Koirat

Koiramaisia kuulumisia

Tämä syksy on ollut melko kiireinen, niin töiden kuin vapaa-ajankin osalta, myös Riistakoira-järjestelyt ovat lovenneet osan ajasta. Nyt on onneksi aikaa vähän hengähtää ja lomailla.

Meidän koiralauma kasvoi elokuun alkupuolella yhdellä koiralla. Myräkkälän kennelistä muutti meille tyttöpentu Myräkkälän HP Hopi (Haugtuns HFE Pro – Myräkkälän Heta). Mainio ja reipas tapaus. Siipidami tulee jo iloisesti isännälle ja pienillä mettälenkeillä hakee mukavasti isäntään kontaktia.

Myräkkälän HP Hopi 13vk

Myräkkälän HP Hopi 13vk

Okariinan hauisjännevamma on vaivannut Okaa viime kuukausina ja hauisjänne päädyttiin katkaisemaan. Operaatio suoritettiin Oulussa Oulun eläinklinikalla, lääkärinä Ilkka Lakovaara. Ontuminen loppui heti jänteen katkaisun jälkeen ja Okariina on ollut nyt kuntoutuslomalla kolmisen viikkoa. Kiitos vain Satu-kaverille, joka on avustanut meitä tässä hommassa ja kuntoutus- ja kävelyhommat on saatu tehtyä huolella. Ontumista ei ole ollut remmilenkeillä ollenkaan ja viikon päästä päästään jo vähän laittamaan kovempaa rasitusta jalkaan, eli siirrytään jo ravamaan mettäpoluille ja uidaan hyisissä syysvesissä sen minkä taretaan.

Navajo on ollut hyvässä kunnossa ja menohaluja on riittänyt kuin nuorena miehenä. Tarkoitus oli osallistua Riistakoiraan kulkevalla koiralla, mutta eipä onnistunut tämä suunnitelma. Muuan viikko sitten hyppäsi leveän ojan yli mettäreissulla ja loukkasi siinä samalla olkapäätään. Ilmeisesti kyseessä on olka/kyynärpään välinen pehmytkudosvamma, joka vaatii nyt muutaman viikon huilin, jotta varmasti paranee kunnolla, eikä vaiva pääse pahenemaan.

Sukka on päässyt metän makuun jo kunnolla ja hienosti kulkee tämä nuori neiti. Haku on parantanut reissu reissulta ja viime viikkoina meno on ollut jo oikein sähäkkää ja määrätietoista. Ikäähän Sukalla on vasta 14kk. Riistatöitä mettälinnuille Sukka on tehnyt tälle syksylle jo paljon. Hyvin löytää lintuja, riistatyöt ovat varmoja ja pysyy erittäin rauhallisena lintujen siivittäessä. Sukalle on pudotettu jo teerikin ja moneen muuhunkin olisi ollut sauma riistatöiden puolesta.

Kokeissakin on Sukan kanssa käyty. Vesityöt se suoritti varmasti täysin pistein. Elo-syyskuun vaihteessa osallistuimme Savukoskella Niesta-kisaan, joka on mannermaisten kanakoirien nuorten (alle 2v) koirien mettäkoe/kisa. Koepäivän tulokseksi tuli NUO2 yhdellä riistatyöllä, johon ei saatu avanssia. Haku oli koepäivänä hiukan epäröivää ja nuori koira vaikutti olevan vähän hämillään tilanteesta. Tämä riitti kuitenkin finaalipaikkaan maanantaille.

Semifinaalissa tuomari lupasi kaikille koirielle 2 x 15 minuuttia hakuaikaa ja tämän jälkeen viimeiselle finaalikolmikolle vielä vartin. Finaali alkoi meidän osalta jäätävästi. Heti parin luovin jälkeen Sukka katosi ja löydettiin lopulta seisomasta. Tästä jäljityksen päälle erinomainen riistatyö teerelle. Tämän jälkeen hakuaikaa oli vielä jäljellä ja tästä saatiin lupa jatkaa. Muuan luovi ja taas seisonta ja erinomainen riistatyö riekkoparvelle. Sukka istui rauhallisesti paikallaan. Tässä huomattiin, että koiralla on vieläkin ilmeisesti lintu edessä ja edelleen saatiin lupa jatkaa. Sukka nousi seisomaan ja tästä vielä kolmas sähäkkä nosto jäljelle jääneelle riekolle ja taas siivitystilanteessa rauhallisesti paikoillaan. Muissa hakuerissä ei ollut tilanteita ja näillä näytöillä Sukka voitti Niestan.

Niesta 2016 Karpaleton Suokukka (Syystuiskun Ukkonen x Karpaleton Rauha). Kasvattaja Pasi Eronen.

Niesta 2016 Karpaleton Suokukka (Syystuiskun Ukkonen x Karpaleton Rauha). Kasvattaja Pasi Eronen.

Niestaan lähtiessä ei ollut kyllä minkäänlaisia tavoitteita tai ajatuksia menestyksestä siellä. Tiesin kyllä, että Sukka hoitelee mettälintuja varmoilla riistatöillä, jos lintuja kohille osuu. Kysymysmerkkinä oli haku, koska melko pentumaista meno on vielä toisinaan ollut. Selkeään vastatuuleen mennään komiasti, mutta mitättömissä tuulissa tai myötätuulessa jutun juoni on välillä ollut hukassa. Metässä on pitänyt katella tarkoin hyviä kulkusuuntia, että haku etenee järkevästi. Räknäsin tässä, että mettälintukauden alettua 10. syyskuuta kaikki reissut ovat olleet haunkin osalta tosi hyviä ja meno on erittäin määrätietoista. Hieno metsästykoiran tekele tuo Sukkaliini ja muutenkin oikein mukava reissu- ja perhekoira.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *