Metsästys

Alkusyksyn kuulumisia

Syyskuu on jo yli puolen välin ja monenlaista jahtia, sattumaa ja tapahtumaa on jo ehditty elää elokuun alun jälkeen. Vuoden paras aika on käsillä.

Jahdit aloitettiin kyyhkysistä. Mukavasti pörräsi kyyhkystä vakimestassa ja kaikki koirat, myös Synkkä 5 kk, pääsi kyyhkystä noutamaan. Tätä seurasi sorsahommat. Alotuksesta ei tarinoita ole kerrottavaksi. Pikaisesti piipahdimme lähijärvellä, ei lintuhavaintoja. Sorsaporkkausta sen sijaan etenkin Hopi on ehtinyt harrastamaan ja mainio sorsakampe Hopistakin on kehkeytynyt. Tässä pikku videon pätkä yhdeltä Hopin ja Antin reissulta.

Ruotsiin suunnattiin kanalintujahdin aloitukseen Arvidsjaureen. Jahtialue oli pienempi kuin mitä etukäteen netin perusteella oletimme. Hyvin kuitenkin löytyi lintuja ja mainioita tilanteita saatiin reilun kahden päivän aikana aikaiseksi. Norjalaisia tuntui liikkuvan alueella melko runsaasti. Synkkäkin sai roikkua porukan jatkeena kaikki päivät. Se vilauttelee jo ihan kanakoiran elkeitä, etsii ihan tolokusti lintuja ja löytääkin niitä. Tilanteet ei aina ole ihan priimaa, mutta hyviäkin riistatöitä on jo päästy näkemään. Kyllä se tuntuu jotenkin itsensä linnuille kaivelevan, vaikka säätöä sen kanssa vielä varmasti piisaa. Innokas ja reipas penikka.

Synkkä lämpimän linnun noudossa, melko tomera pikkukoira.

Hopille 2 x VOI1 mettäkokeesta

Ruotsin reissun jälkeen Hopi starttasi parina päivänä Pudasjärven mettäkokeessa hyvällä menestyksellä. Varmaksi pyyntikoiraksi kasvanut Hopi nappasi kahtena peräkkäisenä päivänä VOI1 -palkinnon. Sinänsä se ei yllättänyt, sen verran komiaa on ollut Hopin kulku omaan silmään jo pitkään. Mettäkokeessa tarvitaan kuitenkin myös tuuria matkaan, ja nyt sitäkin löytyi. Näin Hopi lunasti lipun myös tämän syksyn Riistakoira -kisaan. Katotaanpa miten tytön siellä käy… Peltopyitä Hopi on nähnyt kerran pari vuotta sitten ja pellolla käynyt viime syksynäkin vain kerran kokeessa, joten ompahan jännitettävää.

Hopi ja Antti koehommissa.

Sukka voitti Ladies’ Trialin

Ladies’ Trial 2019 voittaja Karpaleton Suokukka (Syystuiskun Ukkonen x FI KVA Karpaleton Rauha). Kasvattaja Pasi Eronen Karpaleton kennel

Päätin osallistua Sukan kanssa tämän vuoden Ladies’ Trialiin. Se järjestettiin Pudasjärvellä mettäkokeena syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Kisaan osallistui 60 koirakkoa. Mukavaa, että mettäkokeena järjestetty kisa naisohjaajia kovasti kiinnosti.

Sukka on nyt neljävuotias ja kulkenut jo useamman vuoden ns. reppukoira statuksella. Se on steriloitu ja sillä on hammaspuutos, joten jalostuskoira se ei ole. Sillä on kuitenkin hyväksytty näyttelytulos ja näin oikeus osallistua KAER-kokeisiin. Sukasta on kehkeytynyt oikein varma ja yhteistyökykyinen metsästyskoira. Se on myös erinomainen linnunlöytäjä. Tältä pohjalta oli helppo päätös päättää startata Sukan kanssa kisaan. Rennolla mielellä lähdettiin mukaan, metsästys meillä jo sujuu, joten ajatus oli katsoa mihin näillä eväillä päästään. Lauantain koepäivänä Sukka näytti vahvuutensa: erinomainen linnunlöytäjä ja varma tiedottaja. Näinpä saimme aikaiseksi kaksi kelpoa riistatyötä varovaisilla etenemisillä, tuloksena AVO2 78 p. Molemmat tilanteet tiedotuksella, vaikka AVO-luokassa sitä ei vaaditakaan. Mettämaastossa kulkiessa on kuitenkin monesti varmempi ottaa se tiedotus kuin lähtä etsiskelemään koiraa jos se ei satu näkösällä seisomaan. Helposti voi käydä niin, että polkeekin itse vahingossa linnut ilmaan. Tämä riitti komiasti finaalipaikkaan: päivän kolmanneksi parhaat pisteet.

Finaalissa Sukka sitten jatkoi samaa varmaa työskentelyä, innokasta laajaa tuloksellista hakua. Saimme 20 minuutin erän heti alkuun ja erän lopussa Sukka jäi luovilleen. Vislailin sen tiedottamaan ja siitä tehtiin riistatyö teerelle. Virheitä meillä ei erään tullut. Tällä näytöllä päästiin kakkoskierrokselle, johon aikaa saatiin 15 minuuttia. Sama hyvä haku jatkui ja se johtikin seisontaan. Koiraa lähestyttäessä arka teeri kuintenkin pomppasi siivilleen ennen kuin oltiin ampumahollilla ja hyväksyttävää riistatyötä tästä ei näin saatu aikaiseksi. Näillä näytöillä Sukka oli finaalipäivän paras koira ja voitti Ladies’ Trial 2019 tittelin. Lienee tällainen isojen kisojen koira tuo Sukka: sillähän on nyt taskussaan Niesta voitto vuodelta 2016 ja nyt Ladies’ Trial voitto. Mahottoman mukava ja helppo pyytökoira.

Finaalipäivänä maastossa, riistatyö tehty.

Kausi jatkuu

Syksy on oikeastaan vasta aluillaan. Tänä vuonna Pudasjärvellä saa koirien kanssa haulikko selässä samoilla joulukuun alkuun asti. Linnut toki alkavat arkiintumaan, mutta hyvää jahtiaikaa on vielä rutkasti jäljellä. Mahtavat lokakuiset pakkasaamut ovat vielä edessäpäin, kuten myös muutamat Lapin reissut riekkomaille.

Riekkoa ei Pudasjärvellä tänäkään vuonna saanut pyytää, vaikka nyt jahtikausi on osoittanut, että Pudasjärvelläkin riekolla pyyhkii mukavasti. Isoja poikuuksia on koirilla seisottavana tämän tästä. Kyllä näillä kannoilla Pudasjärven riekkokin olisi metsästystä kestänyt. Koirien puolesta aika ajoin tuppaa tilanne harmittamaan, hyvästä tilanteesta olisi mukava koira päästä palkitsemaan.

Mukavaa syksyn jatkoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *