Koirat

Hopin kanssa Junkkarissa

Junkkari on Saksanseisojakerho ry:n vuosittain järjestämä mannermaisten kanakoirien jalostuskatselmus nuorille alle 2-vuotiaille koirille. Tapahtumalla on pitkät perinteet ja se on järjestetty jo yli neljäkymmentä kertaa. Kyseessä on suurin metsästyskoiratapahtuma Suomessa. Junkkarin tarkoitus on nuorten koirien kokoaminen samaan kokeeseen niiden luontaisten metsästysominaisuuksien ja ulkomuodon selvittämiseksi jalostustyötä varten.

Koiran arviointi tapahtuu kahtena päivänä. Yhtenä päivänä arvioidaan koiran metsästysominaisuuksia ja luonnetta KAER-kokeesssa peltomaastossa nuorten luokan säännöin ja toisena päivänä puntaroidaan koiran ulkomuoto, eli kuinka hyvin koira täyttää rotumääritelmän sille asettamat vaatimukset. KAER-osuudessa koirien tulee osoittaa koetta arvostelevalle ylituomarille kykynsä hakea riistaa, seisoa sitä sekä ajaa luvan saatuaan lintu lentoon. Linnun siivittäessä koiran tulisi jäädä rauhallisesti paikalleen. Riistatyön yhteydessä ammutaan, jotta voidaan tarkastella koiran käyttäytyminen laukauksen yhteydessä, mutta riistaa ei kuitenkaan pudoteta. Tämän lisäksi testataan koiran nouto-ominaisuudet ns. kylmällä linnulla eli aiemmin pyydetyllä riistalla. Kokonaispisteisiin lasketaan vielä koiran vesityökokeen vesityöpisteet. NUO1, NUO2 tai NUO3 -palkinnon saadakseen koiran on löydettävä kokeessa riistaa, jotta aeimmin mainitut ominaisuudet voidaan arvostella. Erityisen hyvin onnistuneet koirat jatkavat Junkkarissa kolmannen päivän loppukilpailuun, jossa koirat kisaavat Junkkarin voitosta.

Hopi Junkkarissa.

Tänä vuonna meidän Hopi 15kk oli ”junkkari-iässä”. Peltomaisemasta Hopilla ei ollut aiemmin kokemusta, mutta pääsimme kuitenkin vähän uuteen maisemaan totuttelemaan koepäivää edeltävänä päivänä. Mukavasti nuorukainen alkoi jo rallattelemaan, mutta treenipäivän saldoksi jäi vain peltopyyparven karkoitus ja fasaanin karkoitus, mutta pääsipähän koiruus vähän jyvälle, että peltomaisemastakin saattaisi riistaa hakemalla löytyä.

Ryhmä 10 maastossa.

Meillä oli kokeessa mainio ryhmä, ja niin kuin kanakoirahenkeen kuuluu, kaikille koko porukalla onnistumisia toivottiin. Hopin haku oli hyvää. Hivenen näkyi menossa se, että metässä on opittu juoksemaan. Ohjattuna kyllä laukotti välillä jopa erinomaisestikin. Eka erässä Hopi jatkoi siitä mihin treenipäivänäkin jäi. Se otti seisonnan pellon päähän, matkaa oli Antilla koiralle jonnin verran. Tilannetta lähestyessä se ilmeisesti teki pienen tarkentavan liikkeen ja siitä karkkosi fasaanikana. Eli tästä kirjoitettiin arvostelupaperiin karkoitus. Hopi oli linnun siivittäessä rauhallisesti paikallaan. Tämän jälkeen seuraavassa erässä haku tuotti taas tulosta ja Hopi seisoi ojan varressa, lintu oli kuitenkin liikekannalla ja hivenen epäonnisestikin fasaani karkoittui koiran sivusta jäljityksen päätteeksi. Tästä kuitenkin jonkinlainen riistatyö. Viimeinen hakuerä oli melko pitkä ja juuri kun erä alkoi olla lopuillaan Hopi löysi vielä kolmannenkin linnun ja teki sille hyvän riistatyön.

Hopi ja kylmän linnun nouto.

Anttia kiusasin ennen kylmän linnun noutoa, että mitenkäs luulet sen sujuvan… Vastasi, että ”jos joku voi olla varma, niin se on varma”. No kuinkas ollakaan, eipä ollutkaan. Juniori teki pentupöljäilyt ihan väärässä paikassa ja nouto meinasi mennä leikiksi ja hämmästynyt Antti joutui pikkuisen neitille konahtamaan, että lintu saatiin kunnialla käteen. Taika taisi olla Lukkarilan Joukon kivessä, jonka Antti sai viimeiseen erään Joukolta lainaan taskuunsa ja sittenpä tehtiinkin mainio riistatyö. Ennen kylmän linnun noutoa Antti palautti kiven Joukolle – tähän ei näemmä olisi ollut varaa…

Näillä ansioilla Hopi sai peltokokeesta arvosanan NUO2. Nousujohteinen erinomainen suoritus kokonaisuudessaan pelto- ja peltolintukokemukseenkin peilaten. Mukava oli katella Hopin kulkua: se on yläpäistä, vauhdikasta ja hyvin tuulta huomoivaa menoa sekä myös tuloksellista. Peltokoe oli lysti päättää onnistuneeseen riistatyöhön. Ulkomuotokatselmuksesta Hopi sai EH:n (erittäin hyvä), eli hyvin täyttyi rotumääritelmän asettamat vaatimukset.

Junkkariin osallistui tänä vuonna yli 300 koiraa. Tästä sakista Junkkari 2017 voittajaksi leivottiin Outavainun Jesse, joka on vasta 13 kk vanha juniori. Lahjakas koira, jonka omistaa Minna ja Juha Loukusa Kittilästä. Junkkarissa koiraa ohjasi Juha Loukusa.

Junkkari 2017 Outavainun Jesse, om. Minna ja Juha Loukusa

Lyhytkarvainen weimari uros Metsätien Sunus, om. Petri Lind NUO3

Hopin ”serkku” Jokilakian Pimu om. Jouko Lukkkarila NUO1 ja Junkkarin loppukilpailun 2. sija.

Nämä herrat ovat muutaman Junkkarin kerenneet nähdä. Vasemmalla ylituomari Martti Peltonen, keskellä tämän vuoden Junkkarin päätuomari Kimmo Vesanto ja oikealla Esko Kiviniemi.

Bretoni Lumikki, om. Anniina Rytkönen

Tilanne käynnissä. Jokilakian Pimu ja Jouko Lukkarila asialla.

Ryhmän 10 ylituomari Sami Salo.

P.S. Eränkävijät-kirja on nyt julkaistu ja sitä on saatavilla hyvin varustetuista kirjakaupoista. Kirjailija Mika Kulju on onnistunut hienosti ja kertoo kirjassaan mukavalla otteella Eränkävijät TV-ohjelman päähenkilöiden taustoja ja tarinoita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.