Kanalinnustus, Metsästys

Ruotsiin metsästämään

Juttu päivitetty 28.6.2018

Oomma käyneet Ruotsissa metillä jo muutaman kerran. Tarinamme on tuttu monille koiraharrastajille: kausi avataan Ruotsissa jo 25.8. ja koirat ottavat jonkinlaisen varaslähdön verrattuna Suomeen, koska Suomessahan mettälinnun pyynti alkaa vasta 10.9.

Huhtikuun alussa (2017) tuli Ruotsissa voimaan lakimuutos, joka muutti ulkomaalaisten oikeutta metsästää länsinaapurin tunturialueilla. Jatkossa valtion maille Norbottenin, Västerbottenin ja Jämtlannin tunturialueille pääsemme vasta 16. syyskuuta alkaen. Erillistä oikeutta metsästää tunturialueilla jo elokuusta alkaen voi ulkomaalainenkin hakea jos harjoittaaa yritystoimintaa Ruotsissa tai omistaa sieltä kiinteistön.

Muutos koskee vain tunturialueita ja edelleen Ruotsiin voi mennä 25.8. alkaen esimerkiksi kuntien yhteismetsäalueille, joille on erillinen lupamyynti.

Eka kerran lähdimme Ruotsiin metsästämään joitakin vuosia sitten ja sen jälkeen päätimme, että jos vain suinkin mahdollista lomailemme tulevinakin vuosina elokuun lopulla länsinaapurissa.

Ihan extemporee ei naapurimaahan kuitenkaan pysty koirien kanssa metille lähtemään. Budjettiin ja työlistalle pitää laittaa:

Tärkeää on myös muistaa tehdä saalisilmoitus, koska jos olet metsästänyt Ruotsissa tätä edellisellä lupakaudella ja et ole palauttanut saalisilmoitusta kesäkuuhun mennessä, jää seuraavan kauden lupa saamatta.

Koiran vienti Ruotsiin ja ekinokokkilääkitys

Ruotsiin vietävällä koiralla tulee olla tunnistusmerkintä ja voimassa oleva lemmikkeläinpassi, josta tulee ilmi rokotukset/lääkitykset: voimassa oleva rabiesrokotus ja ekinokokkilääkitys (heisimatolääkitys).

Ekinokokkilääkityksen voi hoitaa kahdella tavalla. Jos matka kestää 1-5 vrk riittää, että matolääkkeen syöttää yhden kerran eläinlääkärin valvonnassa Ruotsissa. Eläinlääkäri tekee lääkityksestä merkinnän passiin. Lääkitys on siis tehtävä Suomen ulkopuolisessa maassa 1-5 vrk ennen paluuta Suomeen.

Jos taas matka on pidempi kuin viisi vuorokautta, pitää koira lääkitä ruotsalaisessa eläinlääkärissä 1-5 vrk ennen kotimaan paluuta tai vaihtoehtoisesti koiran voi lääkitä myös Suomessa soveltamalla ns. 28 vrk:n sääntöä. Tällöin koira on lääkittävä kaksi kertaa el:n toimesta. Eli koiralle annetaan heisimatolääkitys kaksi kertaa täällä Suomessa ennen matkalle lähtöä korkeintaan 28 vrk:n välein ja vielä kerran Suomeen paluun jälkeen enintään 28 vrk edellisestä lääkityksestä. Lääkkeet syötetään eläinlääkärin valvonnassa. Muutaman kerran kun lekurissa parin koiran kanssa vierailee, niin tästä kertyy äkkiä jonkinlainen lovi lompakkoon riippuen eläinlääkäristä. Laskutuskäytännöt tuntuvat vaihtelevan jonkin verran. Kannattaa yrittää jo aikaa varatessa, että asialla vaivaisi vain eläinhoitajaa, joka kävisi kuittauttamassa lääkkeen syöttämiset eläinlääkärillä. Näin voi vaivasta selviytyä hieman huokeammalla. Jos päätyy eläinlääkärille asti koirien kanssa, niin todennäköisesti joutuu maksamaan klinikkamaksun ja lääkkeen. Ja kun näitä el-vierailuja kertyy asian tiimoilta useita niin irvistelemään joutuu pankkikorttia vilautellassa, koska kyseessä on kuitenkin vain lääkkeen syöttäminen (yleensä vielä omat kädet kuolaten) ja merkintä passiin. Huomattavasti huokeammalla pääsee, kun lääkitsee koiransa Ruotsissa jos kyseessä on pidempi matka. Pitää kuitenkin huomata, että lääkitys on annettava vähintään 1 vrk ennen Suomeen paluuta ja jos tulee oltua jahdissa tiettömillä taipaileilla niin kesken reissun ei välttämättä eläinlääkäriin pääse. Ja jos lääkeen syöttää vasta jahtireissun loputtua, pitää sitten Ruotsin puolella odotella 1 vrk ennen kotiinpaluuta. Joka tapauksessa todella tärkeää, että ihmiset koiransa lääkitsevät. Ajantasaiset tiedot löydät Ruokaviraston sivuilta.

Lisäksi nykyisin koiran maahantuonnista on aina ilmoitettava Ruotsin tulliviranomaisille (Tullverket). Ilmoituksen voi hoitaa netissä täällä.

Ampuma-aseiden ja ampumatarvikkeiden ilmoitus

Haulikon ja panoksien vientiin pitää tehdä oma ilmoitus Ruotsin tullin sivuilla. Tästä saa tulostettavan lupailmoituksen sähköpostiin ja ellei tätä ole mukana, jos metsästysluvan ostaa Ruotsista, jää metsästylupa ymmärtääkseni saamatta. Eli lupailmoituksen ID on oleellinen tieto. Lisäksi pitää muistaa tehdä myös erillinen ilmoitus ampuma-aseen maasta pois viennistä. Linkin ampuma-aseen rekisteröinnin poistamiseen saat, kun ensin teet ilmoituksen ampuma-aseen viennistä.

Ruotsin metsästyskortti

Mikäli hallussa on Suomen metsästykortti niin Ruotsin vastaavan saa ostamalla. Ruotsin metsästykortti pitää esittää myös metsästyslupaostoksia tehdessä. Maksu on voimassa vuoden, heinäkuun ensimmäisestä seuraavan vuoden kesäkuun loppuun. Metsästyskortin voi maksaa netissä VISA:lla täällä. Ostoksesta saa tulostettavan dokumentin, joka kannattaa pitää tallessa jos virallinen metsästyskortti ei ehdikkään perille ennen reissua. Dokumentin voi toki myös ladata PDF -tiedostona kännykkään.

Metsästyluvat

Lisäksi tarvitaan jokaista metsästyspäivää kohden päiväkohtainen metsästyslupa. Ruotsissa systeemi toimii niin, että päiväkohtaisia lupia on tietylle alueelle tietty määrä ja lupien loppuessa johonkin paikkaan sille alueelle ei sitten enää pääse. Joten kannattaa suunnitella reissunsa niin että varalla on useampi alue jo valmiiksi katsottuna. Lupa-alueita voi tarkastella Natureit-sivuilta. Syksystä 2015 alkaen lupien osto valtion maille on onnistunut netistä Natureit-sivuilta pari päivää etukäteen ennen kanalintukauden alkua. Lupaostokset sujuivat sieltä näppärästi.

Lue myös!

Ensi syksystä (2017) alkaen ulkomaalaiset pääsevät Ruotsin tunturialueille metille vasta syyskuussa

9 kommenttia “Ruotsiin metsästämään

  1. Henry Nurmi sanoo:

    Hei Miten jätetään saalisilmoitus Ruotsin metsästyksen jälkeen

    1. Antti sanoo:

      Jos kyseessä on valtion lupa-alue, niin natureit.se ja sieltä valitaan jakt -> Registrera viltrapport. Sitten voi käyttää lupalapussa olevia tunnuksia.

  2. Jouko sanoo:

    Millainen majoitus teillä on ollut Ruotsissa? Löytyykö esim. mökkejä alueille helposti?

    1. Sanna sanoo:

      Etsivä löytää internetin syövereistä. Tarjollahan siellä on leirintäalueita ja yksityisten mökkejä varmasti. Jos löytyy joku yksityinen lupa-alue, niin todennäköisesti lupa-alueen haltijalla on tarjota myös mökkejä.

  3. Kari sanoo:

    Hei,
    Etsivä löytää internetistä mutta voisikko joku ystävällinen metsästyksen harrastaja laittaa vaikka nettilinkin paikkaan (helpottaisi suunnattomasti) jossa itse on ollut ja jota voisi suositella ? Noin maantieteellisesti ollaan hakemassa paikkaa Luulaja->Jällivaara->Pajala rajojen sisälle jäävästä alueesta. Pystykorvamiehiä ollaan ja koiran koulutus olisi suunnitelmissa. Suomen ja Englannin kielellä pärjätään mutta tuo Ruotsi onnistuu kehnonlaisesti 🙁 Metsälle oltaisiin menossa heti 25.8 alkaen.

    1. Sanna sanoo:

      Me on oltu muutamana vuotena Jällivaarassa täällä http://mkjf.blogspot.com/p/jakt-och-fiskekort-priser.html. Tuolta sivustolta löytyy mökkejä ja näkee varaustilanteen. Sähköpostilla on hoitunut mökin varaus.

      1. Kari sanoo:

        Hei Sanna,

        Kovasti kiitoksia linkistä. Tuolla päästään eteenpäin 🙂

  4. Niko sanoo:

    Onkos tuo miten kallista lystiä ruottiin lähteä kanalintujahtiin? Eli mitä suunnilleen maksanu mökki + luvat ym. n. 1 viikon reissulle?

    1. Antti sanoo:

      Ruotsissahan on mökkivuokrat yleensä halpoja. Lupien hinnat aikalailla samaa kuin Suomessa ainakin viimeksi kun käytiin. Siitä on jo jokunen vuosi. Hinnathan selviää, kun löytyy mökki ja alueet, mille lupia on ostamassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *