Kamppeet

Fjällraven Lappland -metsästysasu aktiiviseen jahtiin

Fjällravenin Lappland -metsästypuku pohjautuu Fjällravenin palkittuun Keb-asuun, mutta asussa on huomioitu metsästäjän erityistarpeet esimerkiksi taskuista löytyvillä panostaskuilla.

Minulle tarjoutui mahdollisuus testata Fjällravenin Lappland -metsästysasua, enkä tietenkään kieltäytynyt kunniasta. Toimiva vaatetus on oleellinen osa onnistunutta metsästyspäivää ja mielenkiinnolla hyppäsin housuihin ja kietasin takin niskaani.

Minulla on ennestään useampi kalvollinen metsästysasu ja olen kovasti kaipaillut nimenomaan kalvotonta pukua alkusyksyn kuivien kelien jahteihin. Tossua laitetaan toisen eteen jahtipäivän aikana kovasti ja lämpimässä sadettomassa säässä kalvoasu tuntuu äkkiä nihkeältä. Metsästysasussa tulee kiinnitettyä erityisesti huomiota sen toiminnallisiin ominaisuuksiin: hengittävyys, tuuletus, huppu ja taskut sekä tietenkin tuntu ja istuvuus.

Materiaali

Materiaalina on käytetty hiljaista G-1000 Silent Eco -kangasta, joka on valmistettu kierrätetystä polyesteristä ja luomupuuvillasta. Selkä, hihojen yläosat ja taskut ovat stretch-kangasta. Kyseessä ei ole siis kuoriasu, vaan hiljainen, hengittävä ja hyvin joustava asu. Fjällräven kertoo, että G-1000 -kankaasta valmistetut asut on vahattu valmiiksi, mutta vahaus häviää muutaman pesukerran ja käytön myötä. Kangas hylkii paremmin vettä kun se on vahattu. Itselläni ei ole vahauksesta kokemusta, mutta tämän asun kanssa vahaukseen ja sen tuomiin hyötyihin kannattaa varmasti tutustua. Lisävahaus kannattaa tehdä ainakin eniten säälle altistuville alueille, kuten polville, takapuoleen, housunlahkeisiin ja takin yläosaan, huppuun sekä takahelmaan.

Testailin kankaan vedensietoa kuivassa heinäkuussa lähinnä räpiköimällä suo-ojissa. Monestihan jalat umplahtelevat suolla sinne sun tänne. Nopea umplahdus ei kastellut housua, vesi jäi pisaroiksi kankaan päälle, eikä kosteutta tullut housun sisäpuolelle. Heinäkuun helteissä kiinnosti kokeilla sitten myös sateen kestävyyttä, milloin puku alkaa tuntumaan kostealta? Sadetta ei taivaalta saatu, mutta tein sitten vesisateen kastelukannusta. Jokunen hetki sadetusta hiljokseen lahkeen päälle ja kosteus hiipi kankaasta läpi, pikku hetki lisää ja kangas oli märkä. Aukaisin tuuletusaukot lahkeesta ja jatkoin reippailua nähdäkseni kuinka nopeasti kangas kuivuu. Märkä kangas oli alta puolessa kunnossa täysin kuiva.

G-1000-kangas hylki vettä hyvin.

Tuntuma

Asu istuu päälle erinomaisesti, ei purista eikä ahdista, vaikka se on sopivasti tyköistuva. Sekä takista, että housuista löytyvä stretch-kangas takaa erinomaisen istuvuuden. Asu päällä on kiva olla, kyykkäillä ja jumppailla. Käsien vienti eteen sujuu luontevasti ilman minkäänlaista kiristävää tunnetta. Tämä on tärkeää, jotta asu ei ole ampumisen haitolla. Stretchiä löytyy takista reilusi selästä ja  etutaskuista, housuista haarovälistä ja vyötärön seudulta. Housut istuvat erinomaisesti, koska housujen vyötärön seutu on käytännössä kokonaan joustavasta kankaasta.

Materiaalina näin kesäkeileillä G-1000 kangas tuntuu aika jämerältä ja paksultakin, mutta sen parhaat puolet tulevat varmasti esiin kun ilma hivenen viilenee. Kangas on varmasti luja, eikä mene ensimmäisestä oksan repäsystä rikki. Stretch-kangas osaltaan keventää myös vaatetta kokonaisuudessaan ja asu tuntuu hyvin hengittävältä.

Testaamani puku oli kokoa 38 S/M, tämmöiselle reilu 160 cm ja hivenen alta 60 kg tyttöselle hiukan reilu. Tai takki oli itseasiassa justiinsa, kun pitää mielessä, että tarvittaessa pitää pystyä kerrospukeutumistakin harrastamaan. Housut tuntuivat alkuun melko sopivilta, mutta venähtivät hiukan käytössä ja niistä tuli auttamatta minulle liian isot.

Toiminnalliset taskut

Takista taskuja löytyy edestä neljä: kaksi rintataskua, etutaskut ja hihansuusta yksi. Hihansuutasku ja toinen etutaskuista on varustettu taskunsisäisellä ammustaskulla, mikä on aina jahtinaisenkin mielestä bonusta. Hihansuun taskussa on viisi paikkaa kiväärin panoksille ja etutaskussa kolme paikkaa haulikon panoksille ja kaksi kiväärin panoksille. Hektisessä tilanteessa hihansuutasku on nopeasti saavutettavissa ja sieltä saa mahdollisesti tarvittavan varapatruunan nopeasti käyttöön.  Housuista löytyy normaalit sivutaskut ja reisitaskut. Kaikkiin taskuihin on helppo pääsy ja niissä on riittävästi tilaa esimerkiksi tutkalaitteelle tai isommallekin puhelimelle. Erityisesti antaisin kiitosta taskujen koosta. Esimerkiksi takin rintataskuihin sujahtaa helposti vaikka kokonainen tutkalaite. Takista löytyy myös povari, eli povitasku.

Tilavat helposti käytettävät reisitaskut

Housuissa vyötärön seudun taskut ovat strecthiä, ne ovat reilun kokoiset ja käsi sujahtaa niihin vaivatta. Molemmista lahkeista löytyy reisitaskut, jotka ovat nekin hyvän kokoiset. Toisessa reisitaskussa on läppä ja napit ja toisessa lisäksi vetoketju sekä taskun sisässä myös erillinen verkkotasku.

Housujen yläosa ja vyötärö on kauttaaltaan joustava, myös taskut ovat joustavat ja isot.

Hengittävyys

Jahtikokemuksen myötä ventilaatioiden olemassa oloon tai niiden puutteeseen tulee kiinnitettyä heti huomiota. Niitä kaipaa ja niiden puuttumista tulee jahdissa kirvattuakin. No, Fjällräven Lappland puvusta ne löytyvät ja vielä oikein hyvät sellaiset. Kyseessä ei ole mitkään pikkuaukot. Takissa on molemmissa sivuissa isot aukot, niissä ei ole mitään verkkokangastakaan välissä. Takin osalta tämä olikin tosi kätevää, koska usein tarvitsee kaivella välikerrosasun taskuista jotain kampetta. Housuissa on myös isot aukaistavat tuuletusaukot ja jopa kaksin kappalein: reiden kohdalla ja pohkeen kohdalla. Näin hyttysaikaan tosin näihin housujen aukkoihin olisin sitä verkkoa kaivannut hillasuon sääskimäärän vuoksi ja vaikka aukot olisi mieli tehnyt aukaista, sitä ei voinut tehdä, koska sitten housujen sisus olisi ollut täynnä verenhimoista inisijää. Isoista aukoista on myös se hyöty, että jos housut pääsevät kastumaan, hyvän tuuletuksen ansiosta ilma pääsee kiertämään kunnolla ja housut kuivuvat nopeasti.

Muut toiminnalliset ominaisuudet

Taskujen lisäksi takista löytyy erinomainen huppu. Se istuu hyvin ja on säädettävissä ja siinä on lippa. Huppu on kiinnitetty vetoketjulla, eli sen saa halutessaan myös pois. Lisäksi takin yläetuosasta löytyy paikka esim. tutkalaitteelle, jonka voi kiinnittää takin rinnukseen esimerkiksi laitteesta mahdollisesti löytyvällä klipsillä.

Housujen lahkeet ovat säädettävissä. Säätömekanismina on perinteinen solkiratkaisu. Tämä ei tuntunut kovin kätevältä, muissa Fjällrävenin housuissa olen nähnyt nopeampikäyttöisempiäkin ratkaisuja, mutta kyllä tälläkin menetelmällä pärjää. Kiristys ja löysääminen vie vain vähän enemmän aikaa. Lahkeensuusta löytyy lisäksi rautainen koukku, jonka avulla lahkeen saa kiinni kenkien nauhoihin. Tämä on käytännössä käteväksi todettu toiminnallisuus, joka pitää lahkeen hyvin paikoillaan. Sen käyttö tuntui kuitenkin hiukan haastavalta, koska koukku oli hiukan työläs saada sen verran esille, että kiinnitys kengän nauhaan onnistui. Oikean tekniikka oli ehkä testaajalla hakusessa vielä… Aiemmin olen tottunut siihen, että koukku on alaspäin, näissä housuissa koukku onkin ylöspäin. Ehkä tuo suunnan merkitys avautuu minulle myöhemmin.

Takin ovh-hinta on Fjällrävenin sivuilla 349 € ja housut puolestaan maksavat 239 €. Pukua on saatavilla myös camokuosilla huomiovärissä.

Kaiken kaikkiaan Fjällrävenin Lappland asu vaikuttaa erinomaiselta asulta aktiiviseen metästykseen.  Käytännön kokemusta ei ehtinyt vielä kertymään tositoimissa erilaisissa säissä, mutta oletettavasti perinteinen G-1000 -kangas hoitaa homman kuten sen on totuttu hoitavan. Siinä on huomioitu kaikki aktiivisen jahdin kriittiset vaatimukset niin kuin pitääkin: se hengittää, tuuletus toimii, istuu ja tuntuu mukavalta päällä ja siitä löytyy metästyksen kannalta mukavia lisäherkkuja, kuten paikkoja ammuksille ja loistavat isot taskut. Puku on myös hyvännäköinen. Kylmien, märkien ja sateisten kelien kuoriasun tarvetta Lappland -asu ei korvanne, mutta kuivemmille keleille se on ehdottomasti erinomainen valinta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *