Kamppeet

Åsnes Kongsvold JAKT – tunturissa

Maaliskuun loppu koitti ja pääsimme vihdoin testaamaan suksia tunturiin. Kelit olivat vaihtelevat. Öisin mittari meni yleensä -15 tietämille, mutta päivisin koettiin tuulta ja tuiverrusta, lumimyräkkää sekä kaunista auringon paistetta nollakelissä. Hankikanto oli hyvin vaihteleva, mutta sukset menivät pääsääntöisesti pinnalla toisin kuin koirat.

Pari ensimmäistä jahtipäivää suuntasimme lähes puuttomalle ylängölle, jossa tuuli oli kovettanut etelärinteet koviksi. Kurut ja suolämpäreet olivat pehmoisimpia paikkoja. Koirat menivät pääosin varovaista laukkaa, joskin uivat välillä ihan huolella. Suksissa oli normi rexin siniset sekä 35mm karvat koko reissun ajan. Ennen reissua laitoin vielä Nikwaxin tököttiä karvoihin. Mukana repussa kulki myös 45mm karvat, mutta niille ei ollut tarvetta. Suksi pelasi kaikissa keleissä erinomaisesti ja kuten jo mainittua pääosin mentiin hyvällä hankikannolla. Ylämäissä pitoa oli loistavasti. Jyrkimmissä kohdissa mentiin joko sivuttain suksen kanttia käyttäen tai sitten ihan haarakäyntiä. Kantti puri hyvin rinteeseen niin noustessa kuin laskiessa. Kaikkein kovimmalla oli havaittavissa pientä sivuluisua, mutta kun käänsi sukset kantilleen ei pystyssä pysyminen ja laskeminen tuottanut mitään ongelmia. Teräskantillisella suksella en tunturissa ole koskaan ollut, joten en siihen voi verrata kokemuksia, mutta jos vertaa laskettelusukseen, niin kantti puree eikä suksi vaella turhaa. Jos taas peilaa perinteiseen mettäsukseen, niin moisiin paikkoihin en niillä kyllä lähtisi. Homma menisi varmasti jo seikkailu-urheilun puolelle.

Kolmantena päivänä menimme mäkisempään tunturimaisemaan, jossa mentiin ylös ja alas jo ihan kohtuullisiakin mäkiä. Ylös mennessä pito oli kunnollinen ja alaspäin puolestaan karvat hieman jarruttivat vauhdin hurmaa, mikä ei moisissa mäissä ole ollenkaan huono asia. Tasaisilla meno oli vakuuttavaa ja rinteissä viistoon mennessä ei myöskään ollut mitään ongelmaa. Kaiken kaikkiaan meno oli mutkatonta. Suksiin ei tarvinnut kiinnittää mitään huomiota vaan ne yksinkertaisesti toimivat erittäin hyvin. Tälle talvelle sukset ovat nyt keränneet jo palttiarallaa 400 km. Olen yksinkertaisesti myyty.

Lue myös miten Åsnes Kongsvold Jakt pelittää umpisessa:
Åsnes Kongsvold JAKT – vapaa on vain umpihanki

8 kommenttia “Åsnes Kongsvold JAKT – tunturissa

 1. Teemu Riekkinen sanoo:

  Moi.

  Mukavia juttuja ja kommentteja myös välineistä. Vähän enempi kysymystä vielä liittyen eräsuksien siteisiin.

  Minulla oli yksissä metsäsuksissa noiden ea-siteiden edeltäjä X-trace. Hankin ne aikanaan isoin odotuksin perinteisten Finngrippien sijasta. Ajatuksena juurikin tuo monenlaisten jalkineiden käytön mahdollisuus.

  Siteitä käytin yhden kauden. Kevään viimeisellä majavareissulla Ilomantsin korvessa siteet pettivät pahasti: keväisen hangen raekoko oli luokkaa kidesokeri ja lujuudeltaan samaa laatua. Lunta kerääntyi jalkinekelkan alle juurikin nivelkohtaan. Tämä sai aikaan vahvan vipuvaikutuksen, joka kohdistui kärkikappaleen kiinnitysruuveihin. Lopulta ruuvit korkkasivat toisen suksen kannesta kokonaan irti. Loppureissu olikin melkoinen tuskien taival tulla toinen suksi kädessä kaikki kantamukset selässä metrisessä hangessa kun matkaakin autolle oli useampi kilometri. Toisena ongelmana oli samaisen lumen tiivistyminen jalkinekelkan stoppariuriin siten että rautalankastoppari luisti pois. Seurauksena oli toistuva jalkinekelan irtoaminen. Rautalankastoppari oli selkeästi liika heikkoa tekoa.

  Nuo X-trace olivat varsin kalliit-x3 normi eräsiteeseen verrattuna. Harmitus oli melkoinen ja roskiinhan ne sitten päätyivät.

  Joten kysymys. Onko sinulla /teillä verrata X-traceen noita ea-siteitä? Tai toisaalta onko ea-siteiden kanssa ollut ongelmia? Jos on niin millaisia? Oliko Epocien kanssa ongelmia/rikkoontumisia?

  Tähän mennessä tuon kokeilun jälkeen olen mennyt Finngripeillä. Ihan soiva side muttei kovin tukeva, eikä juuri houkuttele ainakaan jyrkempiä mäkiä laskemaan. Minulla on nyt taas hakuessa HYVÄT eräsiteet Tegnäsin 210 suksiin. Hiihtojalkineena tulee olemaan saapas/varsikenkä. Monoa en kovin mielelläni ottaisi joten BC siteet selkeä kakkosvaihtoehto.

  1. Antti sanoo:

   Kyllä noiden siteiden kanssa on Sannalla ollut ongelmia. Jostain syystä omat ei ole vielä porsinu, mutta käytännössä muovinen joustoliuska jossain vaiheessa leipoo eli ei jousta enää, vaan lumi/jää estää toimimisen ja se korkkaa sitten irti. Hommahan toki taas toimii, kun siteet saa sulatettua ja kumiliuskan paikalleen. Ollu mielessä, että korvais sen kumin ihan vaan jollakin rautapalasella tms. eli ottais joustot pois. Epocit oli ok, mutta ei läheskään niin tukevat kuin X-Trace. Niiden kanssa ei kyllä ollut ongelmaa, mutta isoihin mäkiin uskoisin, että ovat liian hepposet. Niiden kanssa kunnon kuhveikossa tulee sivuvääntymistä. Finngrip -siteet taas ei pysyny jalassa, kun mentiin ihan kunnolla umpiseen. Kovasti on ollu nyt harkinnassa ihan BC -siteet ja kengät.

 2. Harri Tölli sanoo:

  Terve! 🙂

  Vieläkö on OAC:n siteet käytössä?

  Itsellä on hankinnassa uudet sukset ja Åsnes taitaa olla valinta. Side onkin sitten vaikeampi päättää.

  1. Antti sanoo:

   Kyllä on.

 3. Harri Tölli sanoo:

  Vieläkö mietit siteen vaihtamista?

  Onko OAC:n siteen kanssa ollut ongelmia?

  Mitä hyviä puolia OAC:n siteessä on?

  1. Antti sanoo:

   Kausi on taas startattu OAC:lla, vaihtoa ei ole mietitty. Jonkun verran jäätymistä on ollut eli jousto ei enää pelaa ja saattaa koipi irrota siteestä, mutta ei oikeastaan muuta. Toisissa suksissa on ihan sitten magnum BC -siteet ja monot käytössä. OAC:n parasta antia on ehdottomasti se, että niihin käy kenkä kuin kenkä. Hyvät pelit.

 4. Ville sanoo:

  Tere,

  Ootko käyttänyt lundhagseja EA siteissä vai onko liian jäykkä kengän pohja noihin siteisiin?

  1. Antti sanoo:

   En ole kokeillut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *