Kamppeet

Pinewood Bear lumicamopuku liikkuvaan talvimetsästykseen

Jokainen talvisia jahteja harrastava kaipaa ylleen lumista camoa. Jahdin hurmaa voi kokea toki muutenkin, mutta camo edesauttaa saaliin saamista eräksi. Erämiehen sulautuessa lumiseen luontoon on myös jahdattavalla vaikeampi huomata pyssymiestä. Jahtimuodoista voisi ainakin mainita jänisjahdit, ketun huhuilun, lumiset varispassit tai keväisen riekkojahdin tunturissa.

Jos perinteisesti kaupasta haetaan parinkympin housu/takki-yhdistelmä muiden vaatteiden päälle, niin tarjolla on myös vuorellisia lumicamo -asuja ja haalareita. Kevyiden pinta-asujen eduksi laskettakoon, että vaatteen ollessa väljä, sen alle voi tunkea lähes mitä tahansa. Monen monituista kertaa turkiksien päälle kevyen camon vetäneenä voin myös todeta, että liika on monesti liikaa. Kevyissä asuissa ei ole yleensä minkään sortin taskuja ja tavaran saanti asun alta aiheuttaa monesti päänvaivaa.

Tänä vuonna päätimme kokeilla vuorellista asua. Haun kriteereinä olivat luonnollisen näköinen, lumiseen pohjoisen luontoon soveltuva kuosi, soveltuvuus liikkeeseen sekä passiin, hyvät taskut ja huppu. Tuulen kestävyys oli myös mielessä, mutta veden kesto ei niinkään. Toki on lumisateisiakin ilmoja, mutta harvoin tulee todellisessa räntäkelissä jahtiin lähdettyä. Näiden lisäksi yksi tärkeimmistä oli hiha-aukkojen ja housujen lumisulut. Niiden on oltava tiukat ja mahdollisesti myös säädettävät. Tärkeintä on, että ei tule lunta tupaan.

Jonkin aikaa nettiä plärätessä valikoima itseä miellyttävällä kuosilla tai ylipäätään talvikuosilla on melkoisen suppea. Etenkään naisille ei ole erikseen tarjolla talvisia eräasuja. Tämän lisäksi kevyiden lakanacamojen pienet koot ovat yleensä loppu varastoista tai asuista ei yksinkertaisesti ole saatavilla pienempiä kokoja. Puvuistakin valikoima oli todella suppea, mutta onneksi etsinnän tuloksena löysimme Pinewoodin Bear Camo -asun. Pinewood itsessään oli uusi tuttavuus vaatteiden osalta. Olin toki nähnyt kyseisiä vaatteita sekä kuullut tarinoita, mutta itselle tämä asu on ensimmäinen Pinewood -tuote. Vaatteiden valmistajana Ruotsalainen Pinewood on verrattaen nuori. Kotisivut mainitsevat toiminnan alkaneen 90 -luvulla. Tämän hetken mallisto on erinomaisen laaja ja vaatetta löytyy kyllä jokaiseen lähtöön: http://www.pinewood.eu/fi/. Tuotteissa on Pinewoodin oma kalvo.

Itselle on erittäin tärkeää vaatteiden osalta ensituntuma. Nyt ei ollut mahdollisuutta tutustua vaatteeseen kivijalkaliikkeessä, joten tutustuimme kotisivujen tarjoamaan kokotaulukkoon ja tilasimme paketin netin välityksellä. Paketin saapuessa postista puin heti alle normaalit kerrokset, jonka jälkeen sovitin asua ylle ja sehän istui kuin hanska. Ensituntumalla asu tuntui kevyeltä. Seuraavaksi piti tarkistaa taskut ja niiden paikat. Taskujahan löytyi joka lähtöön ja niiden saavutettavuus on hyvä. Sannan puvun takin koko on S ja housujen pienin saatavailla oleva koko 46. Kun Sannalla on pituutta reilut 160cm ja painoa alle 60kg, oli kyseinen puku hieman reilu. Ideaalitilanteessa takki olisi saanut olla yhtä kokoa pienempi, samoin kuin housut. Reiluus ei kuitenkaan reissun päällä ole haitannut.

Asun materiaali on kahisematon ja pehmeä. Vuorikankaaseen on laminoitu vedenpitävä kalvo, jonka vesipilari on > 10.000 mm. Värinä on Realtree AP Snow (http://www.realtree.com/), joka miellytti omaa silmää myös livenä. Kaikki saumat on teipattu vedenpitäviksi ja myös vetoketjuissa on vedenpitävät suojaukset. Eihän siitä vedenpidosta nyt haittaakaan toki ole, mutta pääasia talvisessa asussa itselle on sen liikkuvuus ja hengittävyys. Tämän puvun hengittävyyden luvut ovat 14.000 (ASTM 6.000) g/m2/24h. Suomennettuna, kuinka monta grammaa kosteutta neliö kangasta läpäiseen vuorokauden aikana. Vetoketjut ovat pääasiassa toimivat, ehkä hieman jämäkämpää ketjua kaipaisin takin kiinnilaittoon, joillakin kerroilla on ollut hankalempi saada lukkoja asentoon, että takin saa kiinni. Erityisesti mieltä lämmittää pienet taskut molemmilla rintamuksilla. Niihin saa kätevästi puhelimen, gps -laitteen tai vaikkapa varispillin sopivasti saapusalle. Normaalit käsitaskut sivuilla ovat tilavat ja niihin saa tavaraa riittävästi. Joillakin kerroilla taskun vuori on lähtenyt hieman mukaan, kun hanskalla ottaa tavaraa eli vuoren tulisi olla ommeltuna kiinni takin sisälle. Sisäpuolelta löytyy vielä kaksi povaria ylhäältä sekä alhaalta ja rintamuksesta pienempi vetoketjullinen tasku, jonne sai mukavasti jahtiluvat laitettua jemmaan. Huppu on hyvä ja hupussa on vielä erikseen kiristysmahdollisuus. Hupun kiinnittävät nepparit ovat hieman löysähköt. Monesti laitimmaiset nepparit aukeilee vaatetta pukiessa ja touhutessa. Kiristykset löytyy myös takista ja toimivat mainiosti. Mukavin lisä takissa on takana oleva iso tasku, jonne voi laittaa vaikkapa eväitä, eräksi saatuja lintuja tai vaikkapa karttoja. Takissa on myös vetoketjulliset tuuletusaukot, jotka ovat osoittautuneet käytännössä tarpeellisiksi puhumattakaan tarrallisilla kiristyksillä varustetuista hihansuista.

Housut istuvat mukavasti päälle ja niissäkin on taskuja riittävästi. Molemmilla reisillä on reisitaskut. Toisella puolella vielä erikseen vetoketjullinen reisitasku. Perinteisten molemminpuolisten munaskutaskujen lisäksi löytyy vetoketjullinen perstasku. Joillekkin käyttäjille voi olla hyvinkin tarpeellinen paikka pitää vaikka pörssiä, jos on tottunut sitä takapuolella pitämään. Housuihin saa paikalleen leveämmänkin vyön. Lahkeen suissa on hyvät kiristysmahdollisuudet varustettuna muovisella lukolla ja nepparilla.

Asujen kanssa lähdettiinkin ensimmäiseen todelliseen testiin Lappiin keväiseen riekkojahtiin. Kelejä sattui kolmelle päivälle laidasta laitaan. Ensimmäinen päivä meni n. -5 asteen suhteellisen kovassa tuulessa. Toisena päivänä aamun -15 asteen pakkanen vaihtui sakiaan lumisateeseen ja iltapäivällä taas kovatuuliseen puoliaurinkoon. Viimeisenä päivänä taas maasto oli haastavampi korkeine vaaroineen, mutta myös auringon paiste helli keväistä kulkijaa lähes tuulettomassa kelissä. Mittari saattoi käydä jopa plussan puolella parisen astetta päivän aikana.

Puin jokaiselle päivälle alle merinovillakerraston. Väliasuksi ehkä hieman turhan lämpimän primaloft kerroksen, mutta sillekkin oli tilauksensa suht pitkien kelkkakyytien takia. Aamuisin myös mittari oli joka päivä -15 asteen huiteilla. Hiihtäessä ensimmäiset pari päivää olo oli koko päivän lämmin ja mukava. Bear -on sopivan väljä, vaikka istuukin hyvin. Kova tuuli pysyi mukavasti loitolla, eikä hiestä ollut haittaa. Toisena päivänä sankka lumisae ei jäänyt asun pinnalle kostuttamaan ja meno oli mutkatonta. Kolmantena päivänä kiivettiin jo hikeen asti lämpötilan ollessa aamun pakkasen jälkeen lähellä nollaa. Tällöin otin primalofti -takin pois välistä ja menin koko loppupäivän ilman. Koko päivä oli vaatteiden osalta onnistunut, vaikka puuttomien vaarojen/tuntureiden päällä tuulahtelikin päivän mittaan myös kunnolla.

Onnistuneen tunturijahdin/testin jälkeen puku on ollut runsaassa käytössä kettua pillittäessä ja myös varisjahdeissa kelien vaihdellessa mukavasta pakkasesta aina lämpimiin kevätaurinkokeleihin. Jahtiin on helppo lähteä, kun on taskuja, minne laittaa tavarat, eikä ylimääräistä kevytcamoa tarvitse pukea ylle. Itse asiassa reppujakkarakin on vaihtunut pelkäksi jakkaraksi, koska tarvittavat kamppeet kulkevat puvun taskuissa. Onneksi on vielä juttua kirjoittaessa pari viikkoa varrejahtia jäljellä näillä leveysasteilla ja puvulle on vielä käyttöä. Talvisiin jahteihin Pinewood Bear on osoittautunut erinomaiseksi valinnaksi.

Yhteistyössä Pinewood

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *