Metsästys

Jahtikausi ovella – lintukanta nousussa?

Helteinen heinäkuu on ollut vähintäänkin läkähdyttävä. Aurinkoa ja lämpöä on piisannut, mutta tämmöiselle pohjoisen eläjälle tässä on jo vähän liikaa. Koiria on pitänyt yötuimaan lenkittää koko heinäkuu ja tietysti paljon ovat päässeet uimaan. Melko tiuhaan tulee säätiedotuksia katsottua helteiden loppumisen toivossa.

Koirat ovat saaneet liikettä kaikesta huolimatta koko heinäkuun. Kello on soinut usein viideltä, auringon paistaessa matalalta on ollut vielä justiinsa sellainen lämpötila, että on jopa voinut koiria laukottaa. Päivät onkin sitten maattu pirtissä ja käyty uimassa. Näinpä se heinäkuu on kulunut. Hilloja on ollut Pudasjärvellä huonosti, vielä on jotain toiveita korpihilloista, josko kuitenkin marjat omaan käyttöön viitsisi käydä vähistä nyhtämässä.

Koiralauma helteisenä heinäkuun aamuna pyörälenkillä.

Kolmiolaskentaa ja havaintoja

Vaikka näin kuuma kesä ei omaan hipiään niin mukavalta tunnukkaan niin mettäkanalinnuille kesä tuntuu olleen erityisen suotuisa. Syksy näyttää Pudasjärvellä lupaavalta: isoihin riekko-, teeri- ja mettopoikuuksiin on törmätty ja teitten varsilla on alkanut näkymään mukavasti terhakoita mettäkanalintuja.

Metsästäjät tekevät taas lähiviikkoina arvokasta työtä ja laskevat riistakolmioita ympäri maata. Mielenkiintoista nähdä riistakolmiolaskennan tulokset. Märillähän ne tuppaa mokomat lymyämään tämmöisessä kuumuudessa. Jo viime vuosi oli mettäkanalinnuilla kohtuullinen Pudasjärvellä paikoitellen, mutta tästä vuodesta luulisi havaintojen mukaan tulevan vieläkin parempi. Myös talvi osoitti, että linnuilla on ollut ihan mukavaa silloinkin ja riekkoja ja muita mettälintuja näkyi mukavasti hiihtoreissuilla. Vanha kansa on todennut, että jos on paljon hilloja, on myös paljon mettälintua. Tähän kansanviisauteen vaikuttaa nyt kyllä tulevan poikkeus.

Harmittavasti tämän vuoden riistalaskennat oman porukan osalta sattuu semmoiseen aikaan, että meillä on hommaa KAER -vesitöiden järjestämisessä. Osana harrastukseemme kuuluu myös Kennelliiton koetoimitsijan hommat ja järjestämmekin vesityökokeita ja mettäkokeita Pudasjärven maastoissa. Joka tapauksessa laskentaporukalla on urakkaa tänä vuonna yhden kolmion verran enemmän, sillä he perustivat uuden kolmion suunnitelmien mukaisesti tunnetusti riekkopitoisille maille. Riekkojen määrähän on ollut kolmioissa kauttaaltaan mollivoittoinen aika pitkään ja aikasena syksynä erittäin kosteilla viihtyvä riekko on loistanut laskennoissa poissaolollaan, vaikka myöhemmin syksyllä niitä on sitten aina mukavasti löytynytkin. Toivottavasti märemmillä riekkoseuduilla kulkeva uusi kolmio näyttää riekon osalta kyntensä. Riistakolmion perustaminen on suhteellisen näppärä homma ja siihen hommaan löydät tietoa osoitteesta riistakolmiot.fi

Ruotsin puolelta on kuulunut myös lupaavia uutisia mettäkanalinnuista. Lintujahan siellä oli hyvin viime vuonnakin, mutta siellä ennustellaan tästä vuodesta tulevan entistäkin parempi. Asiasta uutisoi viime viikolla SVT. Poikuudet kuulostavat olevan myös keskimääräistä isompia ja saman tyyppisiä havaintoja on myös täällä Pudasjärvellä.

Jahtiin

Meillä alkaa olla tuttuun tapaan syksyn kalenteri jo täynnä ja yllätys – mehtyypainotteinen. Varsinaisesti aloitellaan perinteisesti varisjahdilla, kyyhkysillä, vesilintuhommilla ja elokuun lopussa suuntaamme Ruotsiin mettäkanalinnun pyyntiin kolmeksi päivää. Syyskuussa jahti painottuu kotimaisemiin, mutta lähemme myös pitemmälle riekonpyyntireissulle Enontekiön suuntiin mukavalla sakilla tiettömille maille viikoksi. Jospa riekkokannat olisivat viime vuodesta jo noususuunnassa. Riekonpyynnissä piipahdamme myös Ruotsissa mikäli heidän riekkolaskennan tulokset antavat viitteitä siitä, että sinne kannattaa lähteä. Lokakuussa tarkoitus on vielä lähtä perinteisesti riekkomaille syysloman aikoihin, mikäli onnistumme saamaan luvat.

Voimme kertoa myös iloisia uutisia Eränkävijöiden seuraajille. Olemme mukana ohjelman kolmannella kaudella, joka alkaa näkymään YLE:n kanavilla n. lokakuun puolessa välissä. Saaga saa myös jatkoa! Neljännen kauden kuvaukset ovat jo alkaneet ja voimme myös paljastaa sen verran, että meidät nähdään myös siinä.

Kyllä, vuoden paras aika alkaa olla käsillä ja mieli sen mukainen. Syksy on täynnä toimintaa! Suoherran väki toivottaa kaikille maltillisia, tarkkoja ja hallittuja riistalaukauksia sekä erinomaista jahtikautta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *