Koirat, Metsästys, Treenaus

Alkusyksyn kuumat kelit laittavat mettäkoiran koville – kuinka taataan koiran palautuminen rasituksesta?

Lämmin heinäkuu ja todennäköisesti lämpinänä jälleen pysyvä elokuu sekä syyskuun alkupuolikin laittaa koirat ja niiden kunnon kovalle koetukselle heti alkusyksystä.

Meillä on aloitettu taas systemaattinen kunnon kohotus syksyä silmällä pitäen heinäkuun alusta alkaen. Tosin tekemättömänä meillä ei koirat seiso muinakaan aikoina, kulkevat lenkeillä aina mukana ja varsinkin lopputalvi on aktiivista valjakkotoimintaa.

Näillä heinäkuun helteillä on pitänyt laittaa herätyskelloa soimaan ja sännätä koirien kanssa lenkille juosten tai pyörällä jo ennen kukonlaulua. Laukka maistuu viileämmässä paremmin ja nestehukkaa ei pääse niin helposti syntymään, kun keli ei ole vielä kuuma. Kuntotreeni menee siis perille ja lenkit tekevät tehtävänsä, koirien kuntokäyrä (ja siinä sivussa omakin) pysyy nousujohteisena.

Meillä koirat ovat kulkeneet hyvin jo heti alkusyksystä, sippaamisia ei ole tullut ja metästys on oikeinkin tuloksellista kuumista keleistä huolimatta. Luulisin, että tähän on päästy nimenomaan systemaattisella treenauksella ja kiinnittämällä huomiota nesteytykseen ja ravintoon (laadukas muona, joka sisältää riittävästi proteiineja ja rasvaa). Treeni pitää sisällään loppukesästä pääasiassa pitkiä pyörälenkkejä kevyellä ravilla ja laukalla pehmeitä mettäautoteitä pitkin, välillä kovempia laukkapainoitteisia intervallityyppisiä harjoituksia ja leppoisia palauttavia hitaita ravilenkkejä.

Oleellisessa asemassa erityisesti kuumassa kelissä metätessä on koirien oikeanlainen ruokinta ja nesteytys, varmistutaan siitä ettei koira kuivu. Kuivumisen aiheuttaa joko liian vähäinen nesteen saanti tai lisääntynyt veden menetys. Jo vähäinenkin kuivuminen, vaikka se ei olisikaan havaittavissa ulospäin, heikentää koiran suorituskykyä. Vähän pahemman koiran kuivumisen voi todeta vaikkapa kylkinahkaa nostamalla, nahan on palauduttava paikalleen pikaisesti, kuivan koiran nahka jää poimulle.

Myös lepopäivät pitää muistaa, vaikka hinku mettään onkin kova. Nyrkkisääntönä meillä on ollut etenkin alkukaudesta, että kolme peräkkäistä mehtyy päivää vaatii parin päivän levon väliin. Tai vaihtoehtoisesti kahden peräkkäisen mehtyypäivän jälkeen huilataan päivä. Maltilla näin juoksutettuna loppukaudesta voidaan sitten hyvin kulkevilla koirilla metätä tarpeen tullen pitempiäkin jaksoja putkeen ja toivottavasti meillä on mukavasti liikkuvia koiria myöhemmälläkin iällä.

Kun varsinainen metsästyskausi koirien osalta alkaa 20. päivä elokuuta kelit on vielä nykyisin kuumia ja näin on ollut viimevuosina vielä syyskuussa mettälinnun pyynnin alettuakin. Monesti mehtyypäivät venyvät helposti pitkäksikin. Aamulla lähdetään ja illalla tullaan. Tällöin koirat ovat liikekannalla helposti yli kahdeksan tuntia päivässä. Kuuman kelin osuessa kohalle suurin huoli on nimenomaan se, että koira ei kärsi nestehukasta eikä sitä pääsisi syntymään. Koiran keskimääräinen nestetarve vuorokaudessa on n. 0,5-1 dl/painokilo. Määrä voi nousta jopa yli 1,5dl/kg rankan harjoituksen ja kuuman kelin seurauksena. Näin ollen 20 kg painavan koiran päivittäinen nestetarve voi vaihdella noin yhdestä litrasta yli kolmeen litraan. Tähän me on valmistauduttu aina jo edellisenä päivänä, eli nesteytystä on tehty jo etukäteen ja vielä lähtöaamuna.

Kun sääennustus lupaa lämmintä tulevalle mehtäpäivälle, olemme juottaneet koiria varalta jo muutamia kertoja jo edeltävänä päivänä ja sitten vielä lähtöaamuna, jolloin ei anneta ruokaa, vaan pelkkää nestettä. Hyväksi havaittu tuote juottamiseen on meillä ollut FitDogin Energy&Rehydrate -juomajauhe. Antaa hyvää makua ja koirat juovat sen mielellään. Lisäksi koira saa tästä elimistöönsä samalla lisää rasvaa ja proteiineja, joten myös energiavarastoja buustataan samalla jo etukäteen, koska energiantarve kasvaa reilusti pitkäkestoisessa suorituksessa. Tutkitusti paras lääke kasvaneen energiatarpeen paikkaukseen pitkäkestoisessa suorituksessa on proteiini ja rasva, jälkimmäinen erityisesti. Itse metsästysreissulla on käytetty samaa tuotetta, yleensä muutamia kertoja päivässä. Eli koirille on annettu hieman veteensekoitettuna Energy&Rehydrate juomaa 1-1,5 dl kerrallaan ihan vain, että varmistutaan riittävästä nesteen saannista ja samalla koira saa siitä myös lisäenergiaa hyvin imeytyvässä muodossa. Erityisen helppo ratkaisu jahtiin mukaan, kevyt kantaa jauhona mukana ja tarpeen tullen lisätään vain vesi. Meillä koirat juovat tuota juomaa erittäin hyvällä juomahalulla väsyneenäkin – täytyy olla siis maukasta.

Hiilaritankkausta ei koirille saa tehdä. Joskus kuulee edelleen puhuttuvan, että leivän kannikoita annetaan koirille snäksyiksi ja jopa ns. hiilaritankkauksena kuten ihmiset tankkaavat pitkäkestoisiin suorituksiin etukäteen. Tämä on monella taholla ja tutkitusti todettu heikentävän merkittävästi koiran suorituskykyä. Koira ei ole ihminen, ja hiilareiden liikasaanti voi johtaa jopa lihasvaurioihin ja kramppeihin.

Mehtyypäivän loputtua koirille annetaan puolen tunnin sisään myös riittävästi nestettä (pari desiä) ja koirille tarkoitetuista palautumistuotteista kuten maltopohjaisesta FitDogin Recovery -jauheesta tai edellä mainitusta Energy&Rehydrate jauheesta on jälleen tässä apua. Rasituksen jälkeen koiran energiavarastot ovat tyhjät ja koira kärsii nestevajauksesta. Kun koiralle annetaan välittömästi jotain, joka alkaa korjaamaan tätä vajetta, käynnistyy myös palautuminen. Fit Dogin Recovery -jauheessa on nopeasti imeytyvien hiilareiden lisäksi palautumiseen tarvittavia vitamiineja ja suojaravintoaineita: B:tä, C:tä ja magnesiumia, joiden kaikkien tarve kasvaa rasituksessa. Pieni määrä hyvin imetyvää energiaa nestemäisessä muodossa pistää palautumisen käyntiin heti eli käynnistää mahdollisesti tyhjentyneiden glykogeenivarastojen täydentymisen. On myös muistettava, että nesteen tarve korostuu raskaina työpäivinä myös viileämmilläkin keleillä. Koira kuluttaa nestettä hengityksen mukana, pissatessa, kuolatessa ja myös ulosteen mukana. Näin ollen me on varmistettu riittävä nesteensaanti koko jahtikauden kaikilla ilmoilla, eli koirien nesteytys ei koske vain hellesäätä.

Jos sattuu olemaan huonosyömänen koira varsinkin väsyneenä, saattaa palautumisjuoma ikäänkuin jo buustata myös koiran varsinaista ruokahalua – voikohan tämä johtua siitä, että kun palautuminen on saatu heti käyntiin rasituksen jälkeen korjaamalla nestevajatta ja antamalla hiukan energiaa, erityisen väsynytkin koira on kuitenkin riittävän pirteä syödäkseen ja säilyttääkseen ruokahalun? Korviin kantautuu myös juttuja mehtyykoirista, jotka lakkaavat syömästä nimenomaan kovassa rasituksessa ja tämähän on erityisen paha juttu varsinkin, kun useinmiten tarkoitus on reissun päällä olla jahdissa useita päiviä. Ehkä tuolloin kannattaisi kiinnittää erityisesti huomiota juurikin riittävään nesteen saantiin ja ettei koira pääse kuivumaan. Yksi kuivumisen oire on nimenomaan juomahaluttomuus ja oire näyttäytynee tämän myötä myös ruokahaluttomuutena.

Aina ei meilläkään ole juomia koirille mukana, mutta tavaksi on tullut varmistaa, että sitä nestettä päivän aikana ja autolle palattua koira varmasti saa riittävästi. Jos tiedetään reissun kestävän koko päivän, niin koirille tarjotaan myös jonkinlaista energiaa päivän aikana, Energy&Rehydrate -juoma on tähänkin tarkoitukseen todettu hyväksi. Mehtyyreissulta kämpille päästyä koirat sitten pyritään syöttämään n. parin tunnin kuluttua rasituksen päättymisen jälkeen. Jos päivä on ollut erityisen raskas ja hikinen, niin silloin tarjoillaan pieniä määriä lisäjuomaa (Energy&Rehydrate) vielä iltamyöhällekin ja jos mehtyy jatkuu seuraavana päivänä niin olemme taas juottaneet aamulla koirat ja rundi alkaa alusta. Näin meneteltynä meillä ei ole ollut ongelmia ruokahaluttomuuden tai juomattomuuden kanssa koskaan.

hopi-fitdogValjakkopuolella nesteytys ja ravinto on ollut osa treenikulttuuria jo vuosikymmeniä ja nykyisin melkoista rakettitiedettäkin ja soisin näiden oppien rantautuvan myös mettäkoirapuolellekin entistäkin aktiivisemmin. Liikkuva seisoja laukottaa päivän aikana tunturissa helposti yli 50km ja kun tällaisia päiviä laitetaan vielä useampi perätysten niin kyseessä on todella raskasta työtä tekevä koira, jolla on erityisen suuri energiantarve. Pienellä nesteytykseen ja ravintoon panostamisella saattaisi moni saada vielä pikkuisen enemmän irti jahtikaveristaan ja jahtikaveri kiittää varmasti hyvästä hoidosta: ei ala väsymys painamaan ja nokka pelaa päivästä toiseeen vaikeammillakin keleillä sekä pitemmillä reissuilla.

Lue lisää FitDogin tuotteista FitDogin omilta sivuilta: www.fitdog.fi.

3 kommenttia “Alkusyksyn kuumat kelit laittavat mettäkoiran koville – kuinka taataan koiran palautuminen rasituksesta?

  1. Jakke sanoo:

    Sen verran puutun asiaan, että hyvinkin epäekologista palmuöljyä ja markkinoiden heikkolaatuisinta soijaprotskua saisi ihan pahuksen paljon halvemmallakin. Sähän tiedät, että nuo on suoraan Meiran raaka-aineista pakattu Meiran tehtaalla – yksinkertaistaen, käytät maustepohjia juottamiseen,

  2. Jakke sanoo:

    Onko teillä sponssi FitDogin kanssa? Jutusta paistaa aika rajusti tekstimainos läpi. Jos on, niin se olisi korrektia kertoa.

    Koska hiilareilla on alettu palauttamaan? Solutason energiat palautuu ylipäätään ruualla alle vuorokaudessa ilman mitään kikkailuja, ja pitkäkestoisen rasituksen polttama läski korvataan sillä ruuan rasvalla. Mutta kannattaa kysyä FitDogilta mikä on heidän käyttämänsä maltodekstriinin glykeeminen indeksi… se on nimittäin niin korkea, että ei ole ihme. että se aiheuttaa niin monelle koiralla niin paljon vatsaärsytystä. Plus että se vähä mikä siitä imeytyy, on niin hidasta hiilaria, että se ei suuremmin auta oletetussa solutason energioiden palautumisessa.

    1. Sanna sanoo:

      Terve Jakke!

      Juttu on laadittu yhteistyössä FitDogin kanssa, voisihan sen vielä selvemminkin todeta, kuin että lopussa linkitetään FitDogin sivuille.

      Nämä alkusyksyn kuumat kelit ovat haastavia mettäkoirille nimenomaan nestetasapainon säilyttämisen kannalta – ja se on se olennainen pointti koko hommassa. Tulee helposti nestevajetta ja koira on pakko saada juomaan, edes jotain. Ja FitDogin Rehydrate on ollut meille hyvä ja helppo ratkaisu siihen, että sitä nestettä saadaan tarpeeksi sisään. Reppu pitää saada pysymään kevyenä, koirat ovat pitkien päivien jälkeen monesti tosi väsyneitä ja kun saadaan ensin jotain vähän sisään nestemäisessä muodossa (ennen ja jälkeen töiden), se ruokakin uppoaa. Homma hoituisi varmasti muillakin konstein, jos vain keksisi mikä sinne koiraan uppoaa. Meidän rekuille FitDogin tuotteilla maustettu vesi uppoaa lennosta. Ja minäkin olen laiska :), joten tämä on ollut helppo ja toimiva ratkaisu meille ja monelle tutullekin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *