin pitkät vetoketjut hieman jäykistävät tuotetta. En kuitenkaan kokenu sitä mitenkään haittaavaksi tekijäksi.

Aamukaste.
Pari tuntisen aamukasteen vesittämä lahe.
Lahe sisältä reissun jälkeen.

Vakuuttavaa

Otsikon mukaisesti Lo on vakuuttava asu. Vaate pitää kuivana ja hikihöyryt siirtyy tehokkaasti pois asun sisältä. Mainoslauseiden mukaisesti se on kevyt ja pakattava. Tämä asu päätyy metsästysreppuun tulevan syksyn reissuille ehdottomasti. Asun voi kaivaa aina esiin rankan vesisateen yllättäessä, jos päällä ei ole ennestään jo jotakin kuori- tai kalvovaatetta. Pidemmillä tauoilla on aina tarvetta taukokamppeille ja asu voi toimia sitten illalla varsinaisena päälliasuna, muiden kamppeiden ollessa tuulettumassa. Myös tuleville kosteille syksyn lenkeille Lo on loistava valinta.

Laka – tyylikkyyttä, mukavuutta ja yksityiskohtia

Siinä missä Lo on aktiiviseen käyttöön suunnattu puku, niin Laka on suunniteltu arkiseen käyttöön. Heti käy selväksi asun tyylikkyys ja monet käyttöä helpottavat ja parantavat yksityiskohdat. Kangas on paksumpaa ja heti myös päälle laitettuna lämpimämmän oloinen. Sisäpinta on paljaalle iholle miellyttävää kangasta. Vaate on tyköistuva ja joustoja on laitettu juurikin oikeisiin paikkoihin, jotta vaate mahdollistaa vaivattoman liikkumisen. Kaikki on astetta jämäkämpää verrattuna kevyeen Lo -asuun.

Laka takki

Laka takki tarjoaa oikeastaan kaiken tarpeellisen. Isot taskut sivuilla ja rinnassa yksi tasku esim. kännykälle. Rintataskun erikoisuutena on se, että sisäpuolelta samaan taskuun on mahdollista päästä vetoketjun kautta. Hihoissa on jämäkät tarrasulkimet. Vetoketjut on jämäkät ja astetta järeämmät kuin Lo:ssa. Takin sivuilla on erikseen avattavat tuuletusaukot, joitten vetoketju on varustettu kahdella sulkimella eli ne toimivat molempiin suuntiin ja aukon voi säätää haluamaansa paikkaan. Vyötäröltä löytyy säädettävä kuminauhakiristin molemmilta puolilta. Huppu tarjoaa sitten säätöjä peräti kolmesta eri kohdasta: niska, korvat ja lippa/hupun reunat. Takin päävetskarin ylä- ja alaosasta löytyy vielä nepparit, jolla vetoketjun sisäpuolisen höyrynsulkimen saa ojennukseen.

Laka rintatasku ja ovela ratkaisu taskuun pääsemiseksi myös sisäkautta.
Laka hupun säädöt ovat erinomaiset.
Laka tuuletusakot ja molempiin suuntiin avautuva vetojektju.

Laka housut

Housut noudattelee Lo:n mallia sivuttaisten vetoketjujen osalta. Muutoin puhutaankin kokonaisuutena erilaisesta tuotteesta eli jo ihan normaaleista housuista. Lahkeiden suissa on nepparitoiminteiset säädöt. Ylöspäin noustessa löytyy oikealta puolelta tarrakiinnitteinen reisitasku. Tästä taskusta, kuten myös takin rintataskusta voi nostaa esille sellaisen yksityiskohdan, mikä ei ole tullut vastaan vielä itselle missään eli taskun sisäpuolella on ”ylimääräinen” kangas, joka taittuu läpän mukana. Taskun vedenpitoa turvaa siis kaksinkertainen kangas. tarrakiinnitys on jämäkkä. Ylös tultaessa löytyy perinteinen vetskari etupuolella ja joustava leveä vyörärö, joka on varustettu myös vyösoljilla eli tarvittaessa voi ottaa käyttöön myös vyön. Sisäpuolen 3-kerrosmateriaalin vuori on samaa miellyttävää samettisen tuntuista kangasta kuin takissa. Sekä takissa, että housuissa on loistavat raksit. Näistä on mukava ripustaa kampe naulakkoon odottelemaan seuraavaa käyttökertaa. Samanlaiset raksit löytyy myös Lo takista ja housuista.

Laka housujen reisitaskun tuplavesisulku.
Laka housun lahekeen nepparikiristys.
Laka joustava resori ja raksit vyötä varten.

Käyttömukavuutta

Molemmat tuotteet tekivät vaikutuksen vedenpidon ja hengittävyyden osalta, joita varten tuotteet on myös lanseerattu. Lian hylkivyys on materiaalissa myös erinomainen. Laka:n hienot käyttöä parantavat yksityiskohdat, hyvä istuvuus ja Lo:n keveys ja sitä kautta huomaamattomuus ovat erityisesti mieleen. Molemmat ansaitsevat paikkansa omassa käyttökategoriassaan ja myös omassa käytössä.

Lo ja istuvaksi muotoiltu huppu.
Laka hupun säädöt edestä.
Lo housujen sivuilla olevat vetoketjut.
Lo takki sisäpuolelta parin tunnin hillareissun jälkeen.
Lo housut sisäpuolelta samaisen reissun jälkeen. Kosteus ja höyryt ovat siirtyneet tehokkaasti kankaaseen.
Laka kokonaisuus takaa.
Rintatasku ja kaksinkertainen vedensulku. Sama ominaisuus on myös housujen reisitaskussa.
Laka takin sisäpinta on miellyttävän samettista kangasta. Kuten Lo:ssa myös Laka:ssa on selkeät merkinnät tuotelapuissa.

Yhteistyössä Lundhags

Kiinnostuitko?

Jos kiinnostuit Lo:sta tai Laka:sta, niin meidän kauttahan niitä saa. Tarjolla on myös eri värivaihtoehtoja. Tutustu Lo -takkiin täällä. Laka -takin löydät täältä. Linkeistä löydät miesten versiot. Molemmista on tottakait myös naisille omat versiot. Voit soittaa Antille 040 5917829 tai laittaa sähköpostia suoherra@gmail.com.

Lundhags waterproof – Sustainable performance

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *