Eväät

Perinteistä rosvopaistia osa 1

Taas on Juhannus. Juhannushan on kerran vuodessa ja Joulu joka vuosi. Juhannukseen loppuu kesä. Näinhän se menee… No joka tapauksessa reilut kymmenen vuotta tämä ruoka on kuulunut perinteeseen ja niin myös tänäkin vuonna. Kun vielä joskus sen ukkometon saisi kuoppaan lampaan lisäksi. Sitä on tarkoitus testata, mutta kun ne pirut minua väistelee mehtyyaikana.

En muista mistä tsekkasin aikoinaan reseptin tynkää ja en myöskään muista kuinka paljon tässä on vielä alkuperäistä reseptiä tallella, mutta resepti on ihan mainio. Tarviit seuraavia värkkejä:

  • lampaan paisti n. 2 kg
  • mustapippuri n. 1 rkl
  • suola 1 rkl
  • valkosipuli n. 20-30 kynttä.
  • minttupuska
  • timjamipuska
  • oliiviöljyä
  • smetana 2 pikkupurkki

Marinointi 2Tee marinointi 2-3 päivää ennen h-hetkeä. Aloita leikkaamalla paistista ylimääräiset ihrat ja kalvot veks. Sen jälkeen kuori valkosipulit, töki reikiä lihaan ja upota sipulit kokonaisina lihaan. Voit hieman teroittaa sipuleja, jotta ne menevät paremmin. Ota muovipussi auki ja laita liha pussin pohjalle. Murskaa kokonaisia mustapippureita morttelissa tai käytä valmista settiä. Hiero suolat ja mustapippurit lihan pintaan. Raasta ja revi minttua ja timjamia reilusti ja hiero nekin lihan pintaan. Lisää suht reilusti oliiviöljyä, jotta maut sekoittuu makiasti ja hiero vielä uudelleen. Leikkele suurpiirteisesti loput valkosipulit ja heitä sekaan. Seuraavaksi ota smetanat, puulaa lihan päälle ja tasoittele smetana yltympäri koko komeutta. Marinointi on valmis. Kääri pussi tiukaksi möntiksi. Tässä vaiheessa voi vielä hieroa ja pyöritellä, jotta mausteet varmasti sekoittuvat riittävästi. Kannattaa laittaa pussi vielä toiseen pussiin, jotta nesteet ei pääse valumaan ulos. Sitten vain pussi jääkaappiin odottelemaan hiillosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *