Kamppeet, Metsästys, Tuotevinkki

Lundhags Gneik – kantomukavuutta

Jahtikauden alkuun on enää noin kuukausi ja jotain uuttahan sitä on aina syksyn varalle kehiteltävä. Yksi niistä on tälle syksyä uusi kantolaite, jolla pystyy suoriutumaan vajaan viikon tunturireissusta tiettömän taipaleen taakse, mutta käyttämään myös ihan päiväreissuillakin perusreppuna. Päädyin Lundhagsin Gneik -sarjan vaellusrinkkaan, jolla kokoa on 42 litraa.

Valintakriteerit käytön mukaan

Ennen käyttöä ja valintaa oli tietenkin syytä suorittaa perinpohjainen tutkinta ja analysointi, miksi Gneik voisi olla juurikin se minulle sopiva kantolaite. Gneikkiä myydään kolmessa eri koossa 34, 42 ja 54 litraa. Lisäksi värejä on saatavilla kolme: metän vihreä, musta ja punainen. Tästä haarukoin, että keskimmäinen voisi olla näpevä kaavailtuun tarkoitukseen ja luonnollisesti metän värinen. Seuraavaksi kiinnitin huomiota laitteen kantopuoleen. Minulla ei ole koskaan ollut verkkokankaalla varustettua rinkkaa ja moisesta olen haaveillut. Voisin kuvitella, että selkä ei ole koko ajan liitassa, kuten yleensä reppuja kantaessa tuppaa olemaan. Tai ainakin ilmastointi on verkon ansiosta kunnossa. Ylipäätään selkäpuolen pitää olla minun makuun jämäkkä ja ennen kaikkea istuva. Muista mukavuuksista en niinkään ollut huolissani. Laitteessa näkyi olevan taskuja mukavasti, pehmustettu ja leveä vyötärön kiinnitys ja mahdollisuus aukaista iso tavaratila kunnolla näkösälle.

Käyttöä ja ominaisuuksia

Kerkesin itse asiassa kokeilla Gneikkiä jo talven viimeisillä lumilla mettäsuksien kanssa. Nyt kesällä se on ollut parilla pienemmällä retkellä myös mukana. Kuten aina, reppuun on pakattava perussetti eli kirves, kompassi, rävelöpäki, pari karttaa, kahvivehkeet, vaihtovaatetta sekä persalunen – haulikon panoksia unohtamatta. Itse 42 litraisen laitteen peruspaino on 1.62 kg, joten kokonaispaino näillä reissuilla ei vielä ole ollut kovin huima, vaikkakin kesän retkillä on tottakait mukana ollut myös eväät neljälle hengelle.

Viileikkeitten säätöjä hain alussa pariin otteeseen, mutta nyt homma istuu hyvin. Selkäpuolella rinkka on pingotettu metalliseen putkirunkoon, joka irrottaa itse laitteen käyttäjän selkää vasten tulevasta verkosta. Säätäminen oli hyvin helppoa ja normaalia metallisten solkien avulla. Soljet eivät ole myöskään luistaneet asetusten jälkeen, joten homma pysyy kasassa. Kantoviilekkeet voi perinteiseen tapaan kiinnittää toisiinsa etupuolelta, jotta paketin saa vielä paremmin kasaan. Kaiken kaikkiaan säätöjen jälkeen homma tuntuu luontevalta. Voisin kuvitella, että se on juuri nimenomaan sitä valmistajan mainostamaa ergonomiaa ja anatomiaa – rinkka mukautuu käyttäjän kroppaan. Tästä huolimatta ilma kiertää selässä, mikä tuntuu miellyttävältä. Verkon ja putkirungon ratkaisu on mainio.

Kantoviilekkeet ja ampuminen

Kantomukavuuteen vaikuttavat myös tietenkin kantoviilekkeet. Jossakin vaiheessa katselin laitteita, joissa nämä olisivat mahdollisimman ohuet, jotta ne eivät haittaisi haulikon nostoa tai ”pidentäisi” aseen perää. Monesti on tullut mietittyä suhindolin jälkeen, että reppu oli selässä, joten sen takiahan homma nyt meni pieleen. Tästä viisastuneena tilanteeseen mennään nykyisin monesti ilman reppua. Tilanteen kehkeytyessä reppu saattaa sitten jäädä kauaskin itse toiminnasta ja ei auta kuin lähteä haakuroimaan, että minnes se jäikään. Joka tapauksessa Gneikin viilekkeet on tukevat, mutta myös verrattaen ohuet. Puhutaan kuitenkin jo keskiluokan kantolaitteesta, joten millään rimpulaviilekkeillä ei täyteen ladattua laitetta ole varmasti kovin mukava kanniskella pitkiä matkoja. Aika näyttää, miten D-lenkki aseen perän kohalla vaikuttaa työskentelyyn. Jos se alkaa kaihertamaan, niin eihän se ole sitten kuin poistaa haitolta. Joskus jätetty reppu on ollut tovin aikaa hukassakin. Jospa nyt ei tarvitse ”kaveria” jättää.

Selän verkkoratkaisu.

Sateeseen

Juttua kirjoittaessa rapsi sen verran kovia kuuroja vettä ja rakeita, että päätin kantaa rinkan ulos ottamaan pesua ja testata samalla vesikestoa. Pari tuntia sateessa ei tehnyt eri reikää ja sisuskalut säilyi kuivana, kuten pitää. Pinnassa toki on märkyyttä, mutta sehän kuuluu asiaan. Mainittakoon, että Gneikkiin on saatavilla myös erillinen sadesuoja.

Pari tuntia kesäistä sadetta takana.

Yksityiskohtia

Kiinnityspuolella Lundhags on ratkaissut homman eri tavalla, kuten useat muut markkinoilla olevat laitteet. Muovisten klipsien sijaan käytössä on alumiiniset soljet, jotka tuntuvat varsin erinomaisilta. Ne mukautuvat jotenkin tiukemmin käytössä, mikä on pelkästään positiivinen asia. Rinkasta löytyy jos monenlaista nippelikarkkia reissaajan tarpeisiin. Mm. viilekkeissä olevat metalliset D -muotoiset ripustimet, runsaasti paikkoja kiinnityksiä varten ompeleissa, rinkan päällä jäsy kahva, josta pakettia voi siirrellä, kun se ei ole selässä ja kiinnitys juomasysteemille. Vetoketjut ovat toimivia ja ne aukeavat myös kylmettyneillä sormilla hanskat kädessä. Kaikista nippeleistä omaan käyttöön ehdottomasti paras on lantiovyöstä löytyvät vetoketjulliset taskut pientä reissusnäkyä ja panoksia varten. Varsinainen aarre paljastuu kuitenkin taskujen alta. Sieltä löytyy metalliset lenkit, joihin voi kiinnittää ahkion, mutta myös koirien hihnat. Jospa ne hihnat nyt kerrankin pysyisivät tallessa.

Kätevät lenkit lantiovyön taskujen alla ahkion tai vaikkapa koiran kiinnittämiseen.

Kokemukset

Tähän hetkeen kokemukset ovat olleet pelkästään positiivisia 42 litrasesta Gneikistä. Tästä tulee seuraavan jahtikauden päiväreppu, mutta pääsee se myös pidempään testiin, kun riekkolupia tarttui kevään ensimmäisessä myynnissä taskuun. Kunhan sen reissun aamu koittaa, on Gneik varustettu tunkkiin ja ulkopuolella on kiinnitettynä teltta sekä makuupussi. Uskon kuitenkin, että se selviää tästä tulevasta koettelemuksesta kiitettävästi. Toivottavasti ei riekkorihmankaan tarvitse tyhjänä roikkua.

Viilekkeen säätösolki.
D-lenkki viilekkeessä.
Muovisten klipsien sijaan soljet ovat alumiinia.
Kurkistus laitteen sisälle hupun välityksellä.
Sisätiloihin pääsee myös aukaisemalla sivulta vetoketjun.

Yhteistyössä Lundhags.

6 kommenttia “Lundhags Gneik – kantomukavuutta

  1. Tomi K sanoo:

    Moro,

    Kiitos heti alkuun loistavasta blogistanne, olen jo pitemmän aikaa seuraillut sivustoanne ja kahden setterin kanssa.

    Kysymystä, kun itsellä olisi ajankohtaisena rinkan hankinta niin pystytkö vertailemaan tätä eberlestockin elk packiin? Pitemmillä vaelluksilla, kun tuo aseen kantaminen on melkoisen rassaavaa niin oisko tähän rinkkamalliin aseen kiinnittäminen mitenkään mahdotonta?

    Harkinnassa ollut hankkia Eberlestockin J34 Just One, joka kääntyisi rinkasta päivärepuksi. Mutta kompromissi ratkaisut yleensä eivät välttämättä ole niitä parhaita valintoja.

    1. Sanna sanoo:

      Kiitos mukavasta palautteesta!

    2. Antti sanoo:

      Kiitos! Myös Elk Pack on vallan mainio kantolaite. Jos nimenomaan haluaa kantaa asetta repussa, niin se on varmasti oikea valinta. Kyllä varmasti aseen saa Gneikkiin kiinni, mutta ei niin näppärästi, kuin Elk Packin asepussiin. Minun mielestä tämä myös näkyy sitten kantomukavuudessa, joka on Gneikissä kyllä parempi. Jossakin olen nähnyt rinkan etuviilekkeisiin tulevia kantolaitteita, jossa haulikko ”makaa” taitettuna semmoisen klipsin päällä. En nyt äkkiseltään löytänyt ko. tuotetta, mutta sellainen ratkaisu saattaisi kanakoiramehtyyssä toimia.

  2. Mikko Komulainen sanoo:

    Moro
    Milloin ois reppujakkaroiden testausta? Nehän on täällä Pudasjärven rääseiköissä ehoton valinta, jos ei haluat istua persaus märkänä suossa. Monenmoista härpäkettä oon ollunna kantamassa ja nyt löyty lopultaki sopeva, mut monia varmaan kiinnostas teijännii mielipije.

  3. Jussi sanoo:

    Moikka, ja kiitos yleistajuisesta arvostelusta! Itellä harkinnassa hommata tämä kyseinen pikkurinkka yleiskäyttöön. Arveluttaa vain nuo kiinteät selänpituudet mettäreissuille. Itse olen 175cm pitkä ja selänpituus on 47cm. Toinen seikka mitä pohdin on tuon 42 litran riittävyys pitemmillä reissuilla. Riittäisiköhän tuo tilavuus vielä esim. 3-4 yön reissuille kesäaikaan?

    1. Antti sanoo:

      Sehän toki riippuu varustuksen ja eväitten määrästä ja selvinnee parhaiten pakkaamalla/testaamalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *