Pari kolme vuotta sitten törmäsin ensimmäisen kerran risupolttimeen tai -keittimeen ensimmäistä kertaa. Päätin moisen myös hommata ja näin teinkin. Ensimmäinen ostos osoittautui käytännössä kuitenkin melkoisen surkeaksi vaikuttavista mainoslauseista huolimatta, joten päivitys oli tarpeen. Annoin markkinoiden savuta vuojen verran ja tartuin taas käytäntöön 2016 loppusyksystä.

Kahlatessa netin syövereitä ja juutupea nousi esiin Fire Jet -risukeitin ja hankin kyseisen vehkeen Kivelä Outdoorilta. Samalla ostoskerralla tarttui siis mukaan myös jo aiemmin testattu virtapankki. Onhan poltin varustettu sähkökäyttöisellä puhaltimella, jota virtapankin avulla voi käyttää. Päätin kuitenkin antaa polttimelle aikaa, ennen lopullista raporttia ja nyt on sen aika. Poltin on ollut käytössä niin loppusyksyn jahdeissa, kuin myös maaliskuun riekkojahdissa.

Risukeitin ei saa olla minulle liian iso, sen on mahduttava eräreppuun, siinä missä trangiankin. Ensimmäisenä siis arvioin suojapussissa olevan keittimen kokoa/painoa ja olin tyytyväinen. Tämmöinen nyssäkkä menee makiasti eräreppuun kahvipannun kylkeen eikä paina liikaa. Suojapussi on jämäkkä. Ennen käyttöä piti tietenkin testata sisätiloissa lärpättimet eli keittimen jalat sekä kattilan/pannun kannattimet. Ne osoittautuivat vahvoiksi ja mielessä vilahti kuva useamman litran riekkokeitosta. Nämä lärpättimet kestää painoa varmasti enemmän kuin tarpeeksi. Laitoin toki myös säätimen paikoilleen, virtapankin kiinni ja päräytin tuulettimella muutamat kierrokset. Eikun käytäntöön.

Ensin keitin asemiin jalat haralleen, risua metästä, pari lahonneen koivun kylestä repästyä tuohipalaa ja tulitikut. Risua uuniin ja tuohi sopivasti hollille ja tulta. Liekki alkaa mukavasti loimottaa, joten virtapankki paikoilleen ja ensin testaten pienemmällä teholla ja sitten tietenkin täysillä, tehoa vaihdellen. Hohka alakaa olla jo melkoinen, kun säätimestä vääntää nupit kaakkoon. Tämähän voisi toimia alkusyksynä helposti isommankin teltan lämmittimenä, kunhan vain risua on kunnon keko vierellä. Nimittäin täysillä kun ajaa, niin risua katoaa hyvää tahtia, mutta on lieskakin sitä luokkaa, jotta vois vaikka risupolttimen kolomen markan tuliksi sanoa!

Mehtyhommissa keitin menee mukavasti erälaukkuun ja loppusyksyn jahdeissa otinkin keittimen muutamaksi kerraksi mukaan, kuten myös maaliskuiselle riekkoreissulle Lappiin. Yleensähän toki tehdään tervastulet, jos se on mahdollista, mutta keittimen avulla pikanodet on helppo virittää. Kannattaa myös ottaa huomioon, että laitetta voi käyttää, vaikka voimassa on mehtäpalovaroitus. Toki tällöin pitää huolehtia, että laittaan alla ei ole palavaa materiaalia eli raapasee kuopan tai laittaa polttimen vaikka tunturipuron ääreen.

Pääasiallisesti itse hommasinkin keittimen Ruotsin ja Suomen puuttomia tunturireissuja varten, jolloin sitä tervaskantoa tai ylipäätään kunnollista notskipuuta ei yksinkertaisesti ole mistä ottaa. Kahvipannu porisee Fire Jetillä todella nopeasti ja makkarat paistuu helposti eli juurikin itselle kaikki tarvittavat eväkset saa näppärästi valmistettua. Virtapankki mahdollistaa helpon liekin säädön, mikä on erittäin käytännöllinen ominaisuus. Voisipa sanoa, että koska poltin on kerran varustettu tuulettimella, niin myös virtapankki kannattaa hankkia. Virtapankki ja Fire Jet ovat käytännössä täydellinen pari. Ilman virtaa saa kyllä tarvittavat tulet, mutta ne varsinaiset hyödyt tulevat esiin, kun tuuletin on käytössä. Sen verran toho on poltin, kun tuuletin on täysillä, että odotan mielenkiinnolla, miten kotateltta ensi syksynä pysyy lämpimänä. Kosteat vaatteet Fire Jetin lämmössä kuivaa varmasti. Tähän astiset käyttökokemukset ovat pelkästään positiivisia ja jatkossa käyttöä tulee aivan varmasti. Jämäkkä laite tullee varmasti kestämään kovassakin käytössä useita vuosia.

Mikäli mielit laitteen käyttäjäksi ja haluat ammentaa kaiken mahdollisen lisätiedon, klikkaa itsesi Kivelä Outdoorin sivuille.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän